Reklama

Reklama

Cvětok na kamně

  • Sovětský svaz Цветок на камне (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Doněcká uhelná pánev začátkem šedesátých let 20. století. Nově zbudovaný uhelný důl s nedalekou hornickou osadou se stává místem střetu zájmů tajné náboženské sekty s politickými představiteli oblasti a zástupci komsomolců. V popředí temné hry o vliv mezi horníky stojí důlní tajemnice Lyuda, zástupce strany Vachenko, mladá sektářka Kristina a dva muži Griva a Arsene, kteří se navzdory své uvolněné pracovní morálce a zálibě v oslavách o přízeň dívek ucházejí. (dopitak)

(více)

Recenze (3)

rivah 

všechny recenze uživatele

Náboženská sekta je vykreslena v náležitě černých barvách -:). (Málokdo už ví, že i v některých našich uhelných dolech v padesátých letech pracovaly také ženy.( ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Pokud se člověk někde dočte, že Kamenný kvítek je klasický budovatelský film, v němž Paradžanova nepoznáme, zřejmě film neviděl. Je sice pravda, že námět je zasazen do prostředí Donbasu a hrdiny jsou mladí brigádníci, ale už forma navazující na Paradžanovy učitele Dovženka a Savčenka, libující si v nezvyklých úhlech pohledu, střihových montážích a vůbec obrazové poetice, je okázalá. Nehledě na partie věnované duchovnímu bloudění jedné z hrdinek, podporované odkazy na pravoslavné chorály (třebaže ta vstoupila do malé, z USA zřejmě pocházející církve). Záběry ulice a satirického divadelního představení jen uchvacující dojem podtrhují. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Filmařsky perfektně odvedená práce, s nádherným hudebním doprovodem, propracovaným střihem a skvělou inovátorskou kamerou (kolega raroh právem zmiňuje netradiční úhly pohledu). Bohužel však jako u velké části tehdejší sovětské kinematografie je zápletka triviální, nezajímavá, uměle dramatizovaná. ()

Zajímavosti (2)

  • Paradžanov není režisérem, který započal natáčení filmu. Původní režisér byl během natáčení odsouzen na 4 roky za smrtelnou nehodu, která se stala představitelce hlavní role. Při útěku z hořícího domu se Inně Burdučenko zaklínil ve škvíře mezi prkny podpatek a během tohoto zpoždění na ni spadlo hořící břevno. Než se ji podařilo vynést, utrpěla popáleniny na 78 procentech těla, což už bylo neslučitelné se životem. (chamonix)

Reklama

Reklama