Reklama

Reklama

Deset strašných dní

  • Česko Zázračná desítka (více)

Obsahy(1)

Mladý muž Charles se jednoho rána probudí v hotelovém pokoji a ruce má zbarvené od krve. Nemůže si vzpomenout na události posledních dní, proto pozve svého bývalého univerzitního profesora k pobytu na rodinném venkovském sídle a analýze svého chování. Charlesův adoptivní otec, extravagantní dominantní boháč, nutí celou rodinu k oblékání ve stylu 20. let a svým chováním terorizuje své okolí. Jeho mladá manželka Hélène vyrůstala s Charlesem od dětského věku, ale nyní s ním navázala užší vztah. Po zmizení Charlesových milostných dopisů pro Hélène naberou události dramatický spád...
Film DESET STRAŠNÝCH DNÍ vycházel z literární předlohy Fredericka Dannaye a Manfreda Lee, kteří publikovali pod pseudonynem Ellery Queen. Román vyšel pod názvem Zázrak desátého dne, ale zatímco zahraniční překlady názvu filmu se držely původního titulu, v České televizi byl film uveden pod obsahově mírně odlišným překladem DESET STRAŠNÝCH DNÍ. Režie se ujal renomovaný tvůrce francouzské nové vlny Claude Chabrol, který se tentokrát výjimečně vůbec nepodílel na scénáři. Přestože se jedná o zajímavý psychologický thriller, režisér sám nebyl s celkovým výsledkem spokojen. Důvodem bylo komerční hledisko, které vedlo k angažování amerických herců zvučných jmen, a producent si vyžádal natočení filmu v angličtině. Nepříliš zdařilé dialogy nebyly podle představ režiséra, přesto se dnes film považuje za jeden z příkladných titulů Chabrolova originálního přístupu. Ve Francii měl film premiéru 1. prosince 1971. (argenson)

(více)

Recenze (5)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Prostředek je docela solidní krimi, ale celkově je tenhle film hodně divný patron. Atmosféra, dialogy (laciný dabing a zřejmě i překlad, částečný voiceover, hrozně mizerný zvuk české stopy), to všechno mě znovu a znovu ubezpečuje, že Chabrolovi už moc šancí nedám. Námět při tom působí zajímavě a i fotografie je slibná. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem se díval na pár detektivek. Tohle byla zřejmě také detektivka. Něco tu ale chybělo: nemyslím zrovna, že by to byl důvtipný detektiv Columbova typu, přestože by si zřejmě poradil i se zápletkou tohoto druhu. Spíš tu chyběl režisér; ne že by tu vůbec nebyl, ale buď ho to moc nebavilo, nebo byl něčím otrávený a nebo měl jiné problémy - a tak nám to naservíroval v desinfekčním obalu jako párek v rohlíku. ()

Reklama

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Netypická, místy až snová Rabierova kamera a Jansonův hudební doprovod zkrášlují příběh, který je co do děje a dialogů stejně neuspokojivý jako jeho český název "Deset strašných dní". ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Najhorsi film velikana menom Orson Welles /Obcan Kane, magnificent Ambersons, Touch of Evil 1958/. A to som si myslel, ze po filmoch ako Tvaroh 1963, Az tam nezbyl Zadny 1974 a Black magic 1949 som uz najplansie filmy s Wellesom absolvoval . 5 % ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama