Reklama

Reklama

Dlouhý den končí

  • Velká Británie The Long Day Closes
Velká Británie, 1992, 85 min

Obsahy(1)

Osudem smutného a osamělého jedenáctiletého Buda bylo narodit se a vyrůstat na ulicích Liverpoolu 50. let minulého století. Domov sdílel s ovdovělou matkou a čtyřmi sestrami, musel zažít ponižování a útrapy na nové škole a byl zvědavým a vnímavým pozorovatelem ne vždy pochopitelného okolního světa dospělých. Nostalgická koláž dobových písní a také filmových sekvencí jen zvýrazňuje neuvěřitelně bohatý život v Budově nitru, nikdy ale nepřekrývá jeho vnitřní žal, který má dobrý, byť z počátku ne zcela jasný důvod. Bud je prostě jiný. A naprosto dokonale ho ztvárnil dětský neherec Leigh McCormack, jehož excelentní a zcela přirozený výkon překvapil nejen režiséra Ternece Daviese, ale také porotu ve francouzském Cannes, jež snímek v roce 1992 nominovala na Zlatou palmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak ač mě to mrzí, tak tenhle film se mi příliš nelíbil, téměř celou dobu jsem se nudil nechápal jsem, o co tam vůbec jde, a velmi často jsem se podíval na čas a počítal, za jak dlouho to už skončí. A jakmile počítám a sleduji čas, tak už je něco špatně. Podle popisu děje jsem čekal zajímavý film, který mě zaujme a který se mi bude určitě líbit, protože témata dětství a dospívání mám rád. Ale dost jsem se spletl. Film nemá žádný děj, spíše je to spleť jednotlivých scén, kdy nevíte, co je tam za postavy, kdo ke komu patří, a o co tam vlastně jde. Například scénu, kdy kamera bez hnutí celou jednu minutu pozoruje koberec, aniž by se cokoliv dělo, jsem absolutně nepochopil. Tohle mi prostě nesedlo, čekal jsem něco absolutně jiného. Tenhle film mi připadal jako film určený pro náročné diváky a já jsem si připadal jako obyčejný divák, který nepochopil režisérův záměr a v tomto filmu se jen plácal. Protože opravdu to mnohdy bylo z mého pohledu velice nudné a velice nezajímavé. A samozřejmě absolutně bez děje. Ale i přes tuto kritiku musím na tomto filmu ocenit herecký výkon hlavního dětského představitele. To je jediný světlý bod tohoto filmu, protože ten chlapec hraje úžasně přesvědčivě a právě on vytahuje tenhle film ze silného podprůměru do slabého podprůměru. Nebýt jeho uvěřitelného herectví, asi bych nebyl k filmu tak shovívavý a udělil bych mnohem horší hodnocení. Takhle jsou z toho alespoň dvě hvězdičky. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Takový letmý obrázek Británie 50. let, který ovšem mnohem lépe vystihly jiné filmy. Výkony všech herců jsou velmi dobré, ale aspoň na průměr to celý film nevytlačí. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama