Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od chvíle, kdy Štěpán Šafránek nastoupil do ústavu pro mentálně postižené děti, uplynulo deset let. Ústav byl zrušen a Štěpán se vrací do nemocnice jako lékař u záchranky. Stále žije s pragmatickou lékárnicí Ute. Navíc mu zemřela maminka a musí se postarat o pohřeb i pozůstalost. V dispečinku záchranky slyší sestru Toničku vyprávět o řediteli Sahulákovi, který chtěl skočit z okna, a doma ho vyhledá Kendy, kterého vyhodila manželka. Když se zastaví za Ute, narazí na zrzku Annu a nabídne jí svezení. Majitel prosperujícího autosalonu Karas ho přemlouvá, aby se přihlásil do konkurzu na nového ředitele nemocnice, ale on o tom nechce ani slyšet. Pohádá se s Ute a poté opět narazí na Annu. Napíše pro ni básničku a další den Karasovi řekne, že se rozhodl kandidovat. Dál se schází s Annou. V konkurzu vyhraje a stane se novým ředitelem nemocnice. Začátky nejsou snadné. Navíc přijde o svou novou lásku Aničku, která zahlédla Ute, jak přichází ke Štěpánovi domů s kufrem. Marně ji hledá, v nemocnici se pouze dozví, že otěhotněla a odstěhovala se. Štěpán se odmítne zaplést do podvodných machinací a vrátí se k záchrance. O sedm měsíců později je nahlášen akutní porod... (TV Nova)

(více)

Recenze (376)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Koukám na to s jistou nostalgií, ale není to ono. Chtělo by se říci "Kde ty loňské sněhy jsou a co je tohle za rozbředlou sračku?" Staré básníky zkrátka nic nenahradí a měli zůstat uzavřeni. Někdo ale dostal tak hloupý nápad mrtvoly exhumovat. Matásek s náušnicí, Mareš naprosto zbytečný a na přesdržku, konečně sympatická Brodská, kterou nahradí tuctová Badinková bez herecké jiskry a nakonec Kříž, který xichtem připomíná seschlou hrušku. Hlášky se staly trapnými a zhořkly vzhledem k věku aktérů. Veselý sarkasmus s nádechem satiry přešel bez okolků do melancholického cynismu. A tak se oklikou dostávám k první větě. Už to není ono. Podprůměrný pokus vzkřísit něco pěkného. Nepodařený. 40% ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Piatym básnikom chýba tá iskra hlavne z prvých troch pokračovaní. Nebyť nostalgie, spomienok a prepojenia s predchádzajúcimi dielmi, pravdepodobne by síce básnici nestratili nádej, ale zapadli prachom zabudnutia. Film je ľahko pozerateľný a nebolo tam nič, čo by mi vyložene vadilo, ale je to, vzhľadom na depresívne obdobie Štěpánovho života, asi najpesimistickejčia, najmenej romantická a najmenej vtipná časť. Ale stále sa to dá pozerať. ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Jak postupně stárnu společně s "Básníky", tak jsem byl na čtvrté pokračování naštvanej a od tohohle jsem téměř nic nečekal. Možná i to je jeden z důvodů, že jsem se překvapivě dobře pobavil. Na první tři díly to sice nemá, ale v proudu komedií, které se na nás hrnou z televizí, kin a půjčoven je tahle určitě z toho lepšího soudku. Škoda jen, že Šafránkova nová přítelkyně nesahá předchozím ani po pás. Ale to je jen můj subjektivní dojem :) .... Jo a moc se mi líbil David Matásek. Herecky hodně "vyrostl" a všechny scény s ním patří k tomu nejlepšímu. ... 70%. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Básníci sice po 20 letech ztratili kus svého kouzla i poetičnosti, ale přesto se na ně dá pořád koukat bez pocitu trapnosti, což se o některých jiných českých filmech nedá říct. Přesto je vidím maximálně na ty 3 hvězdičky - humor v nich obsažený je vesměs stále stejný, ale co bylo zábavné v 80. letech, dnes už tak zábavně nepůsobí (a naopak). Kříž odvádí takové "to svoje šafránkovství" spolehlivě, ale nijak nepřekvapí, Matásek se svou reklamní vsuvkou bohužel taky ne, Badinková je sice sympaťačka, jenže bez charisma... Zajímavé vsuvky jsou tak spíše z oblasti politicko-ekonomické, kde se naznačuje, jak to (nejen) ve zdravotnictví asi funguje, a to dodnes. Ale to už bych zabočil někam jinam... ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Dušan Klein naplňuje ducha celé serie. Příběh se otírá o spoustu témat. Ty lidská jsou možná trochu nadsazená, ale ty obchodní jsou hodně aktuální. Do toho jsou nám připomenuty skoro všechny postavy ze starých dílů, a protože jsme je měli rádi, zajímá nás, co dělají po letech. Vlastně asi jedinou slabší stránkou je zrzavá Badinková, jejíž žádnou zajímavou scénu si už po pár minutách nikdy nepamatuju. Sad jen porod v výtahu, ale to ne moc její zásluhou. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (18)

  • Leoš Mareš natočil svoje scény za 5 dní. (Raccoon.city)
  • Další místa, kde se filmovalo: zámek Suchomasty, Mělník (náměstí Míru, nemocnice nebo kostel Nejsvětější Trojice) a kostel Povýšení svatého Kříže v obci Hořín. (SONY_)
  • Ondřej Vetchý se již nechtěl zúčastnit pátého pokračování a režiséru Dušanu Kleinovi odmítl. Podle režiséra jeho negativní rozhodnutí přišlo až těsně před začátkem natáčení, což vedlo k dočasné rozepři mezi oběma. Nakonec byl do role Karase obsazen Lukáš Vaculík. (ForGump)

Reklama

Reklama