Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Franěk ze mlýna miluje Aničku, dceru chudé vdovy, ale jeho otec, lakomý mlynář je proti jejich svatbě. Anička se obrátí na Pána Boha s prosbou o pomoc a vzápětí ji navštíví dva tajemní chudí poutníci... Tak začíná pohádkový příběh, který scenáristka Martina Drijverová napsala na motivy dvou méně známých pohádek Boženy Němcové "Chudí lidé" a "O Pánubohu". (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pohádka, kde deus ex machina je nikoli otec, ale junior. Zvážím-li vztah svatého Petra ke koláčům, docházím k tomu, že mám setsakra blízko ke svatosti. Ďábel v pohádce byl božsky vydařený. Modlí se tam víc než v Broučcích a křižují se tam víc než než v Římě po Spartakově povstání. Ale ruku na srdce, takhle starosvětských pohádek je tak málo, že člověk odpustí i to defilé špatně vyřezaných svatých. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála českých televizních pohádek s křesťanským obsahem (přitom těch literárních máme tolik!). Některé zde použité prvky bychom našli nejen v pohádkách Boženy Němcové, ale především v knihách Julia Košnáře, který se speciálně zabýval postavou Pána Ježíše v lidové slovesné tvorbě v Čechách. Vlasta Janečková umí využít tradiční křesťanské zvyky (pozdrav, pokřižování) ve tvorbě pro děti, a to se cení. Ovšem nechápu, proč se Marta Vančurová zatvrzele křižovala levou rukou. ()

Reklama

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Docela příjemné překvapení. Pohádek na křesťanské motivy máme velmi málo. Tady se to sice s tím křižováním a zmiňováním Boha snad až příliš přehání, na druhou stranu Šťastný se s rolí Krista popasoval celkem dobře. Je však zcela zastíněn Štěpánkem, který coby ďábel vtrhne do chaloupky a přehrává s takovým gustem, že pohádka je od té chvíle jeho. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Docela kvalitní obsazení a dobře zahrané. Nejen to definuje pohádku. Ta se odehrává ve studiu v dost průměrných kulisách, ale já oceňuji, že Bůh se v českých pohádkách - mluvím o těch hraných, objevuje jen sporadicky. V knížkách jsou pohádky s tím nejvyšším velmi časté, ale filmaři jako by se nebi vyhýbali. Přitom peklo je v každé druhé. Zaujala mě ještě jedna věc. A to, že po návštěvě poutníků dostává Anička a její matka odměnou houby, ale ony vůbec neví, co to mají před sebou. Tak to fakt nevím, jak to autoři mysleli. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V poslednom čase sa mi tak nejak náhodou do cesty priplietla Vlasta Janečková. Natrafil som na viacero jej filmových počinov, ktoré som si pozrel. Bola to česká režisérka, ktorá celú svoju kariéru zasvätila práci na tvorbe rozprávok pre deti a mládež. Na svojom konte má desiatky televíznych inscenácií. Jednou z nich je aj snímok "Pútnici", ktorý natočila v roku 1995. Nechala sa inšpirovať literárnou predlohou spisovateľky Boženy Němcovej. Skĺbila dve jej rozprávky do jedného celku. Konkrétne sa jedná o tituly "O Pánovi Bohovi" a "Chudobní ľudia". Vznikla z toho príjemná rozprávka s kresťanským obsahom a biblickým motívom. Herecky je to dobre obsadené, scenáristicky kvalitne spracované a režisérsky profesionálne zvládnuté. **** ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama