Reklama

Reklama

VOD (1)

Christopher Reeve nejenže obléká plášť titulního hrdiny počtvrté, ale také pomáhá rozvinout třaskavé téma jaderného odzbrojování. Aby obchodníci s jadernými zbraněmi měli volnější ruce, vytvoří Lex Luthor (Gene Hackman) novou bytost, která bude výzvou Muže z oceli, radiací nabitého Nuclear Mana (Mark Pillow). Tito dva nepřátelé se střetnou ve výbušné akci, při které Superman zachrání Sochu svobody, zastaví sopečnou činnost Etny a znovu postaví zdemolovanou Velkou čínskou zeď. Užijte si zábavu! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Reeveův scénář o nukleární hrozbě musel být noční můrou producentů. Pro Golana a Globuse ale asi nic nebylo tak strašné, aby to nemohlo být ještě horší. Už z úvodní scény, kde Superman promluví rusky, je jasné, že bude sranda. A jede se dál. Nemá cenu to vyjmenovávat, to se musí vidět, protože kretenismus, který se odehrává na obrazovce, by neunesl ani papír, z něhož vlastně Superman vzešel. Hackmanův návrat nic nezachrání. Za triky (a hlavně scény přes bluescreen - a že jich je...) by se nemusel stydět ani Ed Wood. Jestli tohle má být to lepší z natočeného materiálu, moc rád bych viděl zbytek :-) Narozdíl od trojky jsem se ale tentokrát vážně bavil (i když to tak Reeve asi původně nezamýšlel), takže dávám tři hvězdičky. Neberte je vážně a ten film...už vůbec ne. Jen tak mimochodem, věděli jste, že film měl původně režírovat Wes Craven (Z toho ale sešlo, protože Reeveovi se nelíbilo něco na jeho filmech...)? ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Jedna průměrná epizoda ze čtvrté řady seriálu o Supermanovi - takový pocit jsem měl při sledování čtvrtého filmu. Triky nejsou tak úplně špatné (až na "lety" proti kameře - to je příšernost), ale to by u filmu nesměl být uveden rok jeho natočení. Jo kdyby se jednalo o rok 1977, pak bych to odkýval, ale 4 roky před trikovou revolucí v T2, to ani náhodou. Pokud jste fanoušci a dokážete brát leccos s nadhledem, pak si "Cestu pro mír" dozajista užijete. Chvílemi jsem měl pocit, že jde snad o úmyslnou parodii (v tom případě dávám ****), ale brát to vážně, dal bych snad odpad! ()

Reklama

SG-1 

všechny recenze uživatele

Příběhove mi to sedlo více než díl předchozí. Sice se děj opakoval (nadpřirozené bytosti se sílou rovnající se té Supermanově jsme tu měli už ve druhém díle), ale výsledek byl o mnoho lepší, než Superman v roli informačního technologa. Škoda jen toho malého rozpočtu. Také návrat Gena Hackmana v roli lexe Luthora jsem uvítal. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Superman 4: The Quest for Peace je nejhorší díl z této série. Naprosto špatný scénář plný logických chyb a nesmyslů. Špatný režisér a herci, kteří hráli nové postavy jsou taky špatní. Reeve hraje Supermana opět výborně, ale už ne tak jako v předchozích dílech. Velmi sem pak uvítal návrat Gene Hackmana alias Lexe Luthora a díky němu přidávám hvězdičku navíc. Ovšem Margot Kidder jako Loise Laneové dostala opět více prostoru a to neměla, protože její výkon je oproti prvním dvoum Supermanům hrozivý. Nový záporák Nuclear Man byl dobrý nápad, ale převedení na plátno je hrozné! Myslím, že tomuto Supermanovi uškodil především ten tupý scénář a malý rozpočet, protože triky jsou ubohé. Navíc je zde pár pitomostí. Například Superman bojuje na měsíci s Nuclear Manem, který ho následně zakope do země a odletí. Načež se Superman po chvilce vyhrabe, ale dýchá ve vesmírném prostoru jako o život, což je pitomost. A on ne, že by hned letěl a pronásledoval Nuclear Mana, ale on má klidně čas narovnávat na Měsíci spadlou Americkou vlajku. Dále pak na konci filmu vezme sebou Superman do vesmíru jednu dívku. Ano Superman může ve vesmíru volně létat a nezahyne udušením, ale pochybuju, že by obyčejná žena nemusela dýchat a mohla volně poletovat vesmírem. Prostě katastrofa. 1 hvězda. PS: Superman měl skončit druhým dílem, anebo měla být nastartována nová sága s kompletně novým obsazením herců a štábu. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Od natočení prvního Supermana s Christopherem Reevem uběhlo plných devět let a tak si nelze nevšimnout, že v tomto čtvrtém volném pokračování herci poněkud zestárli. Do příběhu se plně vrací Lois Lane v podání Margot Kidder a dokonce i Lex Luthor s tváří Genea Hackmana. Bohužel však bez Otise, takže tu tentokrát chybí komická figurka. Zastoupil ho však Lexův synovec, ale ten toho tady zase až moc nijak zvlášť nevytrhl. Námět není nijak překvapivý, neboť téma o jaderných zbraních a nukleární hrozbě se ve své době hojně promítla i přímo v komiksech. Studená válka holt byla studená válka. Film jako takový je ale neskonalá hrůza. Scénář jakoby nebyl vůbec promyšlený. Hodně scén se veze ve značné zkratkovitosti, čímž často nemá dějový vývoj žádnou logiku. Christopher Reeve Supermana pojal tak, jak ho představoval dříve, takže u něj žádná chyba rozhodně není. Chybou bylo razantní zkrácení snímku, který měl mít původně něco přes dvě hodiny. Nebo byl film scenáristicky už i v této verzi tak špatný, že to nestálo ani za uvedení? Co nejvíce utkví, je fakt, že se v tomto příběhu Lois a Superman potažmo Clark Kent k sobě chovají, jakoby mezi nimi dříve neproběhl žádný milostný vztah. Proč to? S tím by se přece dalo dál pracovat. Je tady toho samozřejmě víc, ale to už nemá smysl dál popisovat. Tento film je zkrátka natolik hrozný, že komiksům dělá spíše ostudu. Ta dosazená politika byla spíše na škodu, neb z toho vlastně vznikla politická moralita doplňující světovou politickou situaci na konci 80. let 20. století. Vlastně se jedná o zneužití této postavy ke stavu věci a tak není divu, že to dopadlo jak to dopadlo. A ještě jednou k tomu brutálnímu zkrácení. Není v tom právě ta politika? Zřejmě bylo vystřiženo něco, co se zrovna nehodilo, nebo bylo až moc odvážné či přímo provokativní. Ale to už ví snad jen bůh. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (28)

  • Ve filmu je možné všimnout si reklamy na limonádu Pepsi-Cola a elektroniku Sanyo. (cinemag)
  • Film byl zkrácen z původních 134 na 90 minut. (Karlos80)

Související novinky

Supergirl obsadila Lexe Luthora

Supergirl obsadila Lexe Luthora

17.11.2018

Supermanův nejslavnější záporák míří do seriálové Supergirl od CW. Ikonického Lexe Luthora v seriálu ztvární Jon Cryer, jehož bude asi většina diváků znát jako Alana ze seriálu Dva a půl chlapa.… (více)

Reklama

Reklama