Reklama

Reklama

Čtvrtá válka

  • USA The Fourth War
Trailer

Obsahy(1)

V listopadu 1988 je k americké jednotce, sloužící v těsné blízkosti československých hranic, převelen veterán a hrdina z Vietnamu, plukovník Jack Knowles. Ihned po příjezdu se dostane do konfliktu s dosavadním velícím důstojníkem jednotky plukovníkem Clarkem. Nedlouho nato jdou oba společně s několika muži až k samotné hranici, kterou se právě pokouší z československé strany přeběhnout jakýsi muž. Američtí vojáci mu fandí, ale muž je pronásledován a nakonec i zastřelen velitelem československé jednotky Valačevem. Při tom se střetnou pohledy Valačeva a Knowlese oběma je jasné, že mezi nimi jde o zavilé nepřátelství Knowles v noci tajně přejde na druhou stranu hranice a odzbrojí tři nepřátelské vojáky. Oplátkou za to vyhodí Valačevovi muži do povětří jeho džíp. Knowles však nechce přestat a chystá se na další odvetnou akci. Při útěku zpátky potká mladou Češku, dívku Elenu, která pracovala několik let v Německu teď se ale chce vrátit domů pro svou dcerku. Knowles ji dopraví do bezpečí, ale pomoc při přechodu hranic jí neslibuje. Jenže další události jeho postoj změní (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Nejake chyby vo filme som postrehol. Hlavne ma prekvapilo, ze Zapadne Nemecko susedilo s Cekoslovenskom. A vsade naokolo sa motali sovietski vojaci a po ceskych ani nezostal prach. A tie hranicne koliky ma pobavili. Vyzerali podobne, ako tie koliky vedla hlavnej cesty:) Film nepatri medzi dobre, ale ani zas to neni odpad. Da sa to dopozerat v pohode. Druhykrat by som urcite nesiahol po tomto filme, to radsej nech mi odpadne:) ()

nanamarak1

všechny recenze uživatele

Tvůrci udělali velkou chybu, že tenhle film situovali do jedné nejmenované krajiny. Kdyby se to totiž odehrávalo v nějakým fiktivím státě, bylo by zdejší hodnocení tak o 10% větší. Tvůrci si však zavařili sami. Bohužel, i bez tohoto aspektu je to dost o ničem. Herci nepředvádí zrovna oscarové výkony, Frankenheimer ani Conti se taky zrovna nepřetrhly a je to takový celý unylý. MERKUR KLUZIŠTĚ NAVŽDY! 40% PS: Závěr na zmrzlým jezeře vykradl Jackson do filmu Hobit: Bitva pěti armád. ()

Reklama

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Za tenhle průšvih bych určitě nedával vinu Frankenheimerovi. Svou práci odvedl dobře, film je velice dobře natočený. Za to Peterse by měli zavřít do bambulárny. Příběh vyšinutého plukovníka, který na konci Studené války vyvádí takový píčoviny, že je schopen málem vyvolat třetí světovou by byl fajn, kdyby to bylo myšleno jako komedie a ne tak neskutečně vážně. Co mě ale nejvíc dostalo, a to v negativním slova smyslu, že československo-německé hranice hlídá sovětská armáda, která samozřejmě používá americkou bojovou techniku a vrtulníky. Tohle mě fakt dostalo. Ve finále nemastné neslané, tak proč dávám dvě *? Sám nevím, asi kvůli Johnovi. ()

woody 

všechny recenze uživatele

To jsem si zase naběhl.Já, že můj oblíbenec Frankenheimer a charismatičtí Scheider a Prochnow, jsou nějakou zárukou kvality a oni se tam mlátí klacky v minovém poli, topí v ledovém jezeře a metaj na nepřítele rakety jako by to byla běžná pohodová záležitost...Když to berete jako komedii nasmějete se :-D ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Po faktické stránce je Čtvrtá válka samozřejmě bláhový blábol, ale v případě příběhu, který není natočen podle skutečných událostí, se nad to dokážu povznést spíš než dejme tomu u Operace Daybreak. John Frankenheimer tentokrát zkrátka natočil béčkový film, jenž však v řadě scén vypadá nefalšovaně áčkově, oba hlavní představitelé se do svých rolí hodí skvěle a Bill Conti napsal dosti dobrý hudební motiv. Hlavně nečekejte realistické drama z československého pohraničí, prosím. To, co film říct chtěl, řekl velice dobře. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama