Reklama

Reklama

Voda čerstvosti

  • angličtina The Water of Freshness (festivalový název)
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1966, 14 min

Režie:

Zdeněk Smetana

Předloha:

Josef Štefan Kubín (povídka)

Scénář:

Zdeněk Smetana

Hrají:

Stanislav Neumann (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Perníková pohádka podle předlohy Josefa Štefana Kubína (oficiální text distributora)

Recenze (16)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Čeští animátoři konkrétně v tomto filmu nám dokázali že se dá s animovat opravdu skoro všechno v tomhle případě poprvé i pečivo. Jednalo se o první Perníkový film jak také bylo napsáno v úvodních titulcích. Scénář: Zdeněk Smetana, Animace: zapomenutý Jiří Vokoun, Hudba: Josef Celba-zde víceméně takového lidovějšího charakteru. Sice novátorská a do té doby nezvyklá animace, ale za pokus tato povídačka nakonec i stála. Mluvený komentář od Stanislava Neumanna byl dobrý, ale nemůžu si pomoct hodil by se mi tam spíš někdo o trošičku jiný, trochu mi to připadalo místy velice drmolitelné na slova, a rychlé jakbysmet, kde nebylo slyšet vlastně pořádného slova. Celé je to ve tmě jen ty postavy v podobě perníčků tam poněkud zlatsky zářili. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Pár drobných procítěných citací "...svatá levandule... ...svíčko Betlémská... ...chcanky ňáký..." myslím jasně vykresluje esprit téhle ani ne čtvthodinové animované taškařice! %-))) . . . Na perníku krása, oko mlsné jásá... ;o[] . . . Ryzí nojhamka se smetanou, no malá děcka by z toho asi měla trošku těžká bříška... 8-P . . . Navíc tedy - kongenitální (8-)) kuňkání St. Neumanna (v tomhle byl opravdu svatý...;.-) dává této (ne)pohádce pohříchu další vskutku kongeniální rozměr a činí z celého filmku rozkošný patafyzický zážitek! D.m.s.n. formou, formičkami na perníčky a hořkosladkým obsahem i dobou vzniku jeden z nejzajímavějších (nejen) tuzemských filmových počinů v rámci žánru... - - - - - (Poprvé viděno kdysi v dobách dávno nečerstvých, hodnocení 20.5.2011 po repete na >perníkovém prostoru< v rámci cyklu M.Č.A.F. 20., komentář zde sladce rozmarný a zdravě čerstvý jako třetí - 20.5.2011) - - - - - - - - - - Mimo mísu: Karle, kurva drát, ty furt neopisuj... To je fak psycho, slyšet v tývý pana hlasatele mluvit naprosto shodně tvými slovy rovný tři roky před tebou... Howgh. °-[ ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Film perníkem... Animace velmi, velmi dobrá, perníčky jsou velmi dobře rozpohybovány a na pár místech si s nimi animátor vyhrál skvěle, ostudu rozhodně nudělá ani podoba oněch perníčků, které jsou pro účely filmu nazdobeny moc hezky, jenže, co naplat, když i dobrou předlohu na kolena sráží ukníkaný (zdravíme temnokníka a všechny kničivé chlupaté bestie) hlas páně Neumana, který celou stopáž doprovází obraz. Nechat tam ludit zvuky nachlazenou činčilu by bylo mému sluchu příjemnější, ale co, to je jen malá vada na kráse. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Trošku krkolomný název pro jinak pěkný krátký film pohádkového kouzelníka Smetany. Jeho žena na něho v Genu práskla, že se skrz svou práci někdy i půl roku vztekal a nadával svým animovaným postavičkám, které už my diváci známe jako laskavé, hodné bytosti. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

docela pokroková pohádka, kterou si užijí i dospělí. A jak píší ostatní, tak animovaný perník je opravdu rarita. Přesto ještě u mě tomu trochu chybí do 4hvězdiček. [ PŘÍBĚH: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: X2 (3*MAX) ] ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Tak tuhle pohádku jsem neznala a musím říct, že jsem si ji docela užila. Kromě nezvykle otevřeného a místy dost vtipného příběhu moc chválím originální perníkovou animaci. Jedinou výhradu bych měla k vypravěči Stanislavu Neumannovi, kterému občas nebylo skoro vůbec rozumět. Kdyby se toho chopil třeba takový Jan Werich, pravděpodobně bych hodnotila plným počtem hvězdiček. (80%) ()

Ak.žena 

všechny recenze uživatele

Viděno na VŠ semináři literatury jako materiál, který "se jinam nevešel", spolu s "Drátovat, flikovat" a "Všehochlup". Verdikt k trojici obecně v komentáři u prvního zmiňovaného dílka. Perníčková animace mě uchvátila, je vtipná, promakaná a nabízí skvělé možnosti k charakteristice postav. Oceňuju věneček jako zástupce dalších a dalších symbolů folklóru a "lidové sprostoty". Neumann jiný než Filipovský, ale taky MOC dobrý. Čtyři, pět, čtyři, pět...?En ten týky, dva špalíky...Čtyři. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Oproti Filipovského podání Kubínových pohádek má Neumann méně chytlavý a přesvědčivý přednes. Jinak nápad s perníčky je opravdu skvělý a umožňuje spoustu zajímavých prvků, jak vidno během celého vyprávění. Příběh je opět celkem přímočarý a na Kubína obsahuje málo dvojsmyslů, ale i přesto je to výtečná podívaná. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější na této pohádce je její pečivovitost. Neumann je ve srovnání s Filipovským dosti mdlý a ani děj moc nepřekvapí... ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Nejdřív mě trošku mrzelo, že tuto Kubínovu poudačku nevypráví taky F.Filipovský, ale nakonec musím uznat, že i Stanislav Neumann byl skvělý. A film samotný? No už jste někdy viděli animovaný film z perníčků? Zní to bláznivě, ale vypadá to krásně. A kombinace Zdeňka Smetany a J.Š. Kubína prostě nemají chybu! Škoda jen, že toho nevzniklo víc. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Perníková animace je výborná! I ta tanečnice, jak se otáčí "dvojrozměrně"... Škoda jen, že je to provázeno pitím koňské moči a podobně. Ale za to asi může předloha. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nu, když je to první perníkový film, musím na hodnocení přidat. Ne, vážně, kouknul jsem na to víceméně kvůli tomu, že to namluvil pan Neumann, můj oblíbenec, a musím napsat, že to zvládl na výbornou. Ale pro děti, nevím, nevím. Princ oblažuje dívenku ve spaní, nebo to tak tedy vyzní. To asi moc poučné nebude. *** a půl ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dětem bych toto krátké dílko rozhodně nepouštěl, o žádnou pohádku se totiž nejedná. Na celém filmečku je nejzajímavější právě to výtvarné propojení s perníky. Škoda jen, že to celé probíhalo na černém pozadí. Stanislava Neumanna mám jako herce rád, ale pravda je, že mnohdy mu nebylo pořádně rozumět. Zaujalo mě také použití slova chca.ky, neboť vulgarit v animovaných filmech mockrát slyšet není, byť toto slůvko je tak trochu lidové. Ovšem v lidovém pojetí se nesl celý film včetně hudby. ()

Reklama

Reklama