Reklama

Reklama

Firma

(festivalový název) (TV film)
  • Česko Gang (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Bex pracuje jako obchodník s realitami, má ženu a dítě. Potřebuje se nějak odreagovat od denního stereotypu - akce, to je „hukot". Konflikty gangů však ohrožují jeho rodinu. Prostřednictvím hrdinova sobeckého chování Clarke kritizuje tehdejší politickou situaci, tzv. „thatcherismus" (éra ministerské předsedkyně Margaret Thatcherové 1979-1990), který podle něj upřednostňoval zájmy jedince před zájmy společnosti jako celku. Clarkeův nihilismus nedává rodině žádnou šanci na přežití, problém hrdiny nemá řešení. Ukazuje moderního fotbalového chuligána v takových rozporech, jako snad žádný jiný film na toto téma: na začátku netušíme, že by tento sympatický otec rodiny mohl vyhledávat násilí. Jeho dvojí život už nemá nic společného s pořváváním na stadionech a pitkami. Jedná se čistě o fyzické vybití a zábavu jinak spořádaného občana, frustrovaného spořádaným, „normálním" životem. Bexova žena pro to má samozřejmě pramálo pochopení. Svým dějem Gang nastavil osnovu pro další chuligánské snímky - rvačky mezi dvěma znepřátelenými skupinami fanoušků se vyhrotí, končí smrtí jednoho z nich. Fotbal a fandění jsou pouhou zástěrkou pro adrenalinový koníček: rvačky, provokace a tvrdé vyřizování účtů. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (9)

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Hm, tohle jsem měl vidět předtim, než jsem zkouknul tu zprzněninu od Nicka Lova. Asi první pořádnej film o hooliganech, kterej za 22 let Nick Love znásilnil. Pařby, bitky, zapalování aut a to všechno v čele s tehdy ještě britskym Gary Oldmanem. Co si budem povídat, bylo to dobrý a je to srdcovka. Násilí je tam dost, bitek taky, herci jsou v pohodě a je to hlavně pořádnej Oldschool. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Alan Clark a jeho pohledy na společenské problémy Velké Británie sedmdesátých a osmdesátých let se mi zamluvají čím dál tím víc. Po výborných kouscích jako Scum či Made in Britain přišel s filmem o "fotbalových fanoušcích", ve kterém se fotbal objeví asi na 30 vteřin a to ještě jako rušivé pozadí. O fotbal už dávno nejde, jde o krev, vzrušení a souboj o pochybnou čest mezi třemi partami rozdováděných lidoopů, pro kterou jsou ochotni obětovat v zásadě cokoli. Skvělý pohled na hooligans. Doporučuji! ()

Reklama

Tjaden 

všechny recenze uživatele

V našich končinách ne příliš známá hodinová jednohubka s Gary Oldmanem, jenž zde hraje vůdce fiktivní chuligánské "firmy" ICC (odkazující na známou ICF West Hamu United). Bohužel je Oldmanův výkon zřejmě tím jediným, co si na filmu budu za pár neděl pamatovat. Přesto můžu The Firm s klidným svědomím doporučit všem fanouškům chuligánského subžánru. ()

V4nd4l 

všechny recenze uživatele

Šéfovi chuligánské bandy Bexovi (Gary Oldman) zničí skupina jiných hools vedených Yetim (Philip Davis) auto a Bexův návrh na spojenectví během mistrovství v Evropě je zástupci dalších firem (band) odmítnut. Zbytek filmu pak Bex dělí čas a energii mezi rodinu a chuligánství a touží si vyrovnat účty s Yetim. Pokud se těšíte na bojové scény, tak se několika málo dočkáte, pokud na scény erotické, tak Vám doporučím koupi tohohle DVD http://www.dvdland.it/nicom1/nicom1;jsessionid=804B2F6B8D4D6BFFA786E586C241FB79.node3 A pokud se těšíte na hudbu, tak Vás zklamu, protože ve filmu žádná není. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

V porovnání s modernějšími filmy o fotbalovém násilí, jako je Football Factory nebo zčásti Rise of the Footsoldier je to o hodně klidnější a méně klipovité (mj. tu prakticky nehraje hudba). Na druhé straně jako sociální sonda do určité skupiny společnosti to je docela fajn. Prychopatický kápo, hraný Gary Oldmanem (s knírkem!!!), je skutečně zajímavá a věrohodná postavička. Jinak krve tu až tak dramaticky moc není, speciálně ve srovnání s mimořádně násilným Footsoldierem. Celkově 3*, protože jsem se přece jen místy nudil a určení na TV obrazovky si taky vzalo svou daň. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (4)

  • Lesley Manville (Sue) byla v době natáčení snímku těhotná. Kromě jejího manžela Garyho Oldmana (Bex) o tom nikdo nevěděl, protože nechtěli, aby kvůli tomu byl režisér a členové štábu zbytečně nervózní. (makimarketa)
  • Cena: Prix Europa 1990: TV-fikce. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama