Reklama

Reklama

Ohnivé ženy

(TV film)
TV spot

Obsahy(1)

Jana Hlaváčová a Dagmar Veškrnová v první části komediální duchařské trilogie o proměnách dvou středověkých čarodějnic... Když ji on nechtěl, vzala se hůl nebo laskavec, ve vážnějších případech pomohl kámen lásky. Když ji chtěl až moc, podstrčil se mladíkovi extrakt z pelyňku, svízele a anýzu trochu přiostřený pálenkou... Manželské recepty na první pohled jednoduché a zřejmě i velmi účinné, soudě podle postihů těch, kteří se čarodějnou alchymií tajně zabývali. Za spolčování s nečistými silami a posedlost ďáblem se ještě před třemi sty lety posílalo do šatlavy nebo odsuzovalo k trestu smrti upálením. Právě takový osud potkal Magdalenu, farskou kuchařku, a Martu, vdovu po parukáři. Jako čarodějnice byly odsouzeny, aby jejich duše navěky bloudily bez útěchy. Popravě přihlížející farář hned na místě vyslovil obavu, aby se duším nepokojných ženštin nepodařilo nalézt nové tělesné schránky. Stalo se tak přesně za tři sta třináct let, kdy se Magdalenině a Martině duši podařilo "vtělit" do tělesných schránek dvou moderních žen... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (50)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Před třiceti lety to byla jedna z lepších komedií,ve které se nebojovalo proti západnímu imperialismu,ani se neklanělo východním soudruhům a spolubratrům,takže výsledkem byla oddechová pohodovka.Dnes už film vyznívá hodně naivně,ale stále jsem si v něm našel dost míst,která pobaví,a proto bych mu méně než tři hvězdičky určitě nedal. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Mě právě připadá, že první díl je ze všech tří nejlepší. Jednak začínáme ve středověku, kam se pak už nevrátíme, za druhé se mi líbí i ta hudba navozující tu pravou středověkou atmosféru. Jana Hlaváčová si roli evidentně užila a navíc jí sedla perfektně. Při vší úctě k Jiřině Jiráskové, to by asi nebylo sousto pro ni. Navíc v jedničce je opravdu celá řada komediálních a situačních humorů. ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

K Ohnivým ženám mne přivedl kamarád: čas od času vypouštěl podezřelé hlášky, které s jeho běžným projevem neladily a byly k popukání („...teď už je nám všechno putna, hlavně že nám ten chlast chutná...!", „tělo nebere" nebo „já chci ženský tělo...!) Ukázalo se, že se jedná o citace z téhle Podskalského třídílné legrácky. Co zaujme je vskutku příšerná televizní produkce, jíž neomlouvá ani rok 1984 a která trumfne i v tomto ohledu neméně příšerné „Křtiny” stejného tvůrce. Když se přenesete přes kulisy a soundtrack jako ze Studia Kamarád a zároveň budete mít pochopení pro humor v tradici vorlíčkovské absurdní veselohry, skvěle se * jako já * pobavíte. Kombinace skvělých komediálních výkonů (Hlaváčová, Veškrnová, Kanyza, debutující Roden) a scénáře postaveného na stejných tricích, jako jiné příběhy vrhající postavy z jiných časů do současnosti, produkuje vedle řady roztomile pitomých několik mistrných dialogů a scén („...to ale - vypadalo jako koma”, „nepůjdeš se mnou v noci do lesa? potřebuju byliny” LOL). Je obrovská škoda, že v tradici vorlíčkovské komedie, která měla sice základ ve skutečnosti, že tvorba vyjadřující se k aktuálním tématům nebyla zcela svobodná, v české kinematografii nikdo nepokračuje, Dokonce ani ten Vorlíček ne. Když tak o tom přemýšlím, překvapivě nejblíž je tomu Vorel, ha ha ha. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Taková katastrofa. A ještě mi při tom někdo ukradl housku se salámem." Tohle snad nikdy neomrzí. Zápletkou zábavné, herecky parádní. Skvělá ukázka po všech směrech skvěle udělané práce. Svým způsobem je to jen jednoduchá a prostá věc, ale zaujme a zůstane v paměti hodně dlouho. "Nech na pokoji počestné děvky, nestydo." ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

První část trilogie a také ta nejlepší. Československá duchařská komedie. Magdalena, farská kuchařka a Marta, vdova po parukáři byly upáleny na hranici za spolčování s nečistými silami. Jejich duše ale měly bloudit neutěšeně světem a nenajít klid. Farář, který byl přítomen popravě vyslovil obavu, aby se nespojeným duším nepodařilo nalézt nové tělesné schránky, do kterých by se vtělily. A jak už to bývá, tak se to samozřejmě stalo. Martě a Magdaléně se podařilo vtělit do těl moderních žen. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Keď sa lekár Vondrák (Jan Kanyza) opýta dvoch reinkarnovaných bosoriek, aby mu povedali jedného štátnika, Marta (Jana Hlaváčová) odpovie Tököli. Mala na mysli Imricha Tököliho, sedmohradské knieža, resp. kráľa Horného Uhorska, vodcu protihabsburského stavovského povstania (Tököliho povstanie), prezývaný svojimi súčasníkmi ako slovenský kráľ alebo kurucký kráľ. Magdaléna (Dagmar Havlová) povedala meno Köprülü. Mala na mysli Köprülüzade Fazıl Ahmeda, pašu, ktorý bol osmanský šľachtic, štátnik a generál. Viedol osmanskú armádu počas Rakúsko-tureckej vojny. (Raccoon.city)
  • Natáčení probíhalo na hradě Křivoklátu a v Berouně. (rakovnik)

Reklama

Reklama