Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film o životných osudoch džezovej speváčky 30. a 40. rokov Billie Holidayovej. (oficiální text distributora)

Recenze (17)

Han22 

všechny recenze uživatele

Životopisný film o Billie Holiday... moje hudební znalosti sahají hodně do minulosti, ale přiznávám, že jsem o ni v životě neslyšel a nic z toho co ve filmu zaznělo jsem nic neznal. A je to pro mě těžko hodnotitelný film. Pěkně natočené - výprava, kostýmy, kamera všechno. Richard Pryor si zkouší první komická čísla, Billy Dee Williams jako elegán a zpěvačka Diana Ross, která je výborná nejen pěvecky v úplně jiném žánru, ale i herecky ve všech polohách od teenagerky po zničenou trosku. Přesto mě to zkrátka nestrhlo, tenhle sladkobolný utahaný jazz mě prostě nic neříká, je to šíleně dlouhé a hlavně se osud Billie točí pořád dokola v kruzích - milenec, klub, turné, drogy. Po přečtení wiki bych řekl, že si režisér taky docela dost věcí upravil/vynechal. Abych byl fér, občas přijde brutální scéna (lynčování, Ku Klux Klan, pár úmrtí)... zkrátka dávám neutrální 3*, být o někom koho mám rád, bylo by to asi víc. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Tváří v tvář vlastnímu konci, který ji ubíral sil, rozhodla se slečna B. pro gesto, které ji přelomilo vaz. Když se v té jasně bílé koupelně pokoušela vymanit ze spárů přítele, který ji nedovolil "si šlehnout", bránila se břitvou a křikem. Pak přišlo kóma a další vzlety a pády. Posléze se v malé místnosti bez vzduchu prala znovu, ale sama se sebou. S fetem, vlastním pocitem viny, strachem ze samoty a smrti - aby nakonec stejně byla obmotána svěrací kazajkou. Dost náročná postava na pocity. Diana Ross se vzdala pro chvíli vlastní kariéry a vsadila si do vlasů orchidej, která jakoby symbolizovala to poslední, co bylo na zpěvačce nevinné. A byla NEUVĚŘITELNÁ! Miloval jsem ty scény, kdy se mimo jeviště hrbila, snad z pocitu vlastní méněcennosti a mluvila téměř zastřeně. Když vyšla na jeviště, stala se z ní osobnost - najednou se luk napnul. A zpíval. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Diana Ross hraje Billie Holiday, černošskou jazzovou ikonu, ženu, která musela zpívat, aby žila. Která vyrostla v totální bídě, byla využívaná a zneužívaná, prostituovala, nechala se mlátit, brala drogy, pila, bláznila, zažila vzestupy a pády a to jen proto, aby svět věděl, jaké to je být černou a čím jí je blues. Nezapomenu na Dianu Ross ve svírací kazajce v omyvatelném boxu, na její podlité oči a vůbec na to, s jakou pokorou tu nelehkou roli zahrála a hlavně zazpívala.. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Od S.J. Furieho som po dvoch filmoch s Cliffom Richardom a po Grošákovi s Marlonom Brandom neočakával žiaden zázrak. A zázrak sa taktiež nekonal. Môj rezervovaný vzťah k jazzu spôsobil, že som vedel len to, že nejaká Billie Holiday existovala a bola slávna. Diana Ross je už iná káva. Tú som sledoval od jej začiatkov v Supremes. A tak celé moje štvorkové hodnotenie je vyjadrení môjho obdivu k tomu, ako úžasne dokázala stvárniť takú komplikovanú bytosť akou Billie Holiday nepochybne bola. A ako geniálne dokázala prespievať jej skladby. Vôbec ma nezaujíma, ako sa film odchýlil od biografie. Ja som sledoval a hodnotil film a všetko ostatné mi môže byť ukradnuté. ()

GabikaHarmen 

všechny recenze uživatele

Som priam nadšená z hereckého výkonu Diany Rossovej v tomto filme. Veľmi prirodzený a profesionálny výkon. Pravdepodobne sa Diana vedela s Billie v mnohých veciach stotožniť, kedže si prežila niečo podobné. Každopádne je to príjemná oddychovka, ktorá vás vtiahne do sveta starého amerického jazzu, o ktorom zistíte, že má aj temné stránky. Trefne zobrazený život Billie Holiday, ktorý bol poznačený veľkými pádmi i ohromnými úspechmi. 4* ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama