Reklama

Reklama

Lovec a zálesák Allan Quatermain se vrací do Afriky, aby pomohl krásné Jesse zachránit jejího otce. Toho drží v zajetí jeden z domorodých kmenů, protože jako jediný ví, kde hledat bájné doly krále Šalamouna, v nichž se nachází poklad nepředstavitelné hodnoty... Profesor Huston je unesen tureckým darebákem Dogatim a jeho společníkem, plukovníkem německé koloniální armády, Bocknerem. Zanedlouho se Afrikou prodírá malá výprava, kterou vede Allan Quatermain. Quatermain se nechal najmout profesorovou dcerou Jesse Hustonovou. O skutečném účelu výpravy se však Allan Quatermain dozvídá až v malém městě Tongole, kam výprava dorazila. Jesse zde hledá obchodníka s egyptskými starožitnostmi, Kassama, se kterým se její otec měl údajně sejít. Přímo v městečku se ji ale pokusí unést Dogati s Bocknerem, kteří Quatermainovu výpravu již nechali sledovat zvědy. Naštěstí se Jesse podaří už z jistého zajetí uniknout a Quatermain jí následně pomůže zbavit se jejích pronásledovatelů. Quatermainovi se ale také podařilo vyslechnout německé plány ohledně převozu uneseného Jesseina otce do Barnudy, kde je hlavní německý tábor. Quatermain si s Jesse a černochem Umbopoem počkají na německý vlak a naskočí na něj. Jejich snaze osvobodit profesora velmi pomůže i útok místních povstalců na soupravu. Když se jim ale po různých eskapádách podaří skutečně profesora osvobodit, ten jim oznámí, že už svým trýznitelům prozradil cestu ke hledaným dolům. Quatermain i Jesse ihned pochopí, že je třeba Němce s Dogatim zastavit, nebo alespoň předběhnout, a tak zabránit, aby se poklad dostal do nesprávných rukou. Jelikož Dogati a Bockner s částí své výpravy dál pokračovali vlakem, Jesse a Quatermain řeší problém, jak je dohonit. Naštěstí je nedaleko, jak jinak, německé polní letiště a na něm několik letadel. Jesse s Quatermainem nepříliš bystrým Němcům ukradnou letadlo. Německý pilot, který je pronásleduje, je nedokáže sestřelit a Quatermain ho mistrným kopem do hlavy pošle k zemi. Bohužel, jak se ukáže, letadlo, ve kterém letí Quatermain a Jesse, je také poškozeno, a oni se jen tak tak zachrání seskokem. Zdá se, že místo, kde seskočili, je jen kousek od hledaných dolů krále Šalamouna. Jenže oba cestovatelé jsou obratem zajati nepřátelskými domorodci, kteří si je chtějí uvařit v obřím kotlíku k obědu. Jesse a Quatermain kotlík rozhoupají a on se převrhne. To je zachrání. Dalšímu pronásledování Jesse a Quatermaina zabrání útok německé výpravy vedené Bocknerem a Dogatim na tábor kanibalů. Jesse a Quatermain znovu utíkají, nicméně nemusejí utíkat příliš daleko. Zachrání je totiž domorodci, kteří žijí na stromech. U nich se mají oba cestovatelé jako v ráji. „Stromoví lidé“ je dokonce dopraví až na hranici dalšího domorodého kmene, který žije právě u dolů krále Šalamouna. Kukuvanové ovšem tak přátelští už nejsou. Ihned Quatermaina s Jesse zajmou a chtějí Quatermaina předhodit krokodýlům... (TV Prima)

(více)

Recenze (99)

