Reklama

Reklama

Jezdec Uraz je vyslán svým otcem, vůdcem divokého kmene, Tursenem, aby v Kábulu získal hlavní cenu v důležitém turnaji buzkaši. Přestože má vítězství téměř na dosah ruky, díky nepřízni osudu se mu tento úkol nepodaří splnit. Před sebou má ale dlouhý a trpký návrat domů… Dramatický příběh z prostředí divokých domorodých afghánských kmenů natočil režisér John Frankenheimer, jenž před tím zaujal režií snímků Mandžuský kandidát, Vlak a Grand Prix. Scénář napsal vynikající autor Dalton Trumbo, který je například podepsán pod slavnými tituly Spartakus a Motýlek. Film vznikl podle stejnojmenného románu spisovatele Josepha Kessela, který zachycuje typický afghánský národní sport buzkaši, spojující dlouholeté národní tradice, prvky slavností a rituálu – v němž jezdci na koních zápasí o tělo mrtvé ovce. Děj se odehrává někdy v padesátých letech minulého století. Snímek byl realizován v autentických exteriérech v Afghánistánu a ve Španělsku. Tvůrci přitom vytvořili některé nezapomenutelné scény – jednou z nich je několikaminutová pasáž Urazova boje v buzkaši, jež i po letech přesvědčí působivostí a drsností. Roli sebejistého a do sebe uzavřeného Uraze ztvárnil Omar Sharif (Lawrence z Arábie, Doktor Živago), který sám pochází ze syrsko-libanonské rodiny. V úloze jeho filmového otce, Tursena se představí Jack Palance (známý z westernu Shane, anebo žánrově odlišných snímků Hotel Bagdad a Tango & Cash). (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

italka63 

všechny recenze uživatele

Mám doma tuhle knihu od Kessela, několikrát přečtenou a film jednou viděný.Určitě jsem nebyla filmovým zpracováním zklamána, Uraz byl tvrdý chlap a pro mužskou čest i kousek svého těla dokázal oželet.Afghánci mají svoji palici a co se nám, Evropanům zdá nepochopitelné, je pro ně svaté. Na druhé straně jsou velmi skromní a prostí lidé o čemž se Uraz,cestující na svém koni,mnohokrát v drsných podmínkách přesvědčil. A pak je tu buzkaši...tohle charismatickému Omaru Shariffovi vždycky šlo dobře:-) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zajímavá podívaná z prostředí, které není Evropanům a Američanům příliš blízké. Snímek nám ukazuje prostý afghánský lid a jejich způsob života, což na jednu stranu zaujme, ale samotný příběh mi nepřišel zvlášť atraktivní, tudíž kladně hodnotím zejména herecké výkony, z nichž stojí za vypíchnutí charismatický Omar Sharif. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavý pohled do života venkovských Afghánců ve druhé polovině 20.století. Pokud někdo z vás viděl film Muž, který chtěl být králem, můžete porovnat, jak moc se změnilo chování i zevnějšek lidí v této oblasti za posledních cca 100 let. Napovím vám: vpodstatě nijak. Ale o to v tomhle snímku nejde. Hlavním tématem je jeden afghánský národní "sport" a účast syna jistého venkovského vůdce v královském závodě. Omar Sharif zahrál svou postavu skutečně velmi dobře (jako ostatně většinu svých rolí i v jiných filmech). Zajímavé jsou samozřejmě i exteriéry, v nichž se film odehrává. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pokud si vzpomenete na scénu podivného "fotbalu" v "Rambovi 3", máte nástin toho o čem jsou "Jezdci" Johna Frankenheimera. Neznámý, ale velice slušný dobrodružný snímek o podivném sportu s názvem buzkaši, (jezdci na koních bojují o mrtvou kozu) který zaujme hlavně výborně zpracovanými scénami daného sportu a krásnými exteriéry. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak si Frankenheimer opäť chcel vyskúšať nové príťažlivé prostredie a nakrútiť po Grand Prix opäť v podstate športový film. A vyšlo to celkom dobre, filmov o afgánskych jazdcoch na koňoch som popravde veľa nevidel, odvážne tipujem, že Jazdci sú úplne prví. Len mi tak trochu pripadá, že aj napriek určite zopár presným charakteristikám tohto spôsobu života na Blízkom východe Trumbo píše a Frankenheimer točí predovšetkým exotizujúce dobrodružstvo pre široké publikum. Každopádne samotné akčné, respektíve jazdecké scény sú super a baranie zápasy detto. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama