Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Herecký tým v čele s Al Pacinem se rozhodne pro zpracování historické hry Williama Shakespeara Richard III. Velice svědomitě se snaží dostat k samé podstatě svých postav i díla samotného. Na tuto cestu, své "hledání Richarda", se Al Pacino vydává společně s filmovým štábem a navštíví při ní celou řadu lidí, známých i neznámých, kteří se svěřují se svým vztahem k Shakespearovi a se svými zkušenostmi s ním. Cosi o starém dobrém Williamovi se tedy dozvíme mimo jiné z úst Kennetha Branagha, Vanessy Redgraveové či Kevina Klinea, ale ke klasikovi má zjevně co říci i mnoho svérázných filosofů přímo z ulice. Při svém hledání Richarda a Williama nás Al Pacino provází ulicemi velkoměsta i divadelními sály. Ve finále nás zavede do Stradfodru nad Avonou, malebného mistrova rodiště. Dokumentární styl vyprávění o hledání a nalézání smyslu a významu uměleckého díla se pod režijní taktovkou všestranného (na filmu se podílel i jako spoluautor scénáře a spoluproducent) Al Pacina prolíná se samotným dějem RICHARDA III. a výsledkem je nesmírně zajímavá filmová mozaika, v níž svými hereckými výkony zaujme spousta elitních světových herců. Celý film je tak nejen inteligentní podívanou, ale i vhodným doplňkem studia literatury a filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

Nos 

všechny recenze uživatele

Režisér a herec Al Pacino vzájemně srovnává scény z Richarda III, scény ze zkoušek na tuto hru a porady, kde členové diskutují o této hře, o čase, který utvářel tuto hru a také historické události, které se odehrávaly v časech tohoto díla. Interview s mnohými vynikajícími herci z UK jsou také součástí tohoto neobyčejného skorodokumentu. Britové se tu především pokoušejí vysvětlit, proč herci z USA mají tradičně problémy s interpretací her Shakespeara. Trošku slabší čtyři hvězdy. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Překvapení. Veliké a příjemné. Že je toho Al Pacino schopen, že má chuť a vůli pustit se do hledání v hlubinách Shakespeara, do úvah o herectví divadelním a filmovém, do nauncí amerického a anglického přístupu ke klasických dramatům. Najednou to není o Hollywoodu a červených kobercích, je to spíše povídání a uvažování připomínající atmosféru, kterou uměli vytvářet Václav Voska nebo Karel Hoger. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Psychologická sonda do divadelní hry, postav a historie, kterou provází jeden z největší herců všech dob. Přesto nebo možná právě proto, jde o pomalý a uspávající dokument, který dokoukají bez mrknutí očka jen vyvolení. O svítivosti hvězd před kamerou není žádného sporu, vedle AL Pacina se objeví i Kenneth Branagh, Kevin Spacey, Kevin Kline, James Earl Jones a mnoho dalších. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Škoda, že kromě dokumentu nevznikl i samostatný film - hrané scény byly bez debat úžasné, Al Pacino je démon, hlavně moment, kdy Richard vyznává lásku lady Anne byl opravdu nezapomenutelný. Dokumentární prostřihy "jak kdo vnímá Shakespeara, co kdo cítí a jak to uděláme" se taky docela povedly a vůbec nejsou nudné...tedy pokud debatují herci, oslovování lidí na ulici či na večírku, no, to už je trochu rozpačité (a ten vědec tam fakt mluvil zbytečně, btw.), někdy i trochu víc. Nechtěl by někdo vynalézt stroj času, vrátit se do roku 1996, natočit to s pořádným rozpočtem a pustit do světa "Richard III. + Looking for Richard" v luxusní cca pětihodinové verzi? :) ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Pro toho, kdo čeká klasickou hru či film zklamání, ale pro mne naopak. Za každou (nejen) Shakespearovou hrou se skrývá spousta motivů a jinotajů, o kterých průměrný čtenář či divák nic neví a teprve při jejich znalosti je zážitek z díla zase o dimenzi výš. Vždyť to je to, co milujeme např. na Shrekovi (... doufám, že se teď pan William neobrací v hrobě při tomhle srovnání...!) - tu hru na odhalování "citátů a výpůjček" z jiných filmůa čím víc jich odhalíme, tím větší máme radost! Samozřejmě, že silná hra nebo film "zafungují" i bez znalosti souvislostí, ale proč se nepoučit, zvlášť s tak charismatickým učitelem, jako je Al Pacino? ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Al Pacino osobně trval na obsazení Kevina Spaceyho a Aleca Baldwina. (ČSFD)
  • Film byl natáčen přes čtyři roky! Al Pacino se v některých částech objevuje s bradkou, kterou si nechával narůst už pro film Carlitova cesta (1993). (hot_spot)
  • Natočeno bylo na 80 hodin filmu. Šest střihačů pak muselo tento materiál upravit do konečné podoby. (ČSFD)

Reklama

Reklama