Reklama

Reklama

Pohraniční pásmo

(festivalový název)
  • Jižní Korea Gongdong gyeongbi guyeok JSA (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V demilitarizované zóně rozprostírající se mezi Jižní a Severní Koreou došlo k zavraždění dvou severokorejských vojáků. Odpovědnost za jejich smrt je přičítána jihokorejskému seržantovi. Objasnit nešťastnou událost, která by mohla přerůst v opětovnou válku dvou znepřátelených zemí, přijíždí skupinka nezainteresovaných vyšetřovatelů z NNSC (Neutral nations supervisity commision). Úkolem není zjistit, kdo a jak zločin spáchal, ale proč k němu vůbec došlo.

V pořadí třetí celovečerní snímek jihokorejského režiséra Chan-Wook Parka (autora známé trilogie o pomstě: SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE, OLDBOY, SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE) posbíral množství nominací a ocenění nejen v Asii, ale i v Evropě a Americe. Jmenovitě byl nominován například na cenu za nejlepší režii na Berlínském filmovém festivalu, na FantAsii v Kanadě se umístil na třetím místě ve stejné kategorii. (kiddo)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (141)

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Jaké hranice jsme schopni překonávat? Nemyslím ty mezi dvěma státy, i když přesně na pomezí Severní a Jižní Korei se tenhle příběh odehrává, ale ty lidské. Na to jakou cenu má zakázané přátelství se nám snaží dát odpověď až překvapivě poklidný Chan-wook Parkův film. Výborné drama, bohužel s pro mě rušivými vstupy při dialozích v angličtině. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Korea je rozdělená ve dví a mezi těmito dvěma částmi je území nazývané "Joint Security Area". Rozdělená země, rozdělený národ. Dvě země a dva způsoby žití. Vše v tomto příběhu je velmi symbolické, od té bílé čáry na mostě po scénář jako celek. (Některé scény by se daly dokonce shrnout v malé ponaučení. Například: Když stojíš na mině i severokorejec je ti dobrý... Nebo: Pro vítr hranice neplatí. Anebo dokonce: Máš-li dva podezřelé. Zatímco vyšetřuješ jednoho, druhý ti vyskočí oknem. :) ... :( ) Přesto se film vůbec nejeví jako nějaká laciná morilitka hoolywoodského střihu. Ani to není typická vojenčina, kde padá jeden voják za druhým s výjimkou hlavního hrdiny. --- Z bizardních poměrů roste bizardní přátelství. A jeho konec je očekávaně tragický. Ale ono čekání ... kdy už to příjde? ... není vůbec prosto napětí ... Brrrr... Kdo bude mít nervy na to přečkat nepřátelství mezi kapitalismem a socialismem? A kde je místo pro ty, kteří si odmítli mezi nimi vybrat? Silný příběh podaný exkluzivní formou - to je "Joint Security Area". ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

38. rovnoběžka násilně protla do té doby jednotné území, ovlivnila osudy mnoha lidí, zmařila životy. A přátelství je tu něco, co nikdo nečeká a s čím se nepočítá. Pan Park se ožehavého tématu zhostil citlivě, s grácií a naprosto dokonale nastavil zrcadlo. Nebýt té kamery, mně kineticky nevyhovující, šla bych do plných. Strhující příběh, nadčasová záležitost. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Niekedy nepriatelia odložia svoju nenávisť a povinnosť bojovať proti svojmu nepriateľovi kvôli okolnostiam a niekedy len tak z nudy. Tu sa chlapci tiež tak trošku nudili, a ešte musím spomenúť aj jednu bezvýznamnú záchranu života :-) no a z toho vzniklo priateľstvo. Silné priateľstvo, v ktorom malo ale svoje miesto aj podozrievanie. Tragédia nenechala na seba dlho čakať ... a nie každý ju zvládol. Trochu iný Park, ale tiež dosť dobrý. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Není důležité kdo, ale proč?........... Incident mezi Jižní a Severní Koreou. Mladá majorka z Ženevy (Sophie Jean) přijíždí do Joint Security Area vyšetřit příčinu jednoho zvláštního incidentu. Jihokorejský voják zastřelil dva severokorejské protivníky - proč? CITÁT - Na světě jsou jen dva druhy lidí. Komunističtí bastardi a ti, co chtějí zabít komunistické bastardy............. Byl voják unesen, nebo se pokusil dezertovat? Politický příběh o jednom zvláštním přátelství, kde každý říká něco jiného a každý má pravdu. CITÁT - U vás nemáte zpěvačky?............ Scéna se psem v 50 minutě je velmi dojemná. Jdi, na druhé straně mají víc jídla................. Film má zvláštní námět a velmi zajímavou kameru. V 66 minutě si ji můžete pořádně vychutnat - takové záběry mám rád. CITÁT - Oba státy chtějí aby se vyšetřováním nic nedokázalo........... Scénář - Kim Sung Bok. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Protože natáčení v Joint Security Area (Společná bezpečnostní zóna) je samozřejmě nemožné, byly kulisy postaveny ve filmovém studiu a dodnes existují. (villain)
  • Film byl promítán severokorejskému vůdci Kim Čong-ilovi a jihokorejskému prezidentovi Ro Mu-hjonovi během korejského summitu v říjnu 2007. (villain)

Reklama

Reklama