Reklama

Reklama

Navajo Joe

  • Itálie Navajo Joe (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Osamělý bojovník kmene Navajo přezdívaný Joe křižuje krajinou a zpovzdálí sleduje obávanou Duncanovu tlupu, která se doposud živila zabíjením znepřátelených indiánských kmenů. Když gang hrdlořezů dorazí do blízkého města, zahlédne Duncan plakáty se svým portrétem a vypsanou odměnou. Válka s indiány skončila a místní šerif odmítá gangu zaplatit za zmasakrování mírumilovné vesnice. Rozzuřený Duncan by nejraději vypálil celé městečko do základů, ale v baru ho zastaví starý známý s lepším plánem. Do Esperanzy míří vlak se státním zlatem a on jediný má k trezoru klíč – když Duncanova banda přepadne vlak dřív, než dorazí na nádraží, zlato si mezi sebou rozdělí. O přepadení se ale dozví Joe, útoku zabrání a vlak odveze na místo určení. Obyvatelé Esperanzy se ovšem z příjezdu vlaku radují jen krátce. Duncanova banda se připravuje na druhý útok a většina místních v životě nedržela v ruce zbraň. Své životy tak musí svěřit do rukou navažského bojovníka, který se sám postaví obrovské přesile… Italsko-španělský film Navajo Joe (1966) natočil Sergio Corbucci ve zlaté éře spaghetti westernu, ve stejném roce měl premiéru také Django (taktéž od Corbucciho) či Hodný, zlý a ošklivý od Sergia Leoneho. Od zmíněných westernových legend se liší zejména pozitivním náhledem na původní obyvatele Ameriky, a to nejenom skrze postavu Joa (Burt Reynolds), ale také mladé míšenky Estelly (Nicoletta Machiavelli). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (69)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nemusí sa každému, ale mne sa to páčilo. Síce ide o polodebilný príbeh s jednoduchými hrdinami a antihrdinami zabíjajúcimi od prvej minúty všetko, čo sa hýbe, ale je tam úplne všetko, čo má western mať: préria, pištole, streľba, kone, vlak, indián, biely skurvysyn, kňaz, ľahké ženy, krásna indiánka, kopa peňazí, atď. No a tiež hudba, za ktorú by sa nehanbil ani majster Morricone. Oops, teraz vidím, že to je Morricone, takže k hudbe už netreba nič dodávať. –––– Teď útočíš na mírumilovný kmeny, zabíjíš ženy a děti. To je vražda, Duncane. ()

odpadlik123 

všechny recenze uživatele

Navajo Joe, zase takový dle mého (dle českých distributorů poskytujících dabing zřejmě rovněž) profláklý film, který Corbucci stvořil v krásné době velkého násilí. A hlavní postavou je indián, celkem ucházející, ač poněkud sebestředný a jsoucí si vědom svého výsostného postavení v ději, hrdina Burt Reynolds. V městečku, kde nikdo nedisponuje zbraněmi (!), potřebují pomoc, lidé jsou tu opět takoví nepříjemní, nedohodnutí, zbabělí a ještě mají ve středu zrádce, a aby je indián ještě se statečným dědou a jeho dvěma tanečnicemi dostával z bryndy... Nicoletta Machiavelli coby indiánka již tradičně zcela nezajímavá, pro děj sice postatná, leč mě naprosto ukradná hrdinka, dohromady nic objevného, Sambrellova skupina drsná, leč místy až překvapivě důvěřivá. Je to dost násilné (inu starý dobrý S. Corbucci) a Aldo Sambrell skalpující indiány je jistě zapamatováníhodnou veličinou. A géniova hudba připomínající cosi jako křik skalpovaného Apače, která mě, přiznám se, od začátku vyloženě iritovala, se mi po nabytí jisté melodie začala i líbit. ()

Reklama

adamix 

všechny recenze uživatele

Western tak strašne typický, ktorý nedokáže v ničom prekročiť hranicu a byť o niečo lepším (až na hudbu, z ktorej mám ohučanú hlavu ešte teraz). Postavy jednotvárne, bez psychológie, nieto ešte hodné k zapamätaniu. Príbeh nijak prevratný, ale akcie je tu habadej. Ale čo na tom, keď hlavný hrdina už v prvej tretine zabije polovinu gangu. Tá lacnota priam bije do očí, lenže vďaka nej som sa mal na čom smiať. Z tohto fiaska si odnesiete aspoň jedno ,,múdre" ponaučenie: ,,Dôležitejšie je získať peniaze, ako sa zbaviť muža, čo ti ide po krku." ()

erl 

všechny recenze uživatele

Výborné Spaghetti! Není to sice tak dokonalé dílo jako mistrovské VELKE TICHO či DJANGO ale Corbucci dokázal vytvořit i s celkem klišovitého námětu podívanou které nechybí spád , charismatický hrdina , geniální závěr a bezkonkurenční hudební doprovod Mistra Morriconeho který zde vlastně dělá polovinu práce. Sergio mě zatím nezklamal. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Všechno co můžete od průměrného spagetti westernu čekat jsou nádherné exteriéry a dobrá hudba. Nejinak je tomu i v tomto případě. Ennio Morricone se předvádí, kamera není špatná. Ale příběh se odvíjí jaksi kýčovitě a očekávaně, takže film nakonec dělá zajímavým jen ta hudba, příroda a slušná kamera. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama