Reklama

Reklama

100 pušek

  • USA 100 Rifles (více)
TV spot

Svobodu nebo smrt! Na sklonku šedesátých let se bouřlivá společenská atmosféra přelévala i do filmů. Nejen do těch současných, ale i do tak klasického žánru, jakým je western. Film 100 pušek (1968), který vznikl z finančních důvodů ve španělských exteriérech, se odehrává na počátku 20. století v Mexiku, kde tamní vládní jednotky bojují s indiány kmene Yaqui. Poloviční indián Yaqui Joe (Burt Reynolds) za peníze z bankovní loupeže zakoupil titulní zbraně, aby se primitivně vyzbrojení Yaquiové mohli bránit programovému vyhlazení. Po jeho stopě se ovšem vydává černý zástupce zákona Lyedecker (Jim Brown) a už tak výbušnou situaci mezi oběma muži ještě zkomplikuje přitažlivá indiánská vdova Sarita (Raquel Welchová). Vedle spravedlivého boje proti genocidě (narážka na vietnamský konflikt) se do popředí ještě dostává silný rasový podtext (intimní sblížení mezi Lyedeckerem a Saritou bylo jednou z prvních rasově smíšených milostných scén v hollywoodském filmu). Tvůrci snímku ani na chvíli neskrývají, kde leží jejich sympatie, neboť v čele mexických jednotek stojí arogantní generál Verdugo (Fernando Lamas), což ve španělštině znamená kat. Bývalá televizní hvězda Burt Reynolds se teprve prosazovala ve filmu na rozdíl od někdejší fotbalové hvězdy Jima Browna, který své nesporné herecké nadání prokázal už ve westernu Rio Conchos (1964). Režisérem byl televizní veterán Tom Gries, z jehož tvorby známe jiný western, příběh honáka Will Penny (1967). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (53)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Méně známý ale přesto zajímavý western z mnoha povedenými leč vynalézavými akčními scénami. Historickou předlohou snímku je vlastně osvobozenecký boj Yaquíů proti mexické vojenské diktatuře, k němuž došlo někdy a počátku tohoto století. Jako mnoho amerických filmů té doby se i tento snímek věnuje a to sice "demonstrativně" zejména stinným stránkám dějin Spojených států. Na mě jako na diváka však působil svěže, místa mi sice trochu nudný a rozvleklý, ale přesto v sobě spojoval jak akční scény tak romanticko- milostný příběh a to sice mezi charismakterickým Burtem a krásnou Raquel co by jeho partnerkou. "Sprchující" Raquel na nádraží byla úžasná, vyzařovalo z ní tolik sexappealu, přesto že byla jen lehce oděná. A ta bitka natom již zmíněném nádraží poté co Raquel k sobě svými vnadami přilákala jednoho vojáčka z plného vlaku, a poté co ho puškou zastřelila se ztrhlo a rozpoutalo doslova krvavé peklo. Indiáni zakopaní v hlíně, jndiánský míšenec Burt schovaný v nádrži na vodu, těžký kulomet, hromady padajících mrtvol atd. To vše nemělo chybu. Na vynalézavosti a hravosti tvůrců filmu smekám..Meze se zde jak se říká nekladly. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Na začátku když se objeví letopočet 1912 a mexický plukovník v autě jsem se zděsil, ale naštěstí se jedná o klasický western. Do Mexika přijíždí černošský polda, aby chytil bankovního lupiče, který ale za peníze nakoupil pušky pro indiány, terorizované místní vojenskou posádkou. A brzy se oba zaplétají do války; přičemž hrdina chce většinu filmu prostě jen odvézt svého vězně. Vojáci vedení sadistickým plukovníkem se s tím nepářou, ale indiáni taky ne. Nechybí tu opravdu parádní akce - přepadení farmy je skvělé, přepadení vlaku parádní a finální dobývání města masakr, za který by se nemusel stydět leckterý dobový válečný film. Jim Brown v hlavní roli ujde, Burt Reynolds v prvním známějším filmu natřený na rudo vypadá sice komicky, ale je slušný. A Raquel Welchová je překrásná, ostrá jako břitva... a výborná! A někde mezi indiánskými kluky je i pozdější akční star Lorenzo Lamas (jeho táta hraje hlavního záporáka). Svižný, pohodový a akční western ve špageťáckých kulisách, kde mě naštval jen ten smutný konec jedné z postav. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Western, který zřejmě má pár zásadních filmařských momentů. Hlavní roli si tu střihnul černoch Jim Brown, který tu působil sice jak pěst na oko, ale mně nezaujatého v Black Lives Matters to nijak neuráželo. Pak se tu také ukázala na tehdejší dobu nezvykle vostrá Raquel Welch, která nenechala na nikom nit suchou. Námětem je to ale nekonečná bitka s Mexičany, kde zaujmou hlavně masové scény. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Někdo tu zmínil, že film je nudný. Ptám se, kde teda ta nuda byla? Já jsem totiž žádnou nepostřehla. A že film vaří z velmi ohraných propriet? Tak to mi taky nevadilo, protože bylo na co se dívat. Burt Reynolds byl skutečně sympaťák. Raquel Welch byla hodně sexy a svých předností samozřejmě náležitě využívala, ale tak tu roli měla napsanou. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrně akční vojenský western odehrávající se někdy na přelomu 19. a 20.století na cestě Sonorou v Mexiku, která je pod krutovládou generála Verduga likvidujícího místní indiánské obyvatelstvo. 100 pušek je pomoc indiánům (včetně krásné Raquel Welchové), které přivezl Burt Reynolds pronásledovaný černým policistou (Jim Brown). Nakonec se všichni v boji proti generálovi spojí. Zapamatovatelné jsou dvě scény: boj o ozbrojený vlak s posádkou na zastávce v poušti započatý zíráním nepřátelských vojáků na sprchující se Welchovou a závěrečná bitva ozbrojeného vlaku s opevněnými indiány s připravenými generálovými vojáky v Nogales. Spíše podprůměrný film díky chabé rutinní Griesově režii, která nedokázala vyvolat více emocí ani dokonaleji nafilmovat jinak dobře připravené akční scény. Trailer a hudba Jerry Goldsmithe: http://www.youtube.com/watch?v=30xeIXgt0uE&feature=related . ()

Galerie (30)

Související novinky

Zemřela herečka Raquel Welch

Zemřela herečka Raquel Welch

15.02.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřela v kalifornském Los Angeles po krátké nemoci americká herečka, modelka a sexsymbol přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, Raquel Welch. Smutnou… (více)

Reklama

Reklama