Reklama

Reklama

Noční můry jak od maminky

(festivalový název)
  • USA Night Warning (více)

Obsahy(1)

Osirelého teenagera ovláda jeho teta, ktorá je odhodlaná udržať ho pri sebe, a to za každú cenu... (nessbeal)

Recenze (18)

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Netypický slasher z 80. rokov, ktorý zďaleka obchádza klišé žánru. Žiadny psychopatický zabiják, schématicky pribúdajúce obete, ani hrôza okorenená dávkou nadrirodzena. Night Warning je viac než len klasický horor. Je to aj príšerná psychologická štúdia o narastaní zla v pomerne uzavretom prostredí jednej rodiny s bizarnými vzťahmi. Tento film na tú dobu odvážne spracováva tabuizované témy ako incest, homosexualita a schizofrénia. V Night Warning kadečo nehrá tak ako by malo, a preto sa všetko napokon vyvinie inak ako by sme čakali. Vraždy tiež nie sú samoúčelné. Vyvstali zo závažných osobných tráum a ich zdôvodnenia môžeme hľadať v minulosti postáv. Režisér William Asher názorne zobrazuje čosi, čo možno nazvať zhubná vášeň v tom najzvrhlejšom slova zmysle. Takisto herecké výkony sú na slušnej úrovni. Susan Tyrell v úlohe psychotickej tety, aj Jimmy McNichol v postave jej synovca, ktorý jej bol zverený do opatery, hrajú veľmi autenticky. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Zapomenutá hororová lahůdka, kterou jsem objevil v podstatě náhodou při prohlížení jiných prací režisérů povídek v Twilight Zone. William Asher rozhodně dle jeho filmografie nebyl žádný hororový specialista, o to je zajímavější,  že natočil  takto povedený žánrový kus.  Navíc by se od něj měli učit všichni ti korektivisti, kteří stanovují prakticky povinné kvóty stran LGBT a jiných ras ve filmu. Povedené zpracování tehdy přece jen nepříliš společensky diskutované tématiky homosexuálů a rovněž tak béčkově dokonalé vykreslení klasického šovinisty, rasisty a vůbec "předsudkáře" a hajzla detektiva Carlsona v podání Bo Svensona, jehož trochu podezřívám, že si svou roli i patřičně užil. Ano, takto vážení vypadá přirozené a nenucené zrcadlení lidského odpadu v našich árijských myslích a ne ta korektivistická propaganda za každou cenu.  Vedlejší linie tedy nadprůměrná, co ta hlavní, hororová?  Další paráda, tentokrát v psychorovině. Byť tu máme krutý začátek, tak další průběh nenapovídá, že by zase muselo býti  tak zle. Ale pečlivě vystavěná hráz normálnosti hlavní hrdinky , tedy tety Cheryl, se hroutí s první prolitou krví muže, který odmítne její sexuální atak. Nezvratný a rychlý propad do naprostého šílenství a na povrch se dere i potlačovaný oidipovský komplex a přichází čas  na nebývalý masakr, který bude i překvapivě  vyšperkován až brakovým zúčtováním a já si zase jednou mohl pomyslet: A máš to hajzle. Čtyři kapky dryáku do mléka a na zdraví! ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mne bavilo hodně. Psychopatická teta není tou, kterou se zdá být. Susan Tyrrellová si roli slečny Robertsové vskutku užívala! Její tajemné úsměvy, pichlavé oči a ústa dokořán dokázaly zkrotit každého, kdo se jí postavil do cesty. A když to nestačilo, pak sáhla po oblíbeném noži. Pokud se rozhodla, že vyvolený s ní zůstane navždy, pak neváhala sáhnout ke krajnímu řešení, o čemž by mohla vyprávět třeba naložená hlava v tajemné místnosti. Jinak po technické stránce je úžasná scéna havárie. Ty klády jsou doslova cítit na obličeji. Mladý Billy postupně chápe, že jít svojí cestou nebude jednoduché, jelikož se bude muset řídit příkazy své opatrovnice i tehdy, kdy půjdou proti jeho mysli. Night Warning je především syrové drama o vztahu dvou lidí a jejich okolí. Kromě Robertsové je tu ještě jeden psychopat - detektiv Carlson. Je fakt na zabití! Vícevrstevný napínavý příběh spěje k neodvratnému masakru. Výživné. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Nenápadný skoro-slasher o neúplné rodince, nad níž se po vraždě jednoho vesnického burana začnou vztahovat mračna v podobě vlezlého detektiva. Night Warning však lehce klame tělem (působivý cover, umístění do listu "video nasties"), jelikož se soustřeďuje spíše na psychologické aspekty, než na krvavé řádění poblázněné tetičky. Ta se tu totiž stále více propadá do duševního kolapsu, co naplno propuká až v poslední třetině. Kromě parádní úvodní bouračky pak snímek připomíná rodinné drama s thrillerovým nádechem a s poměrně vlekoucím se tempem. Zdejší procentuální hodnocení je tak dost přestřelené. Jo a v jedné z menších rolí se tu mihne mlaďounký Bill Paxton. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Byl jednou jeden Billy a ten přišel jako malý chlapec o rodiče. Jeho výchovy se láskyplně ujala teta Sheryl a spolu žili šťastně a spokojeně až do Billyho sedmnáctých narozenin. V tu dobu už náš hrdina nebyl tak věrný rodnému hnízdu, chtěl studovat na daleké škole, dokonce si našel děvče. Ale teta ho přece jen miluje natolik, že ví co je pro něj nejlepší. Chcete vědět, jak bude tenhle příběh pokračovat? Potom se rozhodně podívejte na Night Warning. Nízkorozpočtový psychothriller, který překvapí nejen výborným příběhem. Nízký rozpočet je sice vidět na každém kroku, ale to rozhodně není na škodu, jelikož komorní atmosféra tomuhle snímku rozhodně sluší. Trošku méně sluší křečovití herci, především pak hlavní paní tetinka Cheryl (Susan Tyrrel), která sice větší část filmu hrála výborně a věrohodně, v druhé polovině ale nepěkně přehrávala a tvářila se jak po lobotomii. I když, možná že to její postavě zase tak neublížilo. Příliš mě nepotěšil ani ultradrsný, ale poněkud natvrdlý detektiv Joe (Bo Svenson) a jeho velkolepý závěr, který filmu také nemálo ubral. Nakonec je z toho pěkných 70%, ale nebýt těch několika vytčených nepěkností, mohlo to být i víc. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama