Reklama

Reklama

VOD (1)

Osudy slavného desperáta Williama Bonneyho, známého spíš pod přezdívkou Billy Kid, se staly vděčným filmovým i literárním námětem. V roli legendárního pistolníka Divokého západu se představil třeba Paul Newman (Kolt pro leváka, 1958) nebo Kris Kristofferson (Patt Garrett a Billy Kid, 1973). Ve filmu Mladé pušky se Billy Kid objevuje jako drzý mladík, který se ocitá na farmě Johna Tunstalla v Novém Mexiku. Anglický farmář poskytuje útočiště mladým štvancům z okraje společnosti, kteří zde pomáhají s péčí o dobytek a vzdělávají se. Když je ale nepohodlný farmář Tunstall zavražděn zločineckým klanem dobytkáře Murphyho, šestice odvážných pistolníků se vydává za krvavou pomstou a rozpoutá tzv. válku v lincolnském okrese. Roli Billyho Kida ztvárnil Emilio Estevez a jeho kumpány ztělesnili další populární herci jako Kiefer Sutherland, Lou Diamond Phillips nebo Charlie Sheen. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

bartias 

všechny recenze uživatele

Moderní western z 90. let je svéráznou ale prý vůbec ne úplně smyšlenou verzí toho, jak vypadala válka dobytkářů v teritoriu Nového Mexika a jakou roli v ní sehrál mladý Billy the Kid. Tehdejší mladé hollywoodské hvězdy Kiefer Sutherland, Charlie Sheen, Emilio Estevez a Lou Diamond Phillips se objevují v zajímavých rolích mladých honáků na válečné stezce. Žene je rebelie i touha po pomstě. Slušné akční scény, kamera, která neuhýbá a romanticky svobodná atmosféra stojí za shlédnutí i skoro po dvaceti letech. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Čas letí, ale mně se zdá, že tenhle film nestárne. Tedy, dokonalý mi nepřišel před lety, ani po letech, když jsem ho viděl znovu. Přesto mám pocit, že se jedná o jeden z nejlepších filmů pro teenagery. Podívat se na samý počátek legendy o Billy Kidovi samo o sobě není nijak dech beroucí nápad, obsadit do něj skupinku tehdejší nejnadějnější hollywoodské mládeže byl ale tah geniální. Je sice pravda, že osud celé této hvězdné skupinky je smutný nejen ve filmu, ale i ve skutečnosti, možná právě tento fakt mu ale dnes přidává na působivosti. To, jakým způsobem je rozprášena skupina Billyho Kida se odráží i v osudech Esteveze, Sheena (vlastním jménem Carlos Estevez:), Phillipse. O Estevezovi už slyšet moc není, Sheen přežívá v parodiích a na videu, Philips hraje vedlejší role v hollywoodských filmech (naposledy jsem ho viděl ve Smitheeho (!) Supernově) a Sutherland byl dlouhou dobu alkoholik, kterého každý odepsalnakonec však dopadl nejlépe, protože v seriálu 24 hodin prožívá slušnou renesanci. Doufám, že podobné štěstí potká i zbytek party. Z herců bych vyzdvihnul Emilia Esteveze, který tu odvádí životní výkon (SVůJ! Netvrdím, že je to na Oscara), o jehož kvalitách se může bráškovi Charliemu jen zdát. Emiliovy samolibý hejsek Billy vyloženě sedl. Na rozdíl od svého bratra dokázal pistolníkovu tvář rozhýbat více než jedním způsobem. Jestli mi něco kazilo náladu víc než málo, tak to byla hudba, která, ač má hezkou ústřední melodii, jež mohla mít ambice na takovou tu westernovou klasiku, podobá se spíš popu let 80. Škoda. Jinak je to svižný western, který se stal jakýmsi manifestem nadějné, leč naprosto nenaplněné generace. A jako takový má svůj význam. ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Byla to asi četba Tří mušketýrů, která v mém dětství rozhodla, že v budoucnu budu mít raději týmy než osamělého hrdinu. Když jsem pak někdy začátkem 80. let četl příběh Billyho Kida, říkal jsem si: To by byl film! V roce 1989 šly Mladé pušky do našich kin. Byl jsem fascinován tím, jak moc splňovaly mé představy. Je to neuvěřitelné, ale skoro všechno, co tam bylo, se skutečně stalo. Líbil se mi i nápad dát větší prostor Billyho bandě. Opravdový tým snů! Jména několika parťáků byla sice změněna, některé postavy byly vymyšleny speciálně pro film, ale to podstatné tam zůstalo. Emilio Estevez už (pokud vím) nikdy svůj výkon v této roli nepřekonal, Lou Diamond Phillips (jako Chavez) a Kiefer Sutherland (Doc) si také prožili hvězdnou chvilku. Kinodabing byl z těch, jaké se podaří jen jednou za čas. (Kdoví, kam se pak poděl.) No, zašel jsem si na to celkem 6x. Můj rekord, na němž má ovšem lví podíl i tehdejší nedostatek kvalitních filmů v našich kinech. Jen jsem si tenkrát říkal, že divoký život Billyho The Kida by vystačil minimálně ještě na jeden takový snímek. Do roka bylo mé tajné přání vyslyšeno, a s odstupem mám druhý díl možná ještě radši než jedničku. ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, které mi z nepochopitelných důvodů rodiče pustili když mi bylo šest let. Ale i když jsem z toho nepochopila tou dobou opravdu nic, musím říct že už tenkrát se mi to líbilo. Samozřejmě jsem si potom dala opakování po deseti letech, a líbí se mi to pořád. Vynikající obsazení, film má spád a rychlost, a naprosto originální humor. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Filmy s westernovou tématikou mě nikdy moc nebraly, ale tenhle mě vážně dostal! Emilio Estevez jako polocvok Billy Kid neměl chybu a ostatní také nebyli vůbec špatní ("Indián" byl roztomilý - škoda jen, že chvílemi xichtem připomínal mladého Josefa Abrháma, ech : / ). Při scéně "cesty do říše duchů" (nebo co to sakra bylo - prostě všichni zfetovaní ve skalách) jsem se řezala celou dobu - bravo (ostatně, ve filmu je pár opravdu povedených hlášek)! Závěr pak trochu dojal i mě - zarytého odpůrce patosu. Suma sumárum: rozhodně bych se klidně podívala znovu. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (11)

  • Charlie Sheen (Dick) bol údajne hrozný jazdec. V priebehu natáčania nemohol udržať rovnováhu na koni a spadol niekoľkokrát. Po prestrelke s Henry Hillom (Gadeek) sa jeho kôň rozbehol a Charlie nemal potuchy ako ho zastaviť. (vander19)
  • V scéne, keď prichádzajú "mladé pušky" do indiánskej dedinky, nie je Doca (Kiefer Sutherland) poriadne vidieť. Je to z toho dôvodu, že sa v ten deň nezúčastnil natáčania, lebo sa mu narodilo dieťa. (vander19)
  • Toma Cruise si v jedné z jeho nejstarších rolí můžeme všimnout schovávajícího se za barikádami a s knírkem. (Monco)

Reklama

Reklama