ancientone 

všechny recenze uživatele

Ruka v ruke s nízkym hodnotením, King Solomon's Mines je ultimátny mix dvoch najbizarnejších estetík amerického filmu. Zúfalo zlá hra na Indianu Jonesa v sebe prepája absurdnú exotickosť, závratné etnické stereotypy a infantilnosť starých dobrodružných/mysterióznych filmov (napr. Face of Fu-Manchu) s toporným, okato lacným, nahlúplo machistickým a v neposlednom rade obdobne detinským štýlom akčných Béčok z 80-tych rokov (vzorový model: Missing in Action). King Solomon's Mines síce nedosahuje dychberúcu insitnosť tvorby bratov Priorovcov, no aj tak sa môže hrdo prehlásiť za jednu z najväčších dobových anomálií (nielen v rámci produkcie Cannon films). ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Obrovský hliněný hrnec a v něm Chamberlain, ohanbí doposud skrývající Sharon, Gimli Sallah, pár kousků plastové zeleniny a jeden pokladů chtivý kraut, kterému nestačilo, jak jej zLomili u Stříbrného jezera. To vše zalito odpadní vodou z prvních dvou aktivit profesora Jonese, rozhoupáním promícháno a vylito do nostalgií pokoušeného zapomnění.. J. Lee Thompson potvrdil pověst zkušeného béčkaře a to přitroublé dobrodrůžo se mu tolik zalíbilo, že o rok později ohnivě zválcoval publikum Chuckem Norrisem.. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Samozrejme, že Indy Jones je jediný a jedinečný. Tento film však ponúka toľko ´´guilty pleasure´´ zábavy, že sa neštítim maximálneho hodnotenia. Chamberlain je skvelá kópia Indiana Jonesa, Sharon Stone je veľmi sexy, dej ubieha rýchlosťou blesku, plno akcie, nejaká ta nadprirodzená potvora a záporáci maximálnych rozmerov. Jeden z najzábavnejších dobrodružných filmov 80. rokov. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

To, že člověk miluje filmy s Indianou Jonesem, ještě nemusí znamenat, že se nepobaví u jiných jim podobných. Konkrétně Doly krále Šalamouna dokazují, že bavit se lze takřka královsky. Nevím, mě tahle blbina prostě dostala. Prvních padesát minut tvoří jedna velká, akční a krutě zábavná scéna, pak film na chvilku zvolní, a je tady finále nesoucí se zase v duchu první padesátiminutovky. Proti skvěle hláškujícím hercům nemám vůbec nic (všichni se očividně dobře bavili, Herbert Lom obzvlášť), Goldsmithova hudba je dokonale návyková a hezky si hraje s Wagnerovou Jízdou valkýr, Thompsonova režie dělá přesně to, co má - akce je akční, napětí napínavé, a ze všeho přitom přímo tryská humor a nadsázka. Dávám čtyři hvězdy a na závěr s překvapením konstatuji, že jakkoliv byl televizní dabing nepěkný, do tohohle filmu se hodil.__P.S. Pro všechny, kteří tady vykřikují "Vykrádání! Vykrádání!": Film vznikl čtyři roky před Indyho Poslední křížovou výpravou, ale i tak je v něm několik (Quatermain se rve na vagonu a hlavu mu málem urazí šutr - Quatermain a Jesse v letadle) scén, které mi připomněly dobrodružství pánů Jonesů (Indy na tanku - létající Jonesové prchají ze vzducholodi). Zvláštní, že? http://www.youtube.com/watch?v=d3GepxplJuk&playnext=1&list=PL525CBD606AF30D82 ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Ten film je příliš ztřeštěný, příliš sám sebe zlehčuje až paroduje, tady to zkrátka tvůrci přepískli. Jinak musím říci, že vyčítat tomuto příběhu, že napodobuje Indiana Jonese, není úplně fér, zvlášť když si uvědomíme, že je to právě naopak. Spielberga s Lucasem inspirovali k vytvoření Indiana Jonese právě dobrodruhové typu Alana Quatermaina. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (11)

  • Ve 20. minutě při automobilové honičce se několikrát po sobě střídá detailní a celkový záběr na vůz řízený Allanem (Richard Chamberlain). Při detailních záběrech má Umbopo (Ken Gampu) rukama zakryté oči, při celkových záběrech má ruce před sebou a drží se, aby nevypadl z vozu. (Korsak)
  • Film dorazil do kin v roce 1985, tedy 100 let od prvního vydání knižní předlohy spisovatele H. Ridera Haggarda. (Marek06)

Související novinky

Hemsworth předchůdcem Indiana Jonese?

Hemsworth předchůdcem Indiana Jonese?

21.11.2015

Jméno Allan Quatermain už jste možná slyšeli. Sean Connery si tohohle dobrodruha zahrál v Lize výjimečných, adaptaci stejnojmenného comicsu Alana Moorea, a posléze se už nikdy nevrátil před kameru.… (více)

Reklama

Reklama