Reklama

Reklama

Zimní lidé

  • USA Winter People (více)

Obsahy(1)

Mladý vdovec Wayland Jackson se v roce 1934 přistěhuje se svou dcerou do horského městečka v Severní Karolině. Brzy se zamiluje do jedné z místních žen, Collie Wright, která má nemanželské dítě. Nejdříve