Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojnásobný držitel Oscara Richard Attenborough v roli muže, který se na základě vlastního úsudku odvážil postavit většině.
Tom Curtis pracuje jako strojní dělník v továrně zpracovávající důležité státní zakázky. Společně s několika dalšími nepodpoří divokou stávku, organizovanou místními předáky, ale nezaštítěnou odbory. Jak tlak stávkujících dělníků ruku v ruce s páchaným násilím roste, stávkokazů stále ubývá, až v práci zůstane jediný člověk - Tom. Majitelé továrny nakonec prolomí stávku, ale jsou nadále v patové situaci, o příběh se silně zajímají média, takže Curtis je proti své vůli viktimizován. Pak se ovšem tichá nenávist továrny změní ve zbabělé skutky... (dopitak)

(více)

Recenze (9)

majo25 

všechny recenze uživatele

Film so silnou témou a emóciami, ktorý ma okamžite strhol a ktorého dej veľmi pekne gradoval. Ukážka toho, čo znamená ísť proti vyštvanému davu, hoci s pádnymi argumentami a hodnotami na tom správnom mieste. Už keď aj samotná firma sa nepostaví za zamestatnca, ktorý chce pre ňu ďalej pracovať, tak to je riadny humus. Samozrejme, vedel by som si predstaviť aj drsnejšie podmienky, viac násilia, ale aj takto podaná ostrakizácia kamarátmi a kolegami zafungovala. Richard Attenborough opäť ukázal svoje herecké kvality. Neprávom opomenutý film. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Film, který může směle konkurovat mnohem známějšímu V sobotu večer, v neděli ráno a mnoha dalším kusům ze série britského "kuchyňsko-dělnicko-hornického" vnitrozemí. Richard Attenborough, který mi v tomhle filmu hrozně moc připomínal Karla Högera, je obětí lidské hlouposti a bezohlednosti a dogmatismu a fanatismu davů. Jeho výkon, nominovaný na cenu Bafta (kterou v tom roce mimochodem získal Peter Finch za The Trials of Oscar Wilde, ale nominován byl i Albert Finney za již zmiňovaný snímek Karla Reisze), zaslouží uznání, skvěle ovšem hraje i půvabně křehká Pier Angeli v roli dělníkovy těhotné manželky. Dusné, temné, olejem páchnoucí drama z doby, ve které bychom asi nechtěli žít, ale kterou tehdejší mistři režie tak skvěle dokázali zachytit na plátně. Zmiňme ještě pasující hudbu, monumentální kameru a chirurgicky přesný střih, hlavní devízy tohoto divácky jistě náročného ale krásného snímku. ()

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Sice poměrně starý, ale zároveň krásně nadčasový film o jednom člověkovi se svým názorem a svědomím, který se vzepře zmanipulovanému davu. Ten dav má klasické složení: Ten, kdo tu blbost vymyslel. Ten, kdo v tom vidí možnost se kariérně posunout výš. Ti, kteří tím dostanou záminku, příležitost a ospravedlnění se chovat agresivně. Zbabělci, kteří se bojí stát proti většině. Tak jako v tomto filmu, obvykle ti lidé ani nevědí, co za tím vším vlastně stojí. Tak jak to zazní v tomto filmu, taky si občas položím otázku: Kdo tu blbost vymyslel? Dnes je většinou odpověď jednoduchá: influencer. Je sice dobře, že na tu problematiku filmy poukazují, ale nic tím bohužel stejně nezmění. Škoda těch stupidních keců v první části filmu, které naštěstí postupně odezněly. Něco přes 3*. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Hlavní postavu Toma Curtise měl původně ztvárnit Kenneth More, nakonec však role připadla Richardu Attenboroughovi. (Terva)

Reklama

Reklama