Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stáhnou vás s sebou až na dno orlické přehrady! V roce 2005 byl tento film uveden v českých kinech. Inspirován skutečnými událostmi zdál se být reflexí své doby. V hlavní roli s Michalem Dlouhým a Janem Dolanským natočil Sametové vrahy režisér Jiří Svoboda. Mezi aktéry filmu uvidíme i další známé tváře, např. Alici Bendovou, Lucii Benešovou, Jana Vondráčka, Richarda Krajča, Dušana Urbana aj. Režisér Jiří Svoboda o práci na tomto díle napsal: „Události, které se nám staly bezprostřední inspirací pro námět našeho filmu, mají časové ohraničení let 1990–1995. Jsou fascinující a strhující nejen objemem zla (nebo možná přesněji: úplnou absencí čehokoli, co souvisí s dobrem a vědomím hodnot), nýbrž i objemem banality, kterou prorůstá jako živel fantaskní grotesknost. A právě tím jsou osudy orlických vrahů v jejich autentické podobě tak dráždivé a inspirativní. Přírodní skutečnost je mnohorozměrná a ve své přirozené podstatě se vymyká kategoriím dobra a zla, kterými člověk přírodní děje poměřuje v nutkavém pokušení je pochopit." Orlické vraždy, následný soudní proces a další osudy pachatelů, z nichž dnes už někteří nežijí, vyvolaly svého času řetězce mediálních reakcí. Jejich filmová podoba rozkrývá motivace aktérů rozsáhlé trestné činnosti, jejich soukromí a provázanost se společenskými strukturami. V další linii vyprávění se odehrává policejní vyšetřování až směrem k zadržení všech pachatelů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (451)

genetique 

všechny recenze uživatele

Aj keď je námet spracovaný pomerne sporadicky a nenáročne, je napriek tomu neprehľadný a ťažkopádne rozvlečený. Chýba viac akcie a režisérskej sviežosti. Taktiež majú gangsterské reči a dialógy slušnú úroveň aj po hereckej stránke, no na klasiky spoza veľkej mláky sa to nechytá. Po krimi odmlke v českom filme je to však veľký krok vpred. 65%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Brrr z těch barelů a hlavně Dolanského se mi dělalo fakt blbě. Dolanský to podal tak skvěle, že bych jej pro jistotu nechal někde vyšetřit. Normální jedinec přeci nemůže sériového vraha zahrát tak bravurně... Odhaduji, že Dolanský už musel někoho odkráglovat :-)) Dlouhý byl také super... !!! Ty jeho ledově modré oči... Brrr úplně cejtím jak na mně sype louh. Tohle je krimi, které vás udrží v napětí celou dobu a nejhorší na tom je, že se film inspiroval skutečnými vraždami... Skoro až severské drama! Čtyři nábojnice. * * * * ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

No po tech nadsenejch recenzich jsem cekal vetsi maso. Je pravda, ze je tohle po case ceskej film, kerej je o necem, ale ze by to byla naka vynikajici detektivka se rict neda. Misty je film sice hodne dobrej a napeti je taky slusny, cemuz napomaha celkove temnejsi atmosfera a sediva kamera, ale jako celek je zbytecne roztahanej a navic strasne dlouhej, takze misty nudi. Po prvni pulhodine jsem se zacal orientovat v tech nejdulezitejsich postavach, ale ve filmu je nich tak moc, ze nektere vztahy mi unikly a ani po konci filmu jsem nevedel, kdo nektery lidi byli. Dej moc komplikovanej neni, ale vztahy postav jo a je to trochu skoda. Herci jsou na cesky pomery docela slusny, hlavne Jan Dolansky, vzhledem andilek a povahou zabijak je fakt dobrej. Taky se mi nezdali policajti, v podstate vubec nevysetrovaly a v zaveru najednou vse odhalily. Mozna jsem cekal moc, ale na vic jak 3* to nebude. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

První dvě třetiny filmu jsou až překvapivě dobré. Na české poměry se nevídaně často stříhá, mění úhly kamery a i ten příběh je dost povedený. To se již bohužel nedá říci o třetině závěrečné, ve které zřejmě tvůrci chtěly dohnat vše co v prvních dvou nebylo a tak je tato část filmu vyplněna všemi nešvary současného českého filmu. Být vrazi tak o čtyřicet minut kratší, jednalo by se po delší době o domácí snímek, kterému bych možná i byl ochoten dát čtyři hvězdičky. Jo a abych nezapoměl. Z Jana Dolanského se opravdu začíná stávat velice zajímavý herec. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zpětně se Sametoví vrazi mohou jevit jako ideální zrcadlo k seriálu Devadesátky, protože film sleduje příběhy vrahů, zatímco seriál se více věnuje soukromí vyšetřovatelů. Film má tu výhodu, že režisér Svoboda byl u některých soudních přelíčení osobně, žil tu kauzu z první ruky. Nijak ve svém filmu nebilancuje, nehodnotí, ale nabízí pohled na ono antické drama od samého začátku. Pro jeho herce, zejména pro Dlouhého, to byla vysloveně zajímavá příležitost vykreslit Hrubešovu cestu od URNy na vozík a posléze do vazby. Výjimečné negativní ženské postavy měly možnost sehrát Benešová s Veselou (dnes Bendovou). Jinak Svoboda vsadil na jistotu a zopakoval spolupráci se svým týmem z filmu Udělení milosti se zamítá. Byla to doba, kdy slizáky hrával výhradně Vondráček a vrahy čtverák Dolanský. A bohužel i tento film ČT zmršila několika paralelními sestřihy (rozdíl se uvádí až o půl hodiny), takže už nikdy nebude jasné, kdo jakou verzi viděl, přeci jenom po letech míchání různých distribučních kanálů je v tom akorát guláš. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Motivem vražd byl finanční zisk. Karel Kopáč, Vladimír Kuna a Ludvík Černý získali přezdívku Orličtí vrazi. Nehoda, při které Karel Kopáč skončil na vozíku, se stala 7. ledna 1994. (Lucas87)
  • Filmovalo se ve Stanislavicích u Českého Těšína, Řitce u Prahy, Albrechticích, Ostravě, Žďákovském mostě na Orlické přehradě a Žermanicích. (M.B)
  • Ludvík Černý (ve filmu jako Ludvík Křížek) se ke svým činům nikdy nepřiznal a byl odsouzen k doživotí. (Lucas87)

Reklama

Reklama