Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantická pohádka vznikla v roce 1990 na motivy příběhu německého spisovatele Theodora Storma. Vypráví o osudech dvou malých dětí, Kristiána (P. Mang) a Elke (K. Jandová), které díky své statečnosti a upřímnosti dokázaly překonat pána ohně, zlého Iria (M. Stropnický), osvobodit Dešťovou vílu (Z. Adamovská), a zachránit tak celou Zemi před suchem a žízní. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

honajz 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která se zdá delší, než je. Samotná zápletka je tak na dvacet minut, ale roztahaná o zbytečné scény třeba návštěvy sousedů s jejich dětmi na zámku, několikeré prázdné slovní potyčky mezi zámeckým pánem a jeho novou manželkou, a ostatně i u tety Berty se často mlátí prázdná sláma. Přerody macechy v milující matku a nevlastní dcery v milující dceru jsou nedůvěryhodné. A samotný konflikt ohně a vody, podaný nejprve jen "baletem" rukou (wft?) a posléze v podání všemocného Stropnického, který dokáže z holčičky udělat plamínek, ale na kluka jeho moc neplatí, je dost divný. A na zakletí víly nebylo potřeba zaříkadlo, a na probuzení nutné je? Jaká jsou tady pravidla nějakých zakletí? Blbé je, že pohádkový motiv se odehraje během asi osmi minut celé stopáže, jinak jsou to jen řeči na téma v zámku a podzámčí a víra a nevíra v pohádky - a pak vzdychání, že je vedro a všichni mají žízeň, pokud by si toho divák během dvaceti minut nestihl všimnout. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Možná i hvězdám je horko.. Mají žízeň jako my.." Velmi dobrá záležitost Jordánové o globálním oteplování s Pavlem Mangem a budoucím vnitrařem Stropnickým.. Devadesátkový GeoStorm !! ;) ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Docela milá a lehce prognostická pohádka. Lidstvu pomalu voda dochází a jednou dojde úplně. Jenže nám nepomůže probudit vílu. Pohádka je sice studiová, ale jinak o odvaze a víře v pohádkové bytosti. Kristián a Elke tak moc věří, až se vydají probudit vílu. A zatímco Klára Jandová je proměněna v plamínek Pavlu Mangovi stačí koukat Iriovi do očí. A protože mladému kuřeti paměť neselhává, víla je nakonec probuzena. A ze zlé macechy se stává maminka. Jo, kdo zachrání lidstvo má nárok na smír s nepřítelem. Zajímavostí je, že pro Julii Jurištovou se jednalo o vůbec poslední televizní vystoupení ve filmu či seriálu. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Zatímco nevinná dívka může zlomit kouzlo pána Ohně, není problém, aby ji Irius, tedy tentýž pán Ohně, změnil v malý plamínek. Možná to souvisí s tím, že holce je sotva deset a už se jí povážlivě zapalují lejtka. Pravda, Pavla Manga milovala tou dobou půlka národa. Pěkné je, že když Elke přinese vodu do domácnosti babičky Berty, nejdřív dostane napít beránek Cirrus, ano, hezké jméno pro beránka (hernajs, tady bych vysvětlením pro ty méně bystré zkazila ten pocit pochopení těm osvícenějším) a až pak babička Berta a kamarád Kristián. Tady tomu smíchu protagonistů na konci věřím i já, dlouhodobý stres vyvolává hysterii a smích je jedním z jejích častých projevů. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Tuto pohádku jsem poprvé viděl někdy v první polovině 90. let a pak znovu až asi po patnácti letech, dlouho jsem měl totiž mylně vsugerováno, že se jmenuje Dešťová víla a logicky jsem na ni pod tímto názvem nenatrefil. Co si budeme namlouvat, pohádku nejvíc drží nad vodou skvělé civilní a nepřehrávající herecké výkony Manga a Jandové. Jinak je to průměrná studiovka, jakých byly mezi léty 1974-93 natočeny desítky. Kulisy znázorňující les mohly být trochu propracovanější a ke konci náhlá změna charakteru macechy Elke působí nevěrohodně. Jak babička sotva jednu deci vody odlije do džbánu s tím, že si ji nechají na horší časy je naopak úsměvné, z těch pár kapek by žízeň nezahnalo ani morče, natož tři lidi a beran. Přesto si neodpustím udělit mírný nadprůměr, už proto, že 3 * jsem udělil i méně zajímavým pohádkám a tahle patří k těm, k nimž se jednou za čas vrátím. 55% ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama