Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý příběh o pátrání po vrazích mladé studentky. Skupina mladíků z prostředí takzvané zlaté mládeže se bavila tím, že se zmocňovala dívek, aby je přiměla ke skupinovému sexu. Jednoho dne unesli z vysokoškolského klubu studentku 1. ročníku a znásilnili ji. Na rozdíl od jiných obětí ale tentokrát studentka nechtěla o svém ponížení mlčet, a proto musela být umlčena. O tom, kteří z únosců se stanou vrahy, rozhodne v její přítomnosti los. Nad ránem dívku odvezou k řece a utopí… Snímek režiséra a kameramana F. A. Brabce podle scénáře M. Zinnerové je vzdáleně inspirovaný skutečným zločinem. Uměleckými postupy obnažuje obludnou podobu egoismu, cynismus a bezcitnost při zacházení s lidskou bytostí, a usiluje o renesanci svědomí, soucitu a lidskosti. Film je doslova nabit hereckými hvězdami. Zaujme excelentní výkon J. Bartošky či M. Stropnického jako hlavního vyšetřujícího nebo obsazení hereckých rodin do rolí filmových rodičů a dětí (B. Polívka a A. Polívková, A. a D. Švehlíkovi). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (278)

freddy 

všechny recenze uživatele

Byl jsem po velké mediální masáži natěšen, že uvidím výbornou kriminálku. Místo toho jsem se dočkal průměrného filmu, kde se vlastně celou dobu skoro nic neděje a na němž je to nejlepší bezpochyby kamera a jiné efekty. Pan Brabec to prostě umí s kamerou jako nikdo jiný, a to dokazuje i v tomto filmu, a to je ten důvod, proč nakonec dávám dvě hvězdičky, díky umění pan Brabce, kterého se nebojím označit za nejlepšího kameramana u nás a jednoho z nejlepších na světě. Ale na druhou stranu by měla vésti k zamyšlení skutečnost, že kamera a efekty jsou zde lepší než děj a herecké výkony. Ale nakonec jsou z toho dvě solidní hvězdičky. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Několik nelogičností, slušná kamera - což se dalo čekat - ale celkově mám pocit, že si to Brabec natočil, aby dal znovu dio kupy Harapese a Vančurovou, ale hlavně aby si mohl zaonanovat u scény znásilnění Báry Seidlové - a možná nejen to. Ta scéna z filmu vyčnívá jak Eskymák z pyramidy a podobně se sem hodí. Bolek - aby si rozšířil filmografii - zde vzal takový štěk, až sám netušil, jak jej hrát. Scény z vily bohatejch jsou tak plný klišé, až bolí. ()

Reklama

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film mam takovou zajimavou vzpominku. V nasem kině se konala čerstvá městská premiéra a Bolero přišel osobně uvést pan F.A. Brabec s paní Brabcovou. Měli kratičký proslov a s přáním příjemného pokoukání a upozorněním, že po filmu bude následovat beseda, se odporoučeli do vedlejší restaurace na červené víno - podávají ho ve spec. keramickým džbánku připomínajícím květináč a vždycky, když ho přede mě postaví mám chuť do něj hodit pugét kopretin. Film ušel. Sice žádný zázrak, ale pobavil. Efáčka se vrátila do sálu s doměním, že budou debatovat s lidmi, ale k mému zděšení většina přítomných odcházela (včetně mě - musel jsem, nebyl čas) a to mě, jako člověka považujícího filmový průmysl za stěžejní a vážícího si každého tvůrce, mrzelo. Vstal jsem, sebral odvahu, vzal s sebou svou dnes už strašně bývalou přítelkyni a štrůdloval jsem si to směrem k Brabcům. Najednou jsem stál tváří v tvář FAB a stiskl mu ruku. Gratulace ho zřejmě potešila a na oslavu začal nenápadně svádět mojí horší polovičku (což jsem si vykompenzoval díky paní Brabcové). Tak to jen tak pro příště.... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

F.A.Brabec zajímavý námět zpracoval až příliš akademicky. K dispozici měl všechno, co by drama s tragickým vyústěním mělo obsahovat. Pohlednou dívku v podání Barbory Seidlové, která se stane obětí ohavného zločinu. Bandu pachatelů trestného činu, kteří navenek působí jako by se nic podstatného nestalo, a vyšetřovatele, kterému se dají pro jeho oduševnělou tvář uvěřit pronášené repliky. Brabec není nejexcelentnějším vypravěčem příběhu, ale v mnoha pasážích vylíčil události více než uspokojivou formou. Jistě usiloval o větší přesah kontroverzní látky, ale ten se vytratil už s přesazením událostí do současnosti. Stěžejní scéna znásilnění může působit tragicky i absurdně a není v ní dostatečně zachycena osobitost režijního rukopisu. Ten se nepodařilo rozprostřít do celého filmu, ale spíše do úseků, v nichž lze spatřit zajímavé herecké obsazení. Brabec sahal i po občasné obscénnosti, která film činí jako by atraktivnějším. Problém s uvěřitelností nastal už v samotných postavách, a i když trvám na silném hereckém obsazení, tak jen hrstka z nich byla přesvědčivá ve svých rolích. Práci s herci by měl Brabec věnovat samostatnou kolonku ve svém pracovním rozvrhu. Scénář Markéty Zinnerové měl podle mě rozměry televizního filmu. V něm by se ztratily větší či menší nedostatky, které pro filmové zpracování představují úskalí. Nižší explicitnost by v případném televizním drama byla naprosto adekvátní. V Brabcově filmové verzi nastane nejednou dojem, že je tam jaksi navíc, aby i divák neskapal postupně rozlézající se nudou. Proto zřejmě odhalená Jana Štefánková a spol. Brabec to celé až tak výjimečně "neutančil", a slovy tanečního mistra, použil pár tanečních kroků navíc, které zmíněný tanec v názvu filmu ani nemá. Bránil se televizním prostředkům a chtěl z nich za každou cenu "vytancovat". Na televizní obrazovce film své taneční číslo zvládá kupodivu lépe než na plátně kin, kde film dostává akademický rozměr. 60% ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem horší průšvih, za nejvíce rušivé bych považovala barevné filtry a stylizaci, v kriminálce s předlohou skutečné události nevidím jako nutné sladit barvy podle zavařovaných paprik v kuchyni svědkyně únosu a podružné hopsání bolera působilo jako reklamní spot na taneční kroužek. Herecké výkony se pohybují v mezích tuzemského standardu, až na jednu výjimku - podporučík Lipčíková si při zatýkání vedla podobně, jako praktikant Hlaváček, jenže "Rozpuštěný a vypuštěný" je komedie... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • V Praze se mj. natáčelo v areálu Výzkumného ústavu vodohospodářského na Císařském ostrově, v Průmyslovém paláci, v Nuslích, ve Vršovicích, na Břevnově, Novém městě a Vinohradech. Chatu Aksmana hledejte západně od nádrže Orlík (Bohostice, č. 82) a jeho rezidenci ve Vonoklasech u Prahy. (hippyman)
  • Skutočná obeť sa volala Ľudmila Cervanová. (Amityville)
  • Anna a Bolek Polívkovy a David a Alois Švehlíkovy, kteří ztvárnili rodiče a potomky, jsou ve stejném rodinném vztahu i ve skutečnosti. (Olík)

Reklama

Reklama