Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Představte si svět ve kterém je tolik smogu, že na ulicích není vidět doslova na krok a lidé musí chodit v maskách. Svět, ve kterém se konzumuje syntetická strava. Svět, kde vládne taková míra přelidnění, že vyšel zákon, jenž v příštích 22 letech zakazuje rodit děti, aby se přelidnění snížilo. Svět, ve kterém když si pár ponechá dítě, rovná se to nejhoršímu zločinu proti lidskosti a celá rodina je přímo na ulici odsouzena k smrti. Svět, ve kterém se kupují robotické náhražky dětí. Do takového světa vás uvede Z.P.G. (Zero population Growth). Russ (Oliver Reed) a Carol (Geraldine Chaplin) jsou manželský pár a touží po dítěti. Nákup robotické náhražky Carol psychicky nezvládne, chce živé dítě, své dítě a tak se rozhodnou, že budou mít dítě tajně. I přes veškerá opatření se ale o jejich dítěti lidé začínají dozvídat. Až je nebezpečí blízko, Russ a Carol vymyslí plán… (Caelos)

(více)

Recenze (4)

whack 

všechny recenze uživatele

"Po nekonečných snahách o nájdenie riešenia devastujúceho problému preľudnenia hroziaceho zničením toho, čo na našej planéte zostalo, rada Svetovej federácie rozhodla. Dohoda so všetkými krajinami sveta dosiahla konečné stanovisko: Rodenie je zakázané. Počatie dieťaťa môže byť trestané smrťou. Tehotné ženy sa teraz budú hlásiť v miestnych nemocniciach na registráciu. Úprimne prosíme o vašu spoluprácu v tomto úsilí pokúsiť sa zabezpečiť poslednú nádej pre prežitie ľudskej rasy." Najsilnejším momentom pre mňa bola prechádzka po múzeu, kde boli vystavované psy a mačky ako dávno vyhynuté druhy a ľudia, ktorí nemohli vychádzať na ulicu bez kyslíkových masiek. Pri dnešnej rýchlosti devastácie Zeme to nie je taká ďaleká budúcnosť. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Další z depresivních dobových sci-fi, a nepřekvapivě opět dystopie. Jako předloha mu posloužila kniha Paula Ehrlicha, biologa a odborníka na přelidnění. Ten svého času prohlásil, že už v sedmdesátých letech "zemřou stovky miliónů lidí na příšerný hladomor." Ve snaze odvrátit tuhle nevyhnutelnou katastrofu volal po drastické kontrole porodnosti. Vývoj události z něj udělal šarlatána, ale kdo by si myslel že uznal svou chybu, tak by se spletl stejně fatálně, jako on. V kázání nepřestal. Jeho poslední alarmistická kniha je z roku 2015. Za pravdu mu dala alespoň realita vytvořená snaživými scenáristy. Světové vlády, zoufalé ze stále rostoucí populace se odhodlaly k radikálnímu řešení. Vyhlásily třicetileté moratorium na plození dětí. Trestem za jeho porušení je smrt. Právě běží osmý rok moratoria, a lidé jimž bylo odepřeno stát se rodiči, zvolna propadají zoufalství. Ve snaze udržet populaci příčetnou, přišly na trh panenky simulující malé děti. Jenže ne každému tato náhražka stačí. ()

Reklama

Javad 

všechny recenze uživatele

< Dej sa odohráva v blízkej budúcnosti, zem je preľudnená a nemôže naďalej uniesť ďalší nárast populácie. Preto je celosvetovo zakázané plodiť deti nasledujúcich 22 rokov. Trest za porušenie tohto nariadenia je smrť a vinníci sú nemilosrdne popravovaní vo vyhladzovacej komore. Ako náhrada pre manželské páry sa vyrábajú robotické deti. Russ a Carol sa ale rozhodnú mať vlastného potomka aj napriek zákazu, ale musia byť veľmi opatrní... > Ak mám byť úprimný Z.P.G. je nudný film, z tohto námetu mohlo byť zaujímavé a napínavé SCI-FI (útek pred políciou atď.), ale tvorcovia sa rozhodli ísť komornejšou cestou a viac sa zameriavajú na vykreslenie preľudnenej spoločnosti žijúcej v smogu a odkázanej na umelé jedlo (a to sa im aj podarilo). Toto zabudnuté dielko fanúšikov žánru rozhodne poteší. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Dobová dystopie. Na těch je vždy nejzajímavější , kteří běsové děsili dobovou společnost. Zde ekologická katastrofa a přelidnění. To hrozí stále, ale v jiné podobě než zde popsáno. Zde naprosto chybí invaze migrantů, zbláznivší se počasí, rostoucí chaos. Vliv Orwellova 1984 je nepřehlédnutelný. Nejpůsobivější je zde ta Carolinina (Geraldine Chaplin) touha po dítěti, kterou žádná robotická náhražka nemůže naplnit. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama