Reklama

Reklama

VOD (1)

Osudy slavného desperáta Williama Bonneyho, známého spíš pod přezdívkou Billy Kid, se staly vděčným filmovým i literárním námětem. V roli legendárního pistolníka Divokého západu se představil třeba Paul Newman (Kolt pro leváka, 1958) nebo Kris Kristofferson (Patt Garrett a Billy Kid, 1973). Ve filmu Mladé pušky se Billy Kid objevuje jako drzý mladík, který se ocitá na farmě Johna Tunstalla v Novém Mexiku. Anglický farmář poskytuje útočiště mladým štvancům z okraje společnosti, kteří zde pomáhají s péčí o dobytek a vzdělávají se. Když je ale nepohodlný farmář Tunstall zavražděn zločineckým klanem dobytkáře Murphyho, šestice odvážných pistolníků se vydává za krvavou pomstou a rozpoutá tzv. válku v lincolnském okrese. Roli Billyho Kida ztvárnil Emilio Estevez a jeho kumpány ztělesnili další populární herci jako Kiefer Sutherland, Lou Diamond Phillips nebo Charlie Sheen. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Lavran 

všechny recenze uživatele

Murphyho banda nemá celé dny nic jiného na práci, než postávat na verandě a lelkovat. K tomu jim hraje netypická rockpopskoč hudba Briana Bankse a Anthony Marinelliho, ačkoliv na obalu DVD je z blíže neurčených důvodů uveden veterán James Horner. Když pana Murphyho a jeho gang to věčné lenošení omrzí, posílají na svého odvěkého rivala v podání Terence Stampa bandu budižkničemů (čemuž samozřejmě předchází pár wild-sharp-west slovních výměn), kteří z něj vystřílejí parádní stínítko na petrolejku. Náhle máme na světě tlupu ušmudlaných sirotků s bájeslovným Billy Kidem v čele, kteří touží servírovat pomstu za studena, jak uvádí známé rčení. Toulají se pustinou, kde jim lišky dávají dobrou noc, v patách se jim táhne samozvaný zákon, sem tam vyzkouší nějaký ten halucinogen, bryskně rozšiřují statistiky mortality, předčítají si Poem zavánějícího "Ptáka" a někteří se navíc obohatí o první milostné XP. Legenda dostává tvar, diváci spokojeně přikyvují. Možná to nezní výjimečně, ale z hlediska koukatelnosti jsou Mladé pušky prostě k nezaplacení. A to jsem ještě nezmiňoval "magnificentní" obsazení, které z té bandy holomků činí vysloveně žáby k zulíbání. Nádherný příklad milé průměrnosti._____Emilio Estevez se rozkošně uchechtává, nemyslíte? ;) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Že se ve filmu sešlo pár mladých herců, kteří v následujících dekádách sehráli významnější roli v americkém zábavním průmyslu, je pravda. Pravdou je ale i to, že ani scénář, ani režie za pochvalu nestojí. Rozumím tomu, že Estevezův magor přitahuje a baví, závěrečné obléhání hrstky desperátů americkou armádou je ale tak přepálené, že mi připomíná věčný problém sovětských válečných filmů - kolik německých obrněných divizí podporovaných Luftwaffe je třeba k udolání dvou sovětských partyzánů - a nutí mě proto z průměrných tří hvězdiček slevit. Podobné přehánění a naprosté odtržení od reality nemám v lásce. Celkový dojem: 45 %. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

"MTV western" zacílený silnou sestavou známých mladých tváří, chytlavým moderním soundtrackem a originální drogovou scénou na mladší publikum. Ke genialitě a zasloužené kultovnosti mu chyběl jen o trochu lepší scénář (postavy mohly být prokreslenější a třeba linie s odhalením zrádce ve vlastních řadách byla pozoruhodně zabitá) a popracovanější akce (finále bych víc natáhl a vyhrál si s ním). Takhle jde jen o sympatickou a svižnou westernovou týmovku s pár skvělými scénami (již zmíněná drogová scéna, rozhovor Billy Kida s vychloubačným zabijákem, který byl na něj najat, ale neví, že mluví se svou obětí) a totálně nevypočitatelným brutálním antihrdinou, který střílí místo pozdravu a směje se přitom jako Amadeus, z kteréžto kombinace mi nadšením běhal mráz po zádech. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý příběh, inspirovaný historií Divokého západu, sází na mladé přitažlivé herce. Ukecaná spíše rozhlasová hra než film předvádí 26letého přitažlivého Emilia Esteveze (Billy Kid), 26letého Lou Diamond Phillipse (Indián Chavez), 25letého Dermota Mulroneye (Steve) a další pěkné kluky. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Moderní western z 90. let je svéráznou ale prý vůbec ne úplně smyšlenou verzí toho, jak vypadala válka dobytkářů v teritoriu Nového Mexika a jakou roli v ní sehrál mladý Billy the Kid. Tehdejší mladé hollywoodské hvězdy Kiefer Sutherland, Charlie Sheen, Emilio Estevez a Lou Diamond Phillips se objevují v zajímavých rolích mladých honáků na válečné stezce. Žene je rebelie i touha po pomstě. Slušné akční scény, kamera, která neuhýbá a romanticky svobodná atmosféra stojí za shlédnutí i skoro po dvaceti letech. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (12)

  • V scéne, keď prichádzajú "mladé pušky" do indiánskej dedinky, nie je Doca (Kiefer Sutherland) poriadne vidieť. Je to z toho dôvodu, že sa v ten deň nezúčastnil natáčania, lebo sa mu narodilo dieťa. (vander19)
  • Charlie Sheen (Dick) bol údajne hrozný jazdec. V priebehu natáčania nemohol udržať rovnováhu na koni a spadol niekoľkokrát. Po prestrelke s Henry Hillom (Gadeek) sa jeho kôň rozbehol a Charlie nemal potuchy ako ho zastaviť. (vander19)
  • V scéne, keď Billy the Kid (Emilio Estevez) číta noviny, spomenie, že nie je ľavák. Je to reakcia tvorcov na média a noviny, ktoré opisovali Billyho the Kida ako ľaváka. (vander19)

Reklama

Reklama