Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Christopher Reeve a Tony Todd v příběhu o mužích Divokého západu, které rozděluje barva pleti, ale spojuje smysl pro čest a spravedlnost... Dobrodružná trilogie z pionýrských dob amerického Západu byla natočena v roce 1993 podle bestselleru Matta Brauna. Sledujeme osudy několika texaských osadníků, bílých i černých, kteří se protloukají bouřlivými dobami války Severu a Jihu. Napětí mezi indiány a bílými se neustále stupňuje. S odchodem vojáků do války zoufale chybí posily na obranu osadníků. Indiáni stihnou využít situace a odvlečou bělošské ženy a děti do svých táborů jako rukojmí. Pouze jeden muž má důvěru indiánů i bělochů a dokázal by vyjednat návrat zajatců – Britt Johnson – pro svou černou barvu pleti dostává od indiánského náčelníka Běžícího psa přezdívku Černý lišák. Indiáni žádají výměnou za rukojmí stádo koní. Návrat rodin může proběhnout bez krveprolití, nervózní osadníci by ovšem mohli vše zhatit. Naštěstí je vždy po boku "Černého lišáka" i jeho věrný bílý přítel Alan... V příběhu o statečných mužích Západu, kteří neváhají položit život jeden pro druhého, nechybí pochopitelně ani láska a smysl pro čest a spravedlnost. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

sud 

všechny recenze uživatele

Na konci 80. a v první polovině 90. let se s westernovými minisériemi roztrhl pytel. Trilogie "Černý lišák", natočená podle románů Matta Browna, patří určitě mezi ty lepší. Herecké výkony nejsou nijak špatné, naopak, Christopher Reeve (exsuperman) a Tony Todd (excandyman) podali slušné výkony. Série má paradoxně vzestupnou tentenci a první díl nám třeba nabízí zajímavý pohled na soužití bílých osadníků a indiánů a napínavý souboj černého lišáka a indiánského náčelníka nad jámou plnou hadů. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Je rozdíl, když něco působí levně v tom smyslu, že prostě nemáte peníze, ale z mála dokážete vymáčknout maximum, a v tom, když něco působí lacině, kdy nemáte peníze, ale ani vůli či talent to nějak zamaskovat. A Černý lišák je bohužel ten druhý případ. Tenhle první díl mi stačil, do dalších dvou už nepůjdu. ()

Reklama

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrý western z obdobia začiatku vojny Severu proti Juhu. Hlavným hrdinom je prekvapivo černoch Britt Johnson a nie jeho priateľ Alan stvárnený Christopherom Reeveom, ktorý bol v dobe vzniku zrejme väčšou hviezdou ako Tony Todd. Príbeh nie je klasickým súbojom osamelého pištoľníka proti zlým banditom, ale sústreďuje sa na farmárov a ich rodiny, ktoré sú ohrozené nájazdmi indiánov. Je vlastne sondou do života komunity, ktorá je rôznou zmesou charakterov a rasizmus a xenofóbia tu nie je raritou. Herci svoju prácu robia veľmi dobre, ale produkcia hoci je dobrá, je žiaľ len televízna. Príbehu možno chýba väčšia dynamika a strih je miestami veľmi lacný. Atmosfére v zásade tiež nič nechýba, ale viem si predstaviť, že niektorý z väčších režisérov by sa s ňou vedel viac pohrať. ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších westernů, jaký jsem kdy viděl, srovnatelný třeba s Tancem s vlky. Na příběhu je jasně ukázáno, jak by tpo vypadalo, kdyby se běloši dokázali dohodnout s Indiány. Tady k tomu byli donuceni z důvodu, že vojáci šli do války Severu proti Jihu a v pevnostech zůstali obyčejní lidé, mezi nimi samozřejmě pár darebáků, ale ti se již najdou všade, ale většina byla pro mír a klid. Úloha černochů v osídlování a bojích o Západa v 19 století je známá z mnoha literárních děl, i to, že mnoho z nich se stalo po útěku z otroctví bratry různých kmenů. Dobrý příběh, stále plynoucí děj bez zastávky, dávám 5 hvězdiček a těším se na další díl zítra. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Jasný důkaz, že Foglar dorazil i do Ameriky, ten černošský hlavní hrdina se evidentně učil od Mirka Dušína a byl proto srovnatelně nesnesitelný. Zezačátku jsem si říkal, ok, nová doba, černoši se kamarádí s bílými a jsou děsní klaďáci, ale to režisér zapomněl na Indiány? A nechal rudoše klidně vypalovat, vraždit a ničit, tj. podporovat tradiční americký stereotyp o hodných osadnících a zlých Indiánech? No jo, ale potom si člověk promítne znovu děj a uvědomí si, že ti Indiáni ve filmu vlastně nikoho nezavraždili. Bělošským mužům se vyhýbali, pokud jim ochotně neposloužili jako terč a nevěnovali jim následně svůj skalp. Ženám a dětem neubližovali, odváděli je do zajetí. Pravda, ženám pak předvedli indiánský způsob předehry (jedna zleva, druhá zprava a jde se na to), ovšem to je v dnešní době padesáti a více odstínů šedi v podstatě také klad. Ba ne, teď si vzpomínám, jednoho muže Indiáni zavraždili. Ale to byl stejně rasista, takže dobře mu tak, ten se za člověka nepočítá! ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama