Reklama

Reklama

Pět vlků

  • Japonsko Ókami jo rakudžicu o kire (více)

Obsahy(1)

Film režiséra Kendžiho Misumiho, inspirovaný povídkou Sotaroa Ikenamiho, rozvíjí samurajské téma na pozadí skutečných historických událostí druhé poloviny dvacátého století. Titul Pět vlků označuje pětici samurajů, kteří mají rozdílné zázemí, rozličné motivace i odlišné charaktery, jsou si však podobní mistrným ovládáním bojového umění, morální neústupností, ale i respektem vůči stejně disponovaným protivníkům. Značně spletitý, místy až nepřehledný příběh, odehrávající se v letech 1864–1877 na pozadí pádu tokugawského šógunátu a nastupujícího období Meidži, vypráví o tragédii těchto mužů, kteří postupně umírají jako oběti nesmiřitelné samurajské morálky a neúprosného koloběhu dějin. Pouze hlavní hrdina Toranosuke Sugi (Hideki Takahaši) se v nových podmínkách dokáže adaptovat a přinutí se odložit meč i odvěké zásady, což mu jako jedinému umožní přežít. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (13)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Epická dvoudílná samurajská sága, která začíná jako tradiční samurajská řezničina a příběh pěti přátel, z nichž jeden je ústřední postavou celého filmu. On i jeho přátelé pak na pozadí mnoha životních událostí, tendencí, politických změn a životních postojů, prožívají mnohá dobrodružství. Hlavní postava je samuraj, který mi prostě svým hereckým projevem ani vyzáží prostě nepřirostl k srdci, což se odráží na mém hodnocení. Každopádně je to neporazitelný bojovník, proti kterému nemá nikdo nejmenší šanci snad kromě jeho přítele (hraje ho Ken Ogata), který se z naprosté nuly vypracuje na vojenského "oficíra" a po politických změnách a zániku "samurajského období" zase nazpět v obyčejného rolníka... Celou druhou část jsem očekával a trochu se bál, že tito dva hrdinové budou nakonec osudem svedeni proti sobě a tak se i na konci filmu událo. Každopádně to neproběhlo tak dramaticky, jak by mohlo a jak jsem z japonských samurajských řezničin zvyklý ... Délka filmu je opravdu úctihodná, chvílemi se trochu člověk nudí, ale jsou to jen malé chvilky, film si dokáže diváka udržet po celou stopáž. Co musím naprosto do nebes vychválit, tak je choreografie soubojů na meče, to je absolutní špička a vrchol v japonských filmech co jsem měl možnost vidět. Ovšem bez výrazných stříkanců krve, usekaných končetin apod. ... Pro milovníky japonské samurajské kinematografie povinnost jako celek, milovníky soubojů ve filmech jistě nadchnne. Jinak film je technicky špičkově zvládnut, kamera je neuvěřitelná, prostředí, akce ... Jen ty herecké výkony a hlavní hrdina mi prostě úplně nesedly. ()

CRYPT 

všechny recenze uživatele

Krasna Reiko + scena kdy *SPOILER* rozhodne za hvezdicku, Hlavni hrdina, opravdu sympatak druha hvezdicka, hudebni doprovod na tu dobu take hvezdicka a celkove pribeh, ve kterem jsemse opravdu ztracel, vlastne uz ani nvm kdo proti komu bojoval, taktaky hvezdicka. Rozhodne na dobu, kdy snimek byl natocen, si myslim, ze latka byla nasazena hodne vysoko. Fakt pekny film ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Nemal som ani 12 rokov a strašne som chcel vidieť Sedem samurajov. Nechodili v kine, nedávali ich na maďarskej televizii. A potom zrazu Päť vlkov, historická samurajská dráma! To bolo prvý a posledný krát, čo ma otec dostal do kina na MN film. Ale že to stálo za to!!! To už som potom toľko s ostatnými netlieskal, keď dávali šogunovych mindžov a podobne popkorny. Ja som totiž videl skutočnú samurajskú drámu, nemohli ma oblafnúť. Dnes už spomienky blednú, ale ak niekto z vás bude mať prístup k tomuto filmu alebo informácie o tom že ho niekede uvádzajú, dajte mi prosím vedieť. A samozrejme si to bežte pozrieť... ()

stub 

všechny recenze uživatele

Propracovaný epický příběh zachycující období konce šógunátu a začátku období Meidži, kdy Japonsko ovládla "evropská" vlna. Byť je ztráta společenské role samurajů velmi běžným tématem, snímek vybočuje šířkou zachyceného období a "vstřícností" vůči vnímání evropského diváka, rozhodně má šánci uspět nejen u fanoušků žánru. Skoro ***** (možná až to zkouknu znova:). Jo a představitelka Reiko (Keiko Matsuzaka) je fakt krásná... ()

black.mao 

všechny recenze uživatele

Tento film, který zachycuje poslední léta tokugawského šogunátu je důstojným rozloučením mistra žánru Kenji Misumiho se svojí celoživotní prací. Avšak přes všechny pochvaly, které si film zaslouží, nelze přehlédnout určitou nepřesvědčivost Hideki Takahashiho v hlavní roli. V porovnání s výborným Kenem Ogatou, který roli Hanjira dává neskutečnou zemitost a živočišnost, je Takahashiho Toranosuke ke škodě dost nevýrazný. Navíc, nelze si nevšimnout určité popisnosti a plochosti celého příběhu, což je dáno nejspíš tím, že z literární předlohy jak předpokládám, muselo být dost věcí vypuštěno, a který je tak vlastně založen na několika předvídatelných jednoduchých zápletkách. Co však určitě zdobí tento film, jsou skvěle zvládnuté souboje, přičemž ten závěrečný, ke kterému vše zákonitě směřuje, skvěle zosobnil určité pacifistické poselství celého filmu. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama