Reklama

Reklama

Tajemství loňského léta

  • Česko Vím, co jsi udělala minulé léto (více)

Obsahy(1)

Je čtvrtého července a v malém přímořském městečku v Severní Karolíně se studenti loučí s bezstarostným mládím. Krásná Helen dnes večer získala titul královny krásy maturitního ročníku a to je důvod k pořádné oslavě s nejbližšími přáteli na opuštěné mořské pláži. Když se pak Helen, Julie, Barry a Ray vracejí vypůjčeným BMW do městečka, srazí na opuštěné přímořské silnici záhadného chodce v gumovém rybářském plášti. Díky krvavým zraněním nevidí do jeho tváře a zdá se, že neopatrný nešťastník je mrtev. Co sním? Po krátké hádce se přátelé rozhodnou hodit jeho tělo do oceánu. Až na molu ale zjistí, že tajemný muž stále ještě žije. Přesto se ho definitivně zbaví a přísahají, že si své strašlivé tajemství odnesou do hrobu. Po roce. Bývalí přátelé by se nejspíš už nikdy nesešli, kdyby Julie nedostala dopis s hrůzyplným vzkazem "Vím co jsi udělala minulé léto". Přes vzájemné obviňování se vyděšení mladí lidé pouštějí do pátrání po totožnosti své oběti. Domnívají se, že jen tak mohou zjistit, kdo je záhadný mstitel. Je opět řtvrtého července a tajemná postava v gumovém rybářském plášti svírá v ruce velký ocelový hák. Hříchy minulého léta se neodpouštějí. Kdo bude první na řadě? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (322)

choze 

všechny recenze uživatele

Řemeslný whodunnit slasher, který těží z jednoduché, ale silné výchozí situace, tajemného pátrání po vrahovi, atraktivních mladých hvězdiček (hlavně ženských - kromě Hewitt a Gellar i Bridgette Wilson), kulis rybářského městečka i fajn nadesignovaného  vraha. Ale přece jen první slabší článek VŘÍSKOTEM odstartovaného nového řetězu teenagerovských vyvražďovaček (H20, FAKULTA, NEZVRATNÉ OSUDY, FREDDY VS. JASON), natočený ve stejném roce jako VŘÍSKOT 2 a předjímající nástup druhé slasherové ligy (TEMNÁ LEGENDA 1 a 2, VŘÍSKOT 3,VALENTINE, JASON X, HALLOWEEN: ZMRTVÝCHVSTÁNÍ, DůM VOSKOVÝCH FIGURÍN a samozřejmě TAJEMSTVÍ LOŇSKÉHO LÉTA 2). Klišé se kterými si Williamson ještě před rokem ve VŘÍSKOTU důvtipně hrál, nyní chrlí jedno za druhým, aby měl tenhle spotřební slasher co nejrychleji za sebou a jen občas je proloží nějakým tou narážkou (Dawsonova pláž, Mlčení jehňátek), nechávaje si dobré dialogy do svého příštího filmu. Křehká Jennifer Love Hewitt jako final girl se mi zamlouvala víc než Neve Campbell ve VŘÍSKOTU. Kdo tvrdí, že ji nikdy platonicky nemiloval, ten ji miluje dodnes. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Podobne ako to bolo na začiatku žánru slasher s Halloweenom a Piatkom trinásteho, tak Vreskot síce oživil žáner, Tajomstvo minulého leta ho ale nanovo definovalo a určilo štylistiku, klišé a pravidlá krátkeho slasher revivalu z konca 90tych rokov. Oproti ostatným nasledujúcim prídavkom do žánru je to ešte stále dosť dobrý slasher. ()

Reklama

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Všechny řeči o "vykrádačce Vřískotu" tento film hrubě podceňují, a to nejen proto, že Williamson napsal scénář ještě předtím, než udělal díru do světa s Vřískotem. Jasně, Scream! je jenom jeden, ale v TLL je to starý dobrý dobrý Williamson s množstvím odkazů a citací starších hororů, jen si tentokrát nebere na paškál subžánr slasheru jako takový, ale městské legendy. A věnuje se jim moc pěkně, díky (bohužel naprosto necharismatickému) vrahovi jako vystřiženému z jedné z nejtypičtějších urban legends si pár puberťáků mohlo živě zahrát na Jánošíka. Nemít počínající pleš, tak kdyby se mi stalo, že se ráno probudím a zjistím, že vrah mi v noci zkrátil lokny (vidíte? další městská legenda!), tak si asi strachy zaneřádím nejen pleny. Bohužel, velmi příjemný film sráží dolů jednak výše zmíněný vrah (a to i přesto, že mu odpustím fůru nelogičností, tak to prostě v urban legends chodí), jednak neherecké prkno jménem Freddie Prinze Jr., jemuž jako jedinému jsem přál osud vyvrženýho delfína, a místo toho na scéně strašil až do konce. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Na tehdy 20 letou Sarah Michelle Gellar se zde kouká více než dobře, jinak ten film ale není nic jiného než dementní teenagerská sračka, s absolutně nefunkční atmosférou, děsivě špatnými hereckými výkony a stupidním dějem, jehož nelogičnost je vyloženě směšná. Při novém zhlédnutí v telce po letech tam jen o to víc vyvstanou všechny chyby, které tehdy člověk nevnímal, dílem kvůli své divácké nezkušenosti, dílem kvůli obecně špatnému vkusu, jako u většiny teenagerů. A když tak nad tím přemýšlím, chápu, že se to někomu mohlo líbit tenkrát, ale dnešního přesyceného fandu hororů musí podle mě tento film uspat k smrti - strašidelný není ani trochu, efekty taky dvakrát neoslní, a samotný děj dnes působí neobyčejně ohraně. Osobně tenhle typ filmů - jako Tajemství loňského léta - řadím k filmovým hříchům 90. let, které už dnes za vidění v podstatě nestojí, a klidně bych je už navždy nechal někde spát v archivu. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Tenhle znáte? Jak se rybář ožere pod obraz, čapne vercajk a splete si pár teenagrů se pstruhy a candáty? Začne je honit, kuchat a když už se zdá, že je kaputt, na konci se zase objeví. Velmi nepovedný vtip a velmi nepovedený a zoufale šablonovitý film. PS: Minulé léto jsem dělal špízy a u toho popíjel Budvar. Tak a tajemství je venku! ()

Galerie (56)

Zajímavosti (67)

  • Jennifer Love Hewitt v rozhovore povedala, že každý rok na Halloween sa niekto opije, príde pred jej dom a začne vykrikovať “What are you waiting for, huh?!”  - čo je legendárna veta, ktorú Jennifer vo filme vykrikuje. "Vtedy iba otvorím okno a hovorím: "Na teba nie kamoš, len pekne kráčaj ďalej,"" dodala so smiechom. (tXtX)
  • Ve filmu se Helen nepodaří nadlouho získat práci modelky v New Yorku a nakonec se vrátí domů, kde pracuje společně s její sestrou Elsou v otcově prodejně. V románu pracuje Helen pro místní zpravodajskou stanici, kde předpovídá počasí. (Stocki)
  • Ve filmu jsou Barry a Helen zavražděni v románu není nikdo z nich zavražděn. (Stocki)

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

03.08.2014

S adaptacemi knih s dospívajícími teenagery, především dívkami, se v poslední době v Hollywoodu roztrhl pytel. Máme tu ságu Hunger Games, nedávno se rozjela další velká a nákladná série začínající… (více)

Sequely od Sony

Sequely od Sony

13.07.2005

V Sony Pictures sa pomaly trhá neveľké vrece, z ktorého sa na nás v najbližších rokoch vysypú hneď tri pokračovania k známym filmom. Začnime najmenej zaujímavým - ROAD HOUSE 2: LAST CALL, ktorý bude… (více)

Reklama

Reklama