Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Souboj zdánlivě čirého zla v osobě Čarodějnice s králem, na první pohled dokonalým panovníkem mocné říše, je osou podivuhodného pohádkového příběhu o lásce a spalující touze. Dokáže král ve svém srdci vzkřísit jiskry nesobecké lásky alespoň k vlastnímu synovi, anebo se rozhodne zmařit princův vztah ke krásné švadlence, dívce zrozené z kouzelného plátku růže...? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jedna z povedených pohádek porevoluční tvorby. Za jiných podmínek bych tomu dala vysoké hodnocení, ale rozladilo mě rozdělení filmu do dvou částí, kdy tu druhou budou vysílat až za týden. Možná, že kdyby ji televize umístila ještě tento den do svého programu nebo nejdéle do zítra, byla bych spokojená. Je to škoda. Nicméně jsem si ve filmu užívala hereckého koncertu Vilmy Cibulkové. Její hlasový a výrazový projev je jedinečný. Prince mohli vybrat jiného, ale výběr Růžičky byl skutečně povedený. 2,5* ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která se dá přetrpět, ale je to na hraně. Zlo je tady hrozně silné, zlý král je k nepřežití, toho pověsit na prvním stromě, kdo to s ním myslel dobře, skončil ve vězení. Kladných postav málo, Jiří Kuldan naprosto podivný, Daniela Krhutová je těžce pod dohledem Andrlové, což je taky takové podivné. Prostě normální pohádka, kde dobro vítězí nad zlem, to není. Podivnost, na kterou nejlépe brzy zapomenout. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pohádka byla točena dle předlohy španelské lidové pohádky. Co musím ocenit, je snaha tvůrců zasadit pohádku do Španělska sedmnáctého století ať u jde o kostýmy nebo o pravda někdy úděsné studiové prostředí. Bohužel hodba, rádobytriky z pécéčka, herecké výkony místy na úrovni ochotníků pohádku strhávají dolů a dělaji jí složitě koukatelnou i pro děti. (Ověřeno na potomstvu). * * ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jista, zda je tato pohádka v Nové nůši pohádek, nebo je v jiné pohádkové sbírce. Je to již drahně let, co jsem to četla naposledy, přesto některé rozdíly filmu i polozapomenuté předlohy tlučou do očí. Třeba samotné početí Marie, které v knížce sice je z plátku růže, ale ten její máti spolkla ještě v letu, dřív, než dopadl na zem. Tedy, král z toho nevycházel jako až takový pazdrát nehorázný. Myslím, že děti musí být zmatené tím, jak je to pojato v křesťanském duchu, zkamenělé slzy lotra po Ježíšově pravici, křížů víc než na Via Appia, zdůrazňování panenství Marie (samo o sobě jméno panenské), holubice a do toho se tam motá čarodějnice, která touží po spasení. Při tom, kolik prostoru má pitvoření šaška, je vyloženě škoda, že o tom, co trápí čarodějnici a kde se v králi vzala ta čistokrevná zloba, se nedovíme ani půl slova. Nemluvě o tom, že tady evidentně král páchá zlo pro zlo, což je pro mě vždycky nepochopitelné, čarodějnice jen jde za svým a není při tom ohleduplná. Není ale ani zdaleka tak bezohledná, jak by být mohla. Nedomyšlené je i to, že král se chtěl nechtěné nevěsty - švadlenky zbavit, nechal ji zatknout a za pár let z ní je dvorní švadlena. Alžběta, jako další zlo pro zlo, je v ději zbytečná, klidně by to mohla být jen "princezna co zítra přijede" a vůbec nic by se nestalo. Závěr je už potom jenom čistokrevná vražda logiky pro drama. Ke skoku přes ďábelskou propast nikoho nic nenutilo. Dalo se to v klidu a pohodlí obejít. Takovéhle záseky v mých očích vždycky z postav udělají nemyslící pitomce a takovým se dá fandit jen těžko. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Ponurá pohádka, s čarodějnicí Vilmou Cibulkovou a Danielem Rousem jako nestárnoucím králem, šaškem Davidem Suchařípou, odpornou princeznou Zuzanou Stivínovou, s naprosto nevýrazným princem Jiřím Kuldanem, hezkou Marií Růžičkou - Danielou Krhutovou a švadlenou matkou Ivanou Andrlovou, která i jako mladá vypadala staře. Kámen srdcelam a touha po věčném mládí, nedozírném bohatství a moci, skákání přes postel, zrození Marie Růžičky z plátku růže, její setkání s princem a zakletí. První část pohádky měla spád, druhá už byla bohužel o ničem. 3* ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Řádění Zvíkovského raráška ani zdaleka neskončilo. V roce 1994 potrestal filmaře, kteří zde natáčeli pohádku Marie Rúžička. Herec David Suchařípa, který hrál v pohádce šaška, na tuto událost vzpomíná takto: „Kastelán nás nabádal, abychom v jedné místnosti radši netočili. Štábu to ale přišlo nesmyslné, a na jeho radu nedbal. V korunní síni najednou monitor úplně zčervenal seshora, jako by někdo rozléval červenou barvu, a zničil se. Totéž se stalo s druhým i třetím monitorem, který museli přivézt z Prahy.“ Pověst ale také vypráví, že kdo se odváží v korunní síni přespat, toho do roka stihne smrt. Není známo, zda právě tohoto prohřešku se dopustil režisér pohádky Aleš V. Horal a představitel prince Daniela Jiří Kuldan. Oba však byli skutečně do roka mrtví. Režisér zemřel za nevyjasněných okolností a herec spáchal sebevraždu. Se štěstím vyvázl další herec, Václav Kotva, kterého při natáčení píchla vosa a v nemocnici ho zachránili na poslední chvíli. (Lenka.Sniego)
  • Pohádka se natáčela na jihočeském hradě Zvíkov. (SimpanzJi)
  • V pohádce se mihne i 4letá dcera Ivany Andrlové. (M.B)

Reklama

Reklama