Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacob Singer se vrátil z Vietnamské války. Chce dál žít svůj život, ale nemůže. Pronásledují ho podivné představy a duchové. Neví, co je skutečnost a co jeho noční můra. Není si jist, jestli skutečnost vůbec existuje. Má pochybnosti o tom, jestli vůbec ještě je mezi živými. Chtěl by se někomu svěřit, ale netuší, kdo je jeho přítel a kdo jen další přízrak... (Guild Home Video)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (297)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Celkový nápad i finální pointa jsou rozhodně super, ale celý snímek byl koláží převážně úmorně nudných psycho pasáží a já nepatřím mezi ty vyvolené, kteří jsou schopní cokoli z toho nějak docenit. Rozhodně to není zapříčiněno pouze tím, že dávám přednost knize před drogami. Taktéž se musím přiznat, že mi byl krajně nesympatický Tim Robbins v této herecké poloze a s překvapením sleduji, kolik "náročných diváků" nad ním probudilo k aktivitě svých 14 centimetrů. Před zhlédnutím snímku jsem si nevyhledával žádné informace, ale od tak vděčného tématu, jako je použití halucinogenů v armádě, jsem si troufl očekávat poněkud chytlavější a působivější podívanou s výrazně silnějším poselstvím. Bohužel jsme viděli jen jakési předsmrtelné křeče člověka, který byl ve špatný čas na špatném místě. Extrémně mě to nebavilo. Zejména první polovina filmu je úplně o hovně. Lepší hvězdička. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Som dosť sklamaný. Čakal som poriadnu halucinogénu jazdu. Dostalo sa mi akejsi moralitky. Ak už Vietnam tak radšej Apocalypsu, Čatu, alebo Lovca jeleňov. Najlepšie na tom filme sú prsia Elizabeth Peňa a priznajme si to, ani tie nie sú nejako veľké. Každopádne prienik do zložitého psyché ústrednej postavy sa nekoná, pretože skrátka Robbins si ako postava vôbec netúži k divákovi vytvoriť nejaké sympatie. A ako ukážka všetkých zlomyseľností vojny som si to pustil asi už trochu neskoro. Atmosférou film v pohode, ale celé mi to príde ako hra na niečo, čo to nie je. Škoda. Fakt som čakal niečo viac. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pred sledovaním som o filme vedel síce málo, ale paradoxne veľa. A to preto lebo som vedel jeho pointu. A možno to mi znemožnilo dívať sa na film iným pohľadom ako som mal. A preto odporúčam, zavrieť si uchále ak začujete rozhovor o tomto filme. Je to film temný a dobre zahraný, ale vyššie spomenutý handicap mi znemožnil si ho užiť naplno. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Těžko se komentují filmy jako je Jakubův žebřík. To, co se ve filmu dělo, je totální peklo. Někdy v půlce filmu to příběhově trošku sláblo, protože start to mělo víc než brutální. Závěr byl ale finišem se vším všudy a dlouho se mi nestalo, že bych na obrazovku civěl s otevřenou držkou, ze které stačilo málo, aby mi začaly odkapávat sliny hrůzou. Tento příběh tak dokazuje to, že je vlastně úplně jedno, jestli žijete v demokracii nebo totalitě. I domnělá demokracie jako je USA dokáže takové zvěrstva, jako testování žebříku na lidech, kteří o tom ani neví. Výsledek? Podívejte se na tento film. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi silný snímek. Brilantní Tim Robbins pod režijní rukou Adriana Lynea vyrostl do velmi kvalitního herce (což potvrdíl hlavně ve Vykoupení z vězníce Shawshank). Příběh točící se okolo pokusů americké armády na vojácích ve Vietnamu a jejich "vylepšování", které mělo zlepšit jejich výkon v boji. Jaccob žije vlastní život mimo armádu, od které odešel s poctami po válce ve Vietnamu. Útržkovitě si pamatuje velký masakr, při kterém byl zraněn, ale za jakých podmínek a proč se masakr udál mu není jasné. Ve svých snech vidí jasně, že Vietnamci zaútočili na jeho tábor, ale časem mu dochází, že ne všechno je tak jak má být... Když se dohodne se zbytkem přeživších ze své roty,že půjdou žalovat US Army je natěšen jak se na vše přijde. Když druhý den zjistí, že všichni z jeho čety se rozhodli mlčet rozhodne se na vše přijít sám a to se mu nemusí zle vyplatit. Snímek z kterého si hodně vzal i Shyamalan ve svých dílech Vyvolený a hlavně Šestý smysl, je plný silných míst, ale bohužel neudržuje po celé skoro dvě hodiny stejnou kvalitu děje. Jaccob skáče ve svých vzpomínkách a tak i v čase. Sám neví jestli patří ke své manželce nebo do časů, kdy se s ní rozešel a žije s novou přítelkyní. Konec vás možná usadí, ale pokud u filmu budete hodně přemýšlet budete ho lehce očekávat. Po shlédnutí i vystřižených scén na dvd jsem zjistil, že Adrian Lyne měl v kapse ještě pár dalších trumfů. Ted kdo neviděl nečtěte ať si nestěžujete na spoiler. Ve vystřižených scénách je ještě o slušný kus prodloužena část s doktorem, který vyvíjel "posilovací lék" pro armádu a tento asi 6 minutový přídavek je velmi krvavá alegorie na projití pekla a cestě k očištění své duše. Doktor Jaccobovi nabídne protilátku na halucinogenní látku Ladder(Žebřik, ale anglicky to zní dobře :)). Ten přijme a je podroben krátké terapii, při které hodně trpí a celá místnost během okamžiku je plná krve a ze stropu se snaží k Jaccobovi dostat démon. Scéna končí jeho probuzením a prohlášením, že ted již může žít normální život. Druhá scéna, která měla být ve filmu: kousek před koncem ukazuje Jaccobovu přítelkyni měnící se v démona a nakonec mizející pod jeho rukama... Konec SP. Podle této scény byl jednoznačný konec filmu, proto její vystřižený bylo nutné. Kdo chce vidět i jinou stranu války než je ta amerikou propagovaná jednoduchá válka raketa sem raketa tam ať shlédne tento snímek a možná pochopí, proč tolik vojáku již nikdy nebylo schopno normálního života. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (26)

  • Všechny filmové efekty byly natočené přímo na place, bez dodatečné postprodukce. Například scéna s "třesoucí se hlavou" je docílena natočením herce za rychlosti 4 snímků za sekundu. Herec jen mával hlavou, ale ramena nechal pevně na místě. Poté při normální snímkové frekvenci 24 snímku za vteřinu působí výsledek jako neuvěřitelně rychlý a hluboce znepokojivý. (Seabeast)

Reklama

Reklama