Reklama

Reklama

Má je pomsta

(festivalový název)
  • Jižní Korea Boksuneun naui geot (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Hluchoněmý Ryu se ze všech sil snaží vydělat dost peněz, aby mohl svoji umírající sestru poslat na transplantaci ledvin (což není zrovna snadné, když jste právě přišli o práci a ještě ke všemu vám v nemocnici řekli, že potřebný orgán není k dispozici). Po menší epizodě s překupníky s lidskými orgány dá Ryu na radu své přítelkyně a rozhodne se získat peníze na sestřinu operaci únosem malé holčičky. Zpočátku slibně rozjetá akce se ale velmi brzy příšerným způsobem zvrtne a únos uvede do chodu kolotoč událostí, které všem pořádně zacloumají životy. Úvodní díl Parkovy trilogie o pomstě (následovaný snímky OLDBOY a SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE) získal v roce 2003 na filmovém festivalu ve Philadelphii první cenu za nejlepší film. (kiddo)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (265)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Parkovej trilógii o pomste samozrejme kraľuje Oldboy, ktorý je dokonalý po všetkých stránkach. S týmto filmom som bol ale určite spokojnejší ako s posledným dielom Nebohá pani pomsta. Film má pár chýb, niektoré scény sú divne predčasne ukončené, samotný únos dievčatka akosi prekvapivo nedostal priestor a otec dievčaťa a jeho motivácia mohla dostať tiež viac priestoru, no zároveň je tento pohľad na únoscov i pomstiteľa zaujímavý. Nudiť by ste sa nemali, napriek tomu, že filmu niečo chýba. Najviac asi to, že nedonúti diváka k zamysleniu, aj keď sa v závere snaží šokovať. Slabšie štyri. 70%. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Prvá hodina je pomalý rozbeh s výbornými jednotlivými scénami. Celý čas mi vŕtalo v hlave, za čo a kto sa vlastne bude chcieť komu pomstiť. Park to zase raz zamotal, potom rozmotal a v druhej polovici to roztočil. On jednoznačne patrí do desiatky mojich obľúbených režisérov, aj keď tam vlastne nie je. ()

Reklama

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Hodinu se odehrávala část děje, od které bych na začátku filmu očekával, že bude tvořit celý film. Navíc se vše odehrávalo nejvýše nepředvídatelně, takže jsem byl v půlce děje a nenapadalo mě, co by scénárista mohl vymyslet dál. A od té doby jsem jen rychle přetáčel, protože nic nedávalo smysl – pohřbená byla najednou živá plus neskutečný zmatek a spletitost mi pěkně zkazily zážitek. # Možná někdy příště pochopím, co tím chtěl básník říci. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Opět forma je brilantní, bohužel stejný problém jako u třetího dílu je příběh. Všechno je tak propletené, až chvílemi překomplikované. Neexistuje jednoduchost, v které se nalézá síla. Vše je jednoduché, ale úmyslně zapleteno do uzle, který se jen těžko rozmotává bez dalších problémů. Ty 4* jsou možná moc, ale třeba druhé podívání ukáže jestli film patří mezi smetánku 5* nebo do průměru mezi 3*. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Velice silný filmový zážitek o mladém hluchoněmém Ruyovi, který se snaží zachránit život své pomalu umírající sestře. Nemá cenu, abych příběh nějak zevrubně popisoval, když to za mě již udělal Lhurgoyf, takže jen napíši, čím mě tolik zaujal. Skvělá práce s kamerou dala vzniknout takovým záběrům, jako je například podvodní zabíraní padající cigarety a její následné odplutí po vodní hladině nebo celkem strašidelné záběry z výšky (především na hřišti). Nádherný byl i záběr schodů, který nemá cenu rozebírat, neboť ti kdo film neviděli, by si jej stejně těžko představovali. Ze začátku se může zdát, že to bude jen nějaké pochybné drama, ale ke konci nabírá film poněkud jiný směr. Mnohem akčnější a drsnější... může se i zdát, že se režisér vyžívá v krvi, o čemž by svědčila scéna, kdy si přímo pohrává z vodou a krví... vlastně se pokouší o takovou hru barev. Celkově film působí velice dobře, jednotlivé části na sebe dobře navazují, i když někdy může mít divák z děje celkem guláš. Herecké výkony jsou dobré a nezaostává ani hudební doprovod... 80% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Kang-ho Song vydržel řvát po tři dny, aby jeho hlas působil co nejlépe v dané situaci, kdy je s pytlem přes hlavu přivázán ke sloupu a řve o pomoc. (HellFire)
  • Chan-wook Park dostal po enormním úspěchu Joint Security Area prakticky neomezenou moc v natočení dalšího filmu. Po neúspěšném pokusu o vytvoření příběhu o pomstě dokončil režisér právě Sympathy for Mr. Vengeance, na kterém pracoval již před natočením Joint Security Area. (TomikZlesa)
  • Seung-beom Ryu pobýval v přípravě na svou roli mladíka postiženého mozkovou obrnou se stejně postiženými lidmi, aby se naučil jejich pohybům. (HellFire)

Související novinky

Korejský mstitel a další krvavá sága

Korejský mstitel a další krvavá sága

20.09.2012

Chan-wook Park se proslavil tzv. „trilogií o pomstě“, která zahrnuje dnes už kultovní kousky Sympathy for Mr. Vengeance, Sympathy for Lady Vengeance a Old Boy. Pak si natočil několik žánrových… (více)

Korejská žízeň v Hollywoodu

Korejská žízeň v Hollywoodu

23.05.2009

Pamatujte: Nemá smysl se rozčilovat. Hlavně klid. Oč jde? O jihokorejské hororové drama Bakjwi (na obr.), které jen před několika dny představil v Cannes Park Chan-Wook. Film vypráví příběh kněze,… (více)

Program FILMASIE

Program FILMASIE

20.11.2005

Hlavním bodem programu prvního ročníku festivalu asijských filmů FILMASIE, který se uskuteční ve dnech 1. 7. prosince 2005 v pražských kinech Světozor a Aero, bude Jižní Korea. Tu budou zastupovat… (více)

Reklama

Reklama