Reklama

Reklama

Zázrak ve stínu Měsíce

  • angličtina Miracle in the Lunar Shadow
Trailer
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 2024, 17 min

Obsahy(1)

V pondělí 8. dubna 2024 nastalo v úzkém pásu na území Mexika, USA a Kanady úplné zatmění Slunce. Do tohoto pásu vycestovaly desítky milionů lidí, jen kvůli několika minutám vzácného pohledu k nebi. Krátkometrážní dokumentární film Petra Horálka zachycuje strastiplnou expedici za úkazem do mexického Duranga formou kombinace tří dějových rovin: osobního svědectví, online rozhovoru v České televizi a autorských amatérských záběrů přímo z expedice. Všechny tyto tři roviny pozvolna vedou k jedinečnému závěru, který podtrhuje autenticky zachycená atmosféra při pozorování tohoto podmanivého úkazu. (imaginer21)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1)

imaginer21

všechny recenze uživatele

Film vznikl zcela spontánně - bez příprav, bez přístupu k jakékoliv profesionální technice... Jen jednoduchým střihem mezi amatérskými záběry má ukázat fantastickou atmosféru během úplného zatmění Slunce, ale i stres a nervy do poslední chvíle při připravách na jeho pozorování. Až po návratu z expedice se totiž ukázalo, že původně "domácí" materiál je dostatečný na zprostředkování úkazu i široké veřejnosti ve formě tohoto krátkého dokumentu. Prostřednictvím rozhovorů je také snahou ukázat na nejrůznější zajímavosti odehrávající se během tohoto úkazu. Celý film je k vidění ZDE. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Když Daniel Stach vyzpovídával Petra Horálka živě přes internet v reportáži Devadesátky ČT 8. dubna 2024 krátce po zatmění, rozhodl se Milan Hlaváč celou situaci natáčet přímo na místě v Mexiku. Právě tato neplánovaná kombinace obou pohledů dovedla Petra Horálka k myšlence vytvořit krátkometrážní dokument, který by ukázal celou tu situaci „za oponou reportáže“. Měl totiž pocit, že reportáž ČT nedokázala ani zdaleka popsat dojmy z celého toho strastiplného zážitku. (imaginer21)
  • Veškerý hudební podkres ve filmu pochází z veřejně přístupné databáze hudebních ambasadorů Evropské jižní observatoře (ESO). Petr Horálek je prvním českým fotovyslancem této mezivládní organizace a v roce 2019 pro ni natočil krátké dokumentární video o zatmění Slunce upozorňující na blížící se úkaz nad jednou z observatoří ESO. (imaginer21)
  • Perioda opakujících se zatmění, kterou Petr Horálek zmiňuje, se nazývá „saros“ a objevili ji mezopotámští astronomové už v 7. století před Kristem. Trvá 18 let, 10 (11) dní a zhruba 8 hodin. V dokumentu jsou tedy k vidění dvě po sobě následujující zatmění jedné periody – z Turecka v roce 2006 a Mexika v roce 2024 – která dělí právě tento časový úsek. (imaginer21)

Reklama

Reklama