Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Dobromil (P. Rajchert), zvaný Dobrouš nebo také Truhlík, je rozmazlený jedináček. To, co v jeho výchově zanedbali královští rodiče, má napravit Dobroušův bratranec Zvonimír (T. Pavelka). Jenže rozmazleného prince ani on nenaučí číst a psát. Když má princ věk na ženění, dozví se o princezně Augustě (K. Brožová), do jejíhož obrázku se hned zamiluje, a odjede se Zvonimírem na námluvy. Mladíci jsou ale cestou přepadeni lupiči. Zvonimír prince opustí a spěchá sám za princeznou Augustou, zatímco Truhlík najde útočiště v lese u dědečka dřevorubce (L. Tokoš) a jeho vnučky Vítěnky (K. Trojanová). Tady za krátký čas dožene všechno, co u dvora zameškal. A navíc se do Vítěnky zamiluje… (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

honajz 

všechny recenze uživatele

To ale byla hloupá - dokonce ani ne pohádka. Aby se natáhla stopáž, sledujeme dětství a dospívání mladého prince, obklopeného medvídky, který se nerad učí. Aby bylo oč hrát, najednou se objeví jeho bratranec. A když už nejde dětské herce dál využít, máme zde dva dospělé prince, takže samozřejmě půjde o hledání nevěsty. A protože zde víc jak dvě ženské nejsou, a jedna je vzdělaná stejně jako bráchanec, je tak nějak jasné dlouho dopředu, co se stane a jak to skončí. Problém je, že chybí větší zápletka, napravení prince se odehraje vlastně raz dva, truhlík mu říkají, protože dvakrát rozsype saze, ale jinak umí hnedle vařit nebo pokácet soušku. A vzdělaný, ale jinak povrchní a hloupý bratranec, který utekl při přepadení loupežníky, se vzdělanou, ale hloupou princeznou, se díky básničkám skvěle doplňují. Jen se nedozvíme, jak to s nimi dopadne. A vlastně se ani nedozvíme, jestli se princ Truhlík nakoknec naučí číst, psát a počítat. Nebo jestli vnučka dřevorubce nebude ze zcela jiného života a světa na zámku poněkud nesvá. Mimochodem se zde neodehraje ani větší konflikt, ti loupežníci jsou jen z nouze ctnost, aby se princ někde nějak naučil zatápět, dojit a vařit. Nedotažená, zbytečně protahovaná pohádka bez děje, s pokusy o vtip, jež někdy zapůsobí úsměvně, častěji ale spíše trapně. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Já jsem u českých pohádek hodně tolerantní, ale tohle nebyla vůbec pohádka a co to mělo bejt s tím kácením/řezáním stromu do kamen? Jako fakt? Zelenej strom???? A jak ho to pižlali? Půldruha metru od země??? Janečková, ty truhlíku, kams dala rozum? Námět byl vcelku neotřelý, dalo se z toho udělat něco opravdu zajímavého, dokonce snad i inspirativního, ale to by to nesmělo bejt takhle zpackaný, nelogický a celkové úplně blboučký. Achjo. Za rodiče a dědečka 2 hvězdičky a to jsem hodná. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Na úvod musím napsat, že oceňuji odvahu televizní režisérky opět se vydat do exteriérů, byť na krátkou dobu. Na druhou stranu je mi záhadou motivace jednání postav, ale přerod Truhlíka byl vskutku pohádkový, takže to byla pohádka. Řeší se v ní zajímavé dilema, zda má vládnout intelektuální elita odtržená od reality, či hloupý buran, hrubý i na ženu, zato zdatný a znalý pečení placek, kácení stromu a dojení kozy. Nakonec to ale vypadalo, že se zručností princ také záhadně zmoudřel, čili vše dobře dopadlo. Příběh byl koneckonců občas vtipný, což se snesitelnou stopáží dělá film slušně koukatelný. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pohádka na nedělní odpoledne je tentokrát netradičně umístěna do skutečných exteriérů i skutečných místností a chalupy, přesto zaostává za svými poobědovými bratříčky. Hodně těžkopádný úvod s totálně nehereckými dětmi nahrazují v druhé polovině pohádky příjemní herci (Štěpánek a Vydra jako loupežníci, Lubor Tokoš jako dědeček, příjemná nejen na pohled Klára Trojanová) a i sem tam nějaká ta vtipná hláška. Celkově ale jde určitě o jednu z těch horších televizních pohádek. Hudba: Vadim Petrov ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Ani mi tak nevadí, že je pohádka debilní v ději. Vzdělaný mladík se ani nesnaží pomoci svému tupému bratranci. Ale i později se projeví jako idiot společně s Augustou když neví, odkud je mléko. Tohle bylo moc i na mne. No, ale latinsky uměl chá chá. To, že se herci flákali, beru tak, že se jim prostě nechtělo. Hloupá pohádka, kterou ani pan Tokoš nezachránil. Přesto alespoň jemu za snahu dávám dvacítku. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama