Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Severský příběh o lidské slabosti i síle... Mladičký Hjalmar (P. Šimák), syn pána dvorce Gunara (A. Švehlík), se vydává na dalekou pouť za královnou Severu (H. Maciuchová). Chce se přesvědčit, zda je královna skutečně tak krutá a žádá vždy o nejdelší zimní noci lidskou oběť. Hjalmar dojde k poznání, že královna přestala věřit pošetilým lidem, a proto uvěznila Jaro do věčného ledu. Čeká ho tam láska dívky Sigrid (S. Laurinová), ale nejdřív musí obměkčit ledové a zklamané srdce Královny Severu. Ale protože dostal tři dary lásky, určitě se mu to podaří… (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch umělejších a papuneklovějších z papundeklových pohádek. Myšlenka jít si na vyšších mocnostech vydupat to, co nechtějí udělat dobrovolně - v daném případě ukončit zimu a nechat nastoupit jaro - je stará jako mýty a pohádky samy. Zrovna tyhle příběhy byly jedny z prvních, co byly kolem ohňů v zakouřených zatuchlých jeskyních vyprávěny. Jaro a zima, dvě rivalky, dvě sestry, tři dary (všimněte si, že dary od žen jsou konkrétní a praktické, dar od otce je jakýsi imaginární pohon, přičemž podle mě pohnutkou k cestě nebyla primárně otcova ušlechtilost, ale pocit viny hlavního hrdiny samotného), tři zlé norny, z nichž se vyklubou neškodné předoucí stařenky dávající dobré rady. A klíčky obílí nejsou jenom přísada do salátu. ()

Leonora odpad!

všechny recenze uživatele

Bohové, to je zas intelektuální masturbace... Něco jako Bratři nebo všechny ty psychohorory podle řeckých bájí vydávané za pohádky. Fakt nechápu celkový smysl a účel těchhle hadrových inscenací. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Když se lidem něco nelíbí, hned se obrátí na Bohy, aby to napravili. V tomto případě se jedná o počasí - severskému kmeni se zdá, že je zima až moc dlouho. Úvodní text nemá tak docela pravdu. Lidé se totiž nejdou zeptat, zda královna touží po lidské oběti. Oni jsou o tom přesvědčeni. Pohádka zcela správně naznačuje, že ne všechny lidské výmysly bohy potěší - ona o žádnou oběť nestojí. Severské legendy a mytologii obecně mám rád. Škoda, že jen počátkem devadesátých let byla pohádka točena v kulisách s černým pozadím. Ať jsme v kterékoli scéně, pozadí je pořád stejné. Pohádka působí trochu lacině a ani dráze vypadající kožešiny dojem nespraví. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Neznám příliš severské pohádky, tohle byla asi první hraná televizní pohádka se severským námětem, kterou jsem viděla. Zpracování je typicky studiové. Z herců se mi líbila především Hana Maciuchová jako Královna severu (včetně pěkného kostýmu :-)). Velice nevhodně zvolená mi přišla hudba - ta spíš rušila. Nejvíc se mi ale líbil příběh a hlavní myšlenka pohádky - že totiž jsme tím, kým jsme, díky lásce druhých. Bylo to tu podáno tak pohádkově, že si toho nelze nevšimnout. Mladý Hjalmar přivolal jaro ne svou silou, odvahou či důvtipem, ale díky lásce těch, kteří ho milovali - a samozřejmě také díky tomu, že on sám miloval a lásce mnohé obětoval. ()

a-ja odpad!

všechny recenze uživatele

Studiové sedmdesátkové a osmdesátkové pohádky jsem milovala, nevadily mi papundeklové kulisy, tohle ale bylo už příliš ubohé... Příšerná hudba, v jednu chvíli jsem slyšela i motiv od Depeche Mode (ty miluju, ale do pohádky se taková muzika fakt nehodí), děs. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama