Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S jistou nadsázkou vypráví historický film Vitalije Melnikova o caru Pavlovi I. (1754 - 1801), synovi Kateřiny II. Seznamujeme se s ním v okamžiku, kdy se roku 1796 stává ruským imperátorem. Melnikov nabízí zajímavou interpretaci jeho života, v němž významné místo zaujímal obdiv k prušáctví a kasárenskému drilu. V době, kdy zasahuje proti francouzskému "revolučnímu nebezpečí" a zášti z bezprostředního okolí a kdy nařizuje postavit nový carský palác, nechává si Pavel I. radit jistým baronem von Pahlenem, aniž by předpokládal, že jde o chladného manipulátora lidských osudů. V Melnikovově filmu neuvidíme okázalé bitvy; odehrává se převážně v interiérech a opírá se o herecké výkony Viktora Suchorukova a Olega Jankovského. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Daddko 

všechny recenze uživatele

Očakával som viac. PavoI I to nemal ľahké, celý život v tieni svoj matky Katariny II, skôr slabá osobnosť. Film podcenil rolu Petra von der Pahlen, ktorý bol jasným zosnovateľom jeho vraždy. Tu skôr vyzerá ako patriot ktorý má na srdci len blaho Ruska.Tým ale jeho kariéra skončila, asi bol rád že nedožil na Sibíry alebo šibenici. Ako obvykle skvele zahral Viktor Suchorukov, kôli nemu som pridal 1* ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Chtít po ruském carovi reformy, to by spíš Freddie Mercury vykouřil penis ženě. Nicméně ubohý Pavel udělal nejzásadnější panovnickou chybu - nejprve všechny uvěznil a pak omilostnil. Každopádně na tomhle historickém filmu bych našel jen velice málo chybek. Letitá ruská tradice v realismu (a je jedno, jestli socialistickém) přináší ovoce - představitelé postav působí neskutečně autenticky a nejsou to žádný hezounci jako v současné západní tvorbě (Tudorovský Jindřich byl hezounkem i v době, kdy měl být opuchlá vředovitá zrůda). Samozřejmě kromě Alexandra, který takový byl. ()

Reklama

Reklama