Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vedecko-fantastický film o snových dobrodružstvách troch školákov zo základnej školy v Atómovej Lehote - Paťa, Jána a Borisa. Keď neďaleko ich rodnej obce v skalách objavia ukrytú mimozemskú kozmickú loď, s jej pomocou odletia na neznámu planétu, ktorú zničila ekologická katastrofa. (oficiální text distributora)

Recenze (41)

Flego 

všechny recenze uživatele

Filmovaný fantastický príbeh troch chlapcov podľa dvoch románov Jozefa Žarnaya "Tajomstvo Dračej steny" a "Prekliata planéta". Keď som v detstve čítal obe knižky pripadalo mi to nesmierne zaujímavé a netradičné, už aj vzhľadom k tomu, že to bol náš spisovateľ, ktorý niečo podobné napísal. Film však odhalil nedostatky knižiek, scenáristické dialógy sú dosť plytké a primitívne, kdežto masky na slušnej úrovni, čo som príjemne prekvapený. ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl asi v 7-8 letech v televizi a dost velkým způsobem se odrazil na mém vývoji, protože mi způsobil strašný šok a asi 14-denní depresi, kterou jsem hodně těžce rozdýchával. Podobný stav mi v té době způsobilo Peanut Butter Solution nebo Herzovo Deváté srdce. Kdybych film viděl dnes, tak by už jistě dojmy byly jiné, ale za ten nezapomenutelný zážitek z dětství nemůžu dát nic jiného než ***** . Tady někde se rodil (s trochou nadsázky :-) ) prazáklad toho, jaké filmy budu v budoucnu vyhledávat. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Takhle mrazivou, místy skutečně až hororovou atmosféru jsem ve filmu pro děti a mládež snad ještě nepotkal a v (česko)slovenském filmu z dob socialismu bych jí teprve nečekal. Scénář Tretieho šarkana bych se zdaleka neodvážil označit za geniální, navíc ze začátku přišel s poměrně tuctovou zápletkou o nalezení místa zázračné paměti, přičemž tento motiv (který do půlhodiny bez jakéhokoliv završení a pointy z filmu zcela vymizí) tu zpětně vnímám jako trochu zbytečný. Rovněž jsem čekal výraznější rozpracování závěru, které by nebylo založeno ze dvou třetin jen na očekávaných dojímavých objetích a který by zapojil do dění např. i prvek jedné pořízené fotografie. Psát se 80. léta, jednoznačně toužím po pokračování!! :o) Jenomže ta temná mysteriózní atmosféra, která postupně zahltí celý film, vytváří z této nenápadné žánrové raritky od jednoho zásádního zvratu neskutečně působivý zážitek. Bezvýchodiskovou hraniční situaci doplňuje podobně mrazivé odhalování záhady neznámých děsivých prostorů s podivnými výjevy, výrazně celkovému zážitku napomáhá i Hapkova hudba, vybrané exteriéry i v rámci možností slušná výtvarní stránka (kdežto i na první pohled zcela obyčejná kamera má zde hodně svétlé momenty). Dobrodružný sci-fi příběh pro děti má tu v sobě i hloubku a své ekologické poselství navíc podává nevtíraným způsobem. Příjemné překvapení nejen v rámci aktuálního sci-fi maratonu. [75%] ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nečekané a příjemné překvapení. Další zapadlá československá sci-fi, která si ale zapadnutí rozhodně nezasloužila. Na tu dobu jsou tam celkem slušné efekty, sympatické hlavní trio (a to mi děcka v hlavních rolích lezou většinou na nervy...), chvílemi to dokonce vypadá i jako horor a celé to dohromady celkem dobře funguje. Pravda, mělo to být kratší, jelikož ten příběh se tady, a to dost viditelně, úplně zbytečně táhne. Jinak ale moc výtek nemám, teda snad ještě kromě toho, že tam s sebou do té jeskyně brali toho psa. Jinak se mi to ale líbilo. Má to hodně zvláštní atmosféru, hlavně díky té mysteriózní hudbě (jo, aha, on ji dělal Hapka, tak co se divím). Ani mi nevadí to ekologické poselství. Dokonce mi určité části z tohoto filmu připomněli scény z jiných filmů, které ale vznikly až po tomhle filmu (třeba Interstellar nebo Vzdálenost) a taky jsem si vzpomněl na příběh o Měsíční šachtě (to není šachta na Měsíci, ale údajně jeskyně na Slovensku, doporučuju si to najít na wikipedii - btw, proč kurňa Slováci nenatočí horor nebo mysteriózní film právě o tomhle, o Měsíční šachtě, rozhodně by mě film o ní zajímal víc, než o nějakém pohoří Tribeč, i když ono u Měsíční šachty taky není skoro nic reálně prokázané), ona ta část, kdy jdou do té jeskyně, mi to prostě nemohla nepřipomenout, zvlášť když se to odehrává na Slovensku. Ale překvapivě tahle sci-fi funguje docela dobře a dokonce se mi i líbila, jenom se to (a hlavně zbytečně) táhlo. 4* ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale Tretí šarkan je prvotriedne sci-fi. A to nemyslím iba v kontexte našej filmovej tvorby. Atmosféra je hustá ako kyslé dažde na cudzej planéte, masky mimozemšťanov hororové ako z Hellraisera a napätie občas ako vo Votrelcovi. Asi som ovplyvnený tým, že som film prvý krát videl v kine, približne keď som mal 9 rokov, ale ani po desaťročiach som necítil, že by film v mojich očiach zostarol. Ekologické posolstvo je v poriadku, opýtajte sa Ala Gorea. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (11)

  • Režisér vedel, že počítačovými trikmi by sa v konkurencii s americkými štúdiami nepresadil, preto sa rozhodol posilniť výtvarnú stránku. Na nej spolupracoval aj so známymi výtvarníkmi a sklármi. (Raccoon.city)
  • Exteriéry pro zničenou krajinu Luridy našli filmaři v maďarských bauxitových dolech u Székesfehervaru a na odkalovacích polích a skládkách několika československých podniků. (Braddy)
  • Získať povolenie natáčať počas bývalého režimu na zdevastovaných územiach na Slovensku i v Maďarsku nebolo vôbec jednoduché. Filmári však presvedčili riaditeľov podnikov, že film je predstavou budúcnosti kapitalizmom zničeného sveta. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama