Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek, který odstartoval režijní dráhu zdravě nezávislého Toma DiCilla, je příběhem ambiciózního, ale proklatě natvrdlého zpěváka, který věčně nemá na činže, permanentně o něčem sní a neustále přešlapuje na místě. Autorská prvotina umožnila herecky vyniknout toho času prakticky neznámému Bradu Pittovi a její kvality potvrdila i porota na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu.
Režisér a scénárista Tom DiCillo točil obklopen svými přáteli skoro za své a hlavně pro sebe! (castor)

(více)

Recenze (40)

Mr. Lobo 

všechny recenze uživatele

Pitt je dobrý a celá ta magie začátku (ať už úvodní bar, Johnnyho bizarní vzhled a boty, zřítivší se na telefonní budku a jejich dárkové baléní stále se válící na chodníku i o zřejmě několik týdnů později) ve mě vzbudila očekávání v úplně jiný film, než, který se z toho stal - nudný a nesympatický. A ta Caveova postava tam byla na co? ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Brad Pitt hraje tak neuvěřitelně naivního a natvrdlýho týpka, celé to je zakořeněné v jakési bezčasé atmosféře neperspektivních postaviček, které si stále něco nalhávají, aby mohli dál žít a do toho hraje podmanivé brnkání na kytaru. Je to fajn film....a je snad i dobře, že takhle zapadlý...přesně jako jeho postavy... ()

Reklama

snob 

všechny recenze uživatele

První větší role Brada Pitta a hned takový majstrštik. Polodementní výpotek své doby a jeho velmi komplikovaný vztah k ženám, životu a tak vůbec. Ze začátku jsem na film jen zíral a říkal si - to ne, tohle opravdu ne - ale s postupem filmu a hlavního hrdiny už jsem jen tleskal nadšením. Takhle geniálně zahraného dementa jsem dlouho neviděl. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Jestli kdy někdo plánoval natočit film o životě Jamese Deana, svou šanci prováhal před dvaceti lety. K tomuhle dost dobře nejde nic moc napsat. Jarmuschovsky upovídaná báchorka s Pittem pochodujícím v semiškách odnikud nikam. Má to zvláštní poetiku, má to šmrnc, a už kvůli těm botkám, hudbě, a v neposlední řadě bujné kštici to stojí za to vidět. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tak trochu bezčasý a kamkoliv zařaditelný debut jednoho z guru nezávislého filmu, režiséra, scénáristy, herce i do té doby velice úspěšného kameramana Toma DiCilla, je první výraznou rolí Brada Pitta, milovníka vleklých songů, semišových bot a prapodivných postojů k partnerství. Jeho silně natvrdlý Johnny brouzdá od ničeho k ničemu, sní o hudební branži a je ujetý zhruba stejně jako všechny režisérovy postavy. Vedle toho DiCillo točí lehkou rukou a už ve své prvotině se obklopuje lidmi, které má rád a s kterými sdílí stejné autorské záměry (Catherine Keener jest ideálním příkladem). Není to takový situační nářez jako v pozdějších projektech "vzniknuvších z nadšení lidí od filmu", ale i tak stojí Johnny a spol. za nemalé povšimnutí. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (7)

  • Niekoľko dní po začiatku natáčania DiCillo zistil, že všetok natočený materiál je z vizuálnej stránky takmer nepoužiteľný, a vyhodil pôvodného šéfa výpravy. Ten sa vraj neskôr priznal, že zábery boli skazené schválne za účelom sabotáže filmu. (HelenOfTroy)
  • Napriek tomu že DiCillo trval na obsadení Brada Pitta do hlavnej úlohy, po dokončení filmu vyjadril nespokojnosť s jeho výkonom. Vyjadril sa, že namiesto požadovanej detskosti hral pomaly a prihlúplo. (HelenOfTroy)
  • Oblečení, které ve filmu nosí Johnny Suede, pochází ze šatníku režiséra Toma Dicilla. V průběhu natáčení byly kostýmy ukradeny z odemčeného nákladního automobilu. (ČSFD)

Reklama

Reklama