Reklama

Reklama

U2: Numb

(hudební videoklip)
Krátkometrážní / Hudební
USA, 1993, 15 min

Obsahy(1)

Numb je první singl z osmého studiového alba „Zooropa“ irské rockové kapely U2, která se nevešla na jejich předchozí album „Achtung Baby“. Video natočil britský režisér hudebních videoklipů Kevin Godley. Klip začínající kapajícím kohoutkem se mění v těsný záběr nasměrovaný na obličej kytaristy The Edge, který tuto skladbu složil a nazpíval. Kolem jeho sedící postavy se postupně střídají lidé, kteří ho fackují, krmí, šťouchají, svazují, fotografují, vřeštějí mu do ucha, tančí břišní tance a nakonec mu přejíždějí nohami po obličeji. Ve videoklipu si zahrála modelka Naomi Campbell a Morleigh Steinberg, která se v roce 2002 stala Edgeovou manželkou a má s ním dvě děti. (Trajektt)

(více)

Recenze (10)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem klidný a vyrovnaný člověk, který by bez nejmenších problémů vydržel všechny ty zlomyslnosti, které jsou na The Edgeovi během zpěvu páchány - tedy vydržel bych to přibližně deset sekund a pak bych štábu ukázal, jak to tenkrát bylo v Zátoce sviní. Ovšem ty dvě slečny žužlající ouška bych rozhodně ušetřil, protože vítězství je třeba s někým řádně oslavit a skvělý song Numb lze vhodně užít i k této příležitosti. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jedna z nepřekonatelných písní formace U2 a určitě i klip, který má své místo v hudební historii. Předně je originální, jak se hned tak žádné písničce nepodaří. Jak se The Edge usadí a začnou na něj dotírat, tak to diváka strhne. Pomatlaný, opusinkovaný, polechtaný na obličeji atd. se nemůže ani hnout přesně jak pravý název písně. V té souvislosti mě vždycky napadlo, co by se asi tak ještě protagonistovi klipu dalo vyvést a kdyby ho ještě někdo poflusal, tak už by asi nebyl tak nehybným mužem s kamenným výrazem. Zpívající kytarista U2 to sehrál a zazpíval fantastickým způsobem. Do toho vynikající vokály frontmana kapely Bona a song s obrovským drivem, který v devadesátých letech uchvacoval. A na své kvalitě rozhodně neztrácí dál. U2 dělají kvalitní muziku a jejich mega úspěšné a velmi hitové album Zooropa přineslo řadu skvělých skladeb. Od této experimentální progresivnosti však skupina posléze upustila. Tohle jejich album i s tímhle nezapomenutelným a jedinečným hitovým singlem tvoří kvalitní kus hudební historie. Mé hodnocení: 100% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jedna z najchytrejších piesní U2 dostala aj veľmi originálny a chytrý vizuálny šat. Pieseň si sám odspieva, či skôr odrecituje sympaťák The Edge v dlhej statickej jednozáberovke a tak trochu aj odtrpí. Bohvie prečo kapela na túto pieseň už úplne zabudla, jej interpretácia počas turné v roku 1993 bola excelentná a hodila sa k ironickému pojatiu ZOO TV, resp, jej pokračovania už s experimentálnymi piesňami zo Zooropy. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Alternatívna hudobná produkcia U2 priniesla aj iný videopohľad na ich produkciu. Tento platí za vlajkovú loď ich kadencie, ako v hudbe tak aj vo vizuálnom prednese. Vlastnými slovami, pecka. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Je to umění nebo je to šílený brak? Ať tak či onak je to veselá vzpomínka na časy minulé. Jeden z dobře ilustrativních klipů, kterak se U2 snažili vymanit z poprockových časů Joshua Tree. Už to trochu nakousli s Achtung, Baby, a vše úspěšně vyladali na ZooTV tour, zde je kromě toho vidět i snaha ozvláštnit textovou strukturu od klasického sloka-refrén a zpívat o lásce. ()

Mikeo 

všechny recenze uživatele

Písnička a klip pravými klenoty z éry Zooropy. Je politováníhodné, že v dnešní době se U2 od tohoto stylu odklonili. ()

Reklama

Reklama