Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Česko Sherlock Holmes: Pes baskervillský (více)
Krimi / Drama / Horor / Mysteriózní
Velká Británie, 1988, 105 min (Alternativní 102 min)

Obsahy(1)

Rod Baskervillů je proklet. Od doby, co psi bezbožného, násilnického sira Huga uštvali tu nebohou dívku, jejíž nevinnosti se Hugovi zachtělo, od chvíle, co ten ďábelský pes prokousl jeho hrdlo, visí nad touto rodinou prokletí násilné smrti. Přízrak děsivého zvířete se prohání po blatech a nikdo z Baskervillů mu neunikne. A zdá se, že na této pohádce, jak se o dávné legendě poněkud pohrdavě vyjádří Sherlock Holmes, přece jen něco bude. Proč by jinak na tváři sira Charlese, jehož mrtvé tělo bylo nalezeno před branou rodinného sídla, utkvěl tak zoufalý výraz hrůzy a děsu? Proč a před kým by utíkal? A proč by poblíž jeho mrtvoly byly objeveny stopy obrovského psa? Sherlock Holmes je ovšem mužem moderní doby a v záhady a nadpřirozeno nevěří. A se sebedůvěrou sobě vlastní je přesvědčen, že se mu podaří ochránit nového majitele před vším, co by mu mohlo hrozit. Jenže nehostinná blata, uprostřed nichž se rozkládá baskervillské panství, ještě nevydala všechna svá tajemství. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Na začiatku dvadsiateho storočia napísal škótsky spisovateľ sir Arthur Conan Doyle jeden zo svojich najznámejších románov z cyklu príbehov geniálneho súkromného detektíva Sherlocka Holmesa. Svetlo sveta uzrel "Pes Baskervillský". Záhadný a tajomný prípad starej smrtiacej kliatby šľachtického rodu ho zavedie, spoločne s jeho oddaným asistentom doktorom Watsonom, do chladných, hmlistých a nebezpečných močiarov v juhozápadnom Anglicku, kde sa nachádza rozľahlé sídlo Baskervillovcov. V roku 1988 sa chopil tejto témy nie moc skúsený, predovšetkým seriálový režisér Brian Mills. Podarilo sa mu však natočiť celkom kvalitnú televíznu verziu tohoto strašidelného detektívneho románu. *** ()

sud 

všechny recenze uživatele

Slabota po dramatické i po herecké stránce. Úplná nuda to sice není (příběh sám o sobě díky předloze ani nudný být nemůže), ale dramatická stavba dost pokulhává, tudíž se neubrání hluchým místům. Atmosféra není vůbec strašidelná, postavy jsou příliš ploché. A Sherlock Holmes má paradoxně málo prostoru. 40%. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Asi najslabšia adaptácia najznámejšej Holmesovky, akú som videl. Len pár dní predtým som videl verziu z roku 1939 a aj napriek tomu, že odchýlky v scenári sú minimálne, nedá sa s tou staršou vôbec zrovnávať. Pôvodnú verziu zdobila úžasná temná atmosféra, kedy sa väčšina príbehu odohrávala v noci, po tej tu nie je ani stopy. Ďalším faktorom je Jeremy Brett, ktorého som vďaka seriálu považoval za úžasného Sherlocka, no po niekoľkých filmoch s Basilom Rathboneom som svojho obľúbeného predstaviteľa Sherlocka zmenil. K tomu všetkému tu má Brett menej priestoru a je proste nejaký nevýrazný. Navyše je táto verzia zbytočne naťahovaná a ja som sa miestami dosť nudil, čo mi pri predošlých verziách nehrozilo. 50% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak opäť platí, že od televízneho filmu sa asi viac čakať nedalo, ale na rozdiel od Znamení štyroch predsa len od tak temného diela ako Pes Baskervillský človek čaká aj temnejšiu a hrozivejšiu atmosféru. Sherlock je poväčšinu času mimo diania, respektíve je menej pred kamerou a Watson jeho úlohu zastúpiť nedokáže. Na blata sa pozeráme takmer po celý čas iba počas dňa a keď príde noc, atmosféra nezhustne tak, ako by jeden čakal. No a navyše mi fakt liezli na nervy tie na zeleno namaľované steny v interiéroch. To je ale iba výpis negatív, tých pozitív je taktiež dosť, na Bretta skutočne nikto nemá a príbeh je sám o sebe už v predlohe vymyslený dobre. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jako horor či cokoliv mysteriózního to kvůli televiznímu zpracování fungovat nebude, stále nám však zůstává víc než slušná dávka řemeslně dobře odvedené kriminalistické rutiny - zápletka díky Conanovi zklamat prostě nemůže. Jednotlivé postavy nejsou také načrtnuty špatně, akoráť vrah by měl dostat více prostoru na projevení svého potutelného šarmu. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama