Reklama

Reklama

Profesionálové

  • USA The Professionals (více)
Trailer

VOD (1)

Americký western Profesionálové má některé zajímavé společné rysy s klasickým snímkem žánru Sedm statečných (1960). I zde jsou hlavními hrdiny najatí střelci, které jejich úkol zavede Mexika, a i zde jsou to muži se silně zakořeněným smyslem pro čest a spravedlnost, který žádná suma peněz nemůže zviklat. Titulní čtveřici (Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan, Woody Strode) si zaplatí texaský milionář (Ralph Bellamy), aby mu přivedla zpět manželku (Claudia Cardinaleová), unesenou mexickými povstalci. Jak se ovšem postupně ukáže, pravda je trochu jiná… Skutečnými profesionály nejsou jen hrdinové snímku a jejich představitelé, ale i muži za kamerou v čele se scenáristou a režisérem Richardem Brooksem, kameramanem Conradem Hallem a hudebním skladatelem Mauricem Jarrem. Vedle perfektně zvládnutých akčních scén však Profesionálové nabízejí i něco navíc. Doba, do níž je příběh zasazen (doznívající mexická revoluce v roce 1917), nabízí pozoruhodné reflexe o revoluci jako takové, jež vedly bedlivé cenzory v sedmdesátých letech (při prvním televizním uvedení filmu) ke střihovým úpravám. I když se film odehrává převážně v Mexiku, natáčel se v nevadských a kalifornských exteriérech, mj. ve známém Údolí smrti. Profesionálové se vedle dalších ocenění dočkali i tří oscarových nominací (nejlepší scénář, režie a kamera). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dobrý western, který zrovna tak může být zajímavý v originále. Dabovaná verze (ČT) film určitě obohacuje, ale taky mu něco bere. Výborný dabing Borise Rösnera má jedinou slabinu, jeho hlas se ke tváři Lee Marvina vůbec nehodí. Dále skvělý Alois Švehlík, jako vždy ironický suchar sázející vtipy jak stromky v sadu. Claudia Cardinale o dva roky mladší než v Tenkrát na Západě a nejmíň o tisíc procent hezčí. A to ve westernové klasice Sergio Leona je fakt krásná. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď sa na to pozeráme ako chceme, tak sa tu vraždí pre peniaze. A veľa. Ale zabiť koňa, to je už iná káva, nevinné zviera predsa za nič nemôže. Nejde inak iba súhlasiť, keď sa pozeráme na všetkú tú zberbu okolo, tiež by sme si vystrelili. Možno najexplozívnejší western všetkých čias, nálože sú proste praktickejšie ako revolvery. No a ku koncu trocha filozofovania nad revolúciou, ako jednu z krátkodobých mileniek mužov, ktorú nakoniec tiež opustia. Alebo ich zabije. No a že česť je viac ako peniaze, tak to by nebol pravý western, ak by sme si to opäť nepotvrdili. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Americký western z doby mexické revoluce, který má sice hvězdné obsazení a exkluzivní skalnatou krajinu Death Valley, ale nějak to nebylo ono. Vadila mi dlouhá stopáž a simulace hlubších myšlenek, z nichž nakonec vychází relativizace dobra a zla. Takřka univerzální je sentence mexického bandity Raza (zde ohledně revoluce) a smyslu života: "Člověk musí mít nějaký ideál. Když ho nemá, odchází. A když zjistí, že je ztracen, tak se vrací". - Přesněji 3, 5. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Dobrý western se špičkovým obsazením, kterému vévodí Lee Marvin v roli tvrdého a dobrého velitele, zatímco Burt Lancaster si vystřihl roli lamače dívčích srdcí, zároveň však i dobrého pistolníka. Čtyři samozvaní hrdinové se vydávají do Mexika, aby přivedli jednomu boháči zpět jeho ženu, jež byla unesena mexickými revolucionáři. Film se svou náladou hodně podobá Sedmi statečným, o hrdiny se moc bát nemusíme, neboť hudba i některé hlášky jasně dávají najevo, že moc vážnosti tento film nepobral. Pro milovníky westernu povinnost. Hudba: Maurice Jarre ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Profesionálové mi jemně evokují Divokou bandu Sama Peckinpaha, i když jejích kvalit nedosahuje. Mexiko začátek 20.století, parta přátel, vidina velkého bohatství, rozporuplná morálka. Potěší netradiční "dynamitové" motivy, dobře zvládnutá je práce s napětím. Z herců má bezpochyby nejzajímavější roli Burt Lancaster ()

Galerie (109)

Zajímavosti (12)

  • Lee Marvin natočil svoju úvodnú scénu pod vplyvom alkoholu. Ide o scénu, kde strieľa z guľometu. (westerns)
  • Henry "Rico" Fardan (Lee Marvin) ve filmu používá pistoli Colt 1911 a revolver Colt Official Police. Stejně tak i opakovací brokovnici Winchester 1897. (major.warren)
  • Úspech filmu neskôr viedol k výzvam na pokračovanie, spolu aj so štyrmi hlavnými mužskými predstaviteľmi. Avšak po smrti Roberta Ryana v roku 1973 (kvôli rakovine pľúc) sa od pokračovania navždy upustilo. (westerns)

Reklama

Reklama