Reklama

Reklama

Arabeski na temu Pirosmani

  • Sovětský svaz Арабески на тему Пиросмани (více)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Sovětský svaz, 1985, 25 min

Obsahy(1)

Nejedná se o dokumentární snímek ve vlastním slova smyslu, ale spíše o oživlé, zahrané obrazy evokující poetiku výtvarného světa N. Pirosmaniho. Záběry na jeho díla se střídají s instalovanými etudami barvitého paradžanovského naturelu, jimž nechybí ani nostalgie a jemná ironie. Obraz je doplňován dobovou hudbou - mechanické piano, hrací válečky, flašinet - záběry na tyto hudební nástroje (nestatické, umělecky prokomponované) pak dotvářejí svébytnost Paradžovy pocty N. Pirosmanimu. (raroh)

(více)

Recenze (2)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Arabeskami na Pirosmaniho téma roku 1985 Paradžanov navázal na svůj dvacet let starý dokument o Hakobu Hovnatanyovi. Na delší ploše jsou zde opět konfrontovány záběry na malířova díla a aranžované snové scény, různě s obrazy korespondující; a vše opět podkládá vhodně volená hudba. Na rozdíl od předešlého dokumentu je ovšem tento komponován volněji, reflektované tematické oblasti se různě prostupují a překrývají, což se významnou měrou podílí na živém a stále inspirativním vyznění Pirosmaniho uměleckého světa, do něhož film za pomoci tak neotřelých prostředků diváka uvádí. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný dokument o výtvarném díle naivního malíře Nika Pirosmaniho, který byl takovou gruzínskou obdobou Celníka Rousseaua, víc ale čerpal z lidových námětů. O jeho životě a díle byl natočen také hraný film režiséra Georgije Šengelaji Pirosmani. ()

Reklama

Reklama