Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní zpracování jedné z povídek Honoré de Balzaca z roku 1988 v režii J. Dudka a s Josefem Kemrem v titulní roli. Mysteriózní příběh vypráví o skrblíkovi, který podlehl vášni shromažďování majetku, jenž sice vlastní, ale nemůže si na něj sáhnout... Mistr Kornelius je bohatý finančník samotného krále Ludvíka XI. (M. Kopecký). Král, jehož nelegitimní dcera Marie (H. Maciuchová) bydlí ve vedlejším domě, oba často navštěvuje. Jednou v noci se u mistra ubytuje mladík Filip (S. Skopal) pod záminkou, že chce Korneliovi sloužit. Ten ho varuje, už několik sloužících se ho snažilo okrást a byli za to popraveni. Ráno se dostaví král a mladík je zadržen, neboť Korneliovi se v noci ztratilo pár šperků… (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

On je to takový malý televizní filmek, ovšem s velkým hercem, ano, mám na mysli Josefa Kemra, dal Kornelia s přehledem, lehkostí a věrohodně.. Téma nadčasové, kolik hřbetů už se ohlo, kolik životů bylo zmařeno, kolik nadějí a lásek bylo pohřbeno pro mamon.. Motivace mladíka mi ve srovnání s tím připadala zajímavější a pochopitelnější.. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Poněkud bizarní hříčka, navíc ztvárněná spíš odpudivě než mysteriózně. Na Bohdalovou se nedá dívat vůbec, s Kemrem to není o moc lepší. Samotný příběh postrádá napětí - těžko říct, zda je to spíš předlohou nebo způsobem inscenování. Divil bych se, kdyby Ludvíka XI. bavilo chodit mezi zapáchající bezdomovce, protože těm se Kornelius a jeho družka podobají ze všeho nejvíc. Režisérova či scénáristova představa o tom, jak vypadali tehdejší bohatí finančníci, se mi zdá až zvrácená. Tohle se ani přes plejádu slavných herců vůbec nepovedlo a dnešnímu (nejspíš ani tehdejšímu) divákovi to navíc nemá co říct. Zajímalo by mě, jak to Balzac doopravdy napsal - zda i jeho příběh sám o sobě už tak vyčpěl. Česká televize si nejspíš v době, kdy už se předchozí režim začínal sám hroutit, nevěděla se sebou rady a uchylovala se zbaběle k podobným odtažitým nesmyslům. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Malá televizní inscenace. 1) Slavná herecká jména zakrývají jakousi nemohoucnost sdělení. Povídku jsem nečetl, netuším, jestli to mám připsat scénáristovi nebo přímo Balzakovi._____ 2) Kemrův Kornelius nevybočuje z řad jeho chamtivců, Kopeckého Ludvík XI je prostě jeden z mnoha králů, které si Mistr střihl, a tak snad jenom Korneliova sestra Jiřiny Bohdalové je malá, ovšem roztomilá role. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Kdo oloupen, se tomu směje, okrádá zloděje; kdo se zbytečně trápí, okrádá sebe, řečeno se Shakespearem. Balzacův Kornelius, pitoreskní figurka nikoli nepodobná slavnějšímu Gobseckovi, dává tušit, že v jeho případě půjde o víc, než o pouhou karikaturu a díky precizní režii (Dudek) i výtečným hereckým výkonům (Kemr, Kopecký, Bohdalová, Maciuchová) jsme svědky nejen jednoho podivuhodného lidského osudu, ale i tragédie lidství. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama