Reklama

Reklama

Údolí Gwangi

  • USA The Valley of Gwangi (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dobrodužný film s velkým množstvím trikových efektů, který patří mezi nejlepší práce Raye Harryhausena (Souboj titánů). Skupina honáků na koních se vypraví do tajemného mexického údolí hledat obrovské dinosaury, kteří zde ještě žijí. Film je plný útočících fantastických tvorů a napínavých scén. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (28)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Taky vás někdy zajámalo, jak by vypadala cs Cesta do pravěku, kdyby mezi saury pronikly nikoliv kluci, ale banda kovbojů a mexikánců? Ne, mě taky ne, ale tady to k sobě docela dobře sedí a všechno více méně funguje, ačkoliv je to spíš v rámci guilty plesure, ať už kvůli neoriginalitě, krom jasné kopírky Cesty do pravěku (souboj velkosaur vs Stegosaur) je tu také značná inspirace finále King Konga, akorát tu nejsou věžáky a vidět tyranosaura, jak ve svejch pařátcích tříme blondýnu by bylo hodně vtipné, takže.. Škoda, že to tam nebylo! ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Taková škoda vymakaných triků a výpravy na takovou ZHOVADILOST... V maličkém zastrčeném údolí se to hemží prehistorickými obřími tvory. Pochopitelně je jich tam tolik (ani se nemůžou otočit, jak jsou nahuštění), že jejich kvalitní genofond zabraňuje 50 milionů let degeneraci (a evoluci). Pterodaktylové disciplinovaně létají jen v údolí. Jo a abych nezapomněl – co dělají dinosauři? Ano, správně! Bojují! Každý s každým, s lidmi, a když to bylo málo, tak i se slonem. A apetit mají veliký, žerou a žerou a žerou maso a ani nepotřebují vlákninu. ... áno. Takhle by to byl dost slabý děj... tak tam autoři narvali milostné tirády, které mě namíchly ještě víc (což je tedy co říct). Tahle americká odpověď na ulítlé směřování japonské Godzilly se mi VELMI nelíbila, přestože mám pro monstra slabost. Štvala mě skoro vším, hlavně tím, co ze mě dělala za tydýta. A jsem na sebe pyšný, protože jsem si odcenzuroval opravdu značné množství sprostých slov, které se mi při psaní velmi neodbytně nabízelo. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dvě slova "guilty pleasure" se do tohoto komentáře hodí jako do žádného jiného. Údolí Gwangi je totiž tak kouzelný film, že jsem se tomu sám divil. Kovbojové a dinosauři? Vlastně proč ne, vždyť už jsme viděli kovboje a roboty (Westworld), kovboje a steampunk (Wild Wild West) a zanedlouho uvidíme Kovboje vs. vetřelce. V "Gwangi" je úplně všechno. První polovina filmu mě zaujala vcelku vtipným dějem, sympaticky vykreslenými postavami a (pochopitelně) Harryhausenovými triky, které na sebe ovšem nestrhávají všechnu pozornost, ale jen zdařile dokreslují děj. Prostě vidíte pár hlavních hrdinů pozorujících miniaturního "prakoně", vidíte bandu honáků, jak o pár desítek minut později toho mrňavého koně pronásleduje pouští... A věřite tomu. Dokonalá iluze. A jakmile na scénu přijdou dinosauři... Ach. To, co se začne dít, muselo Stevenu Spielbergovi opravdu hodně učarovat, a není se proto co divit, že některé scény takřka doslovně ocitoval v Jurském parku (tyranosaurus objevivší se tak, že zčistajasna schramstne menšího dinosaura, nad nímž právě kovbojové žasnou) a Ztraceném světě (chytání dinosaura do lasa). Finále pak pro změnu připomíná King Konga, ovšem na rozdíl od něho je pojato ryze akčně (a zase v něm byla poznat inspirace pro Spielbergovu jurskou dvojku) a chybí mu jakákoliv myšlenka. Což nevadí. Údolí Gwangi je dokonalý, zručně natočený popcornový film s výbornou hudbou, který jsem si počínaje dneškem zamiloval. Pět čistých hvězd a jeden z nejhlubších zářezů na Harryhausenově pažbě. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Podobne bizarné ako Kovboji a Votrelci. Lenže táto starina funguje lepšie. Aj keď sú úvodné minúty nudné, neskôr sa to parádne rozbehne. Síce dnes už stop-motion animácia pôsobí zastaralo, mne to vôbec nevadí. Cítiť v nej totiž hravosť, veľa podstivej ručnej roboty a nadšenie. Film ponúka aj duel Slon + Tyrannosarus. Ja mám takéto blbiny jednoducho rád. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus poněkud nudné - než se objeví hlavní atrakce filmu, uplyne skoro 40 minut. Mezitím se řeší takové ty vztahy tys odešel a nechal mne tu, ne ne, já vydělával, nechoďte do údolí, vraťte tam toho mini poníka, nebo bude zle, až nakonec musí zasáhnout Bůh (jo, myslím tu scénu v kostele). Film je zajímavý tím skloubením světa ani ne westernu, tohle je spíše takové melodrama z kočovných show, a pravěkých ještěrů, až si člověk vzpomene na Karla Zemana a jme se hledat, kdo co natočil dřív (Zeman byl o 14 let dřív). A hnedle je mu i jasné, koho napadlo natočit western spojený s bojem proti robotickému pavoukovi (Wild Wild West) nebo mimozemšťanům (Kovbojové a vetřelci). Triky mi ani tak nevadily, jako plytký příběh, nedotažení linie se slepou indiánkou (něco ve smyslu, já vám to říkala) a v podstatě i postavy byly zaměnitelné. A pak samozřejmě i ty logické věci, jako boj dvou dinosaurů proti sobě teprve ve chvíli, kdy tam přijdou lidé, dřív ne, slon stejně velký jako dinouš apod. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (3)

  • „Gwangi“ je indiánské slovo, které znamená ještěrka. (Marek06)

Reklama

Reklama