Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po celý svůj život byl učitel Ben du Toit izolován od hrůz apartheidu ve své rodné Jižní Africe. Když je syn jeho černého zahradníka zatčen a zbit za školní protest v Sowetu, domyslí si důvody policie. Podruhé se už ale chlapec nevrátí a tak Ben svému sluhovi slíbí, že se případem bude zabývat. Zjistí, že byl zabit, jen aby policejní kapitán Stolz ukojil své násilnické choutky. Zjistí, jak funguje systém, který ho celá léta chránil. Rozhodne se proto najmout Iana Mackenzieho, aby vraha zažaloval. Ten u soudu neuspěje, což Bena rozlítí tak, že se z něj stane radikální buřič, který se odcizí od svých bílých přátel, sousedů i rodiny. (Peta_N)

(více)

Recenze (20)

honajz 

všechny recenze uživatele

Trošku to připomíná rozhlasovou hru, hodně věcí je řečeno a obraz je jen ilustrativní. Tradičně je problém podán značně černobíle, přitom bych uvítal rozvedení myšlenky "jak by se chovali oni k nám, kdyby tu vládli?". Ale filmařsky dobře i když předvídatelně natočené, s dobrými hereckými výkony a pár vtipnými dialogy u soudu. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Slabý, povrchní a nesugestivní film o silném tématu (utlačování lidí na základě rasy) - zde konkrétně v rámci apartheidu, což byla politika rasové segregace zejména v kontextu bývalého uspořádání na jihu Afriky. Řekl bych však, že téma bylo lépe zpracováno jinde. Bavila mě jen ta 15min soudní pasáž s Marlonem Brandem. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Pustiť sa do boja za spravodlivosť v krajine, kde je spravodlivosť slepá ako Stevie Wonder, je nadľudská úloha, no aj napriek tomu sa občas medzi bielou rasistickou populáciou nájde človek, ktorému to všetko páchané zlo voči "podradnej" rase nie je ľahostajné a rozhodne sa vymaniť z pohodlného života bielej nadrasy, kde si všetci zatvárajú oči pred dennodenným zabíjaním ľudí čiernej farby pleti sotva pár kilometrov od nich. Veľké emócie mnou lomcovali pri záznamoch z našej nežnej rovolúcie, kde policajti mlátili bezbranných ľudí hlava-nehlava, no v Južnej Afrike policajti strieľali malé deti od chrbta ako keby boli na love zajacov, čo už je riadne silná káva aj pre tých, ktorými len tak niečo nepohne. Mnou to pohlo veľmi, tak ako celý film a v dôsledku vyvolania takýchto silných emócií nejde dať iné ako maximálne hodnotenie. Vo svete sa bohužiaľ až príliš často dejú takéto svinstvá, no je dobré, že sa o nich točia filmy, aby sa ľudia nestali ľahostajnými, ako väčšina členov rodiny hlavnej postavy. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Ohledně tohoto tématu mne daleko víc oslovil novější DISTRICT 9 - občas jsem se při tomto filmu chytla, že si představuji, jaké by to bylo, kdyby se hlavní záporák Stolz ráno probudil s tmavou pokožkou..... ale tohle je opravdu klasický film s sice dobrými hereckými výkony a nakonec bohužel ani s žádným překvapením - že si to postava D. Sutherlanda odskáče, bylo nasnadě.... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Silný, pritom prekvapujúco menej známy film, ktorý rieši otázky slobody a tiež uzurpovanie moci v podobe tajných (represívnych) zložiek. Kto sa postaví do cesty, je zmietnutý, a nielen obrazne. Dobré obsadenie, dobre spracovaná tvrdá realita, ktorá nepôsobí (lacne) ohurujúco, a gradujúci záver. Brando obsiahnutý iba v dvoch scénach je nepriehľadnuteľný, a to nielen kvôli svojej nadrozmernej postave, ale aj tým, že na malom priestore si (zaiste z vlastnej iniciatívy) vytvára svojsky podanú postavu. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (1)

  • Marlon Brando (Ian McKenzie) používal vo filme bezdrôtové slúchadlo s nápovedou. (J*A*M*B*O)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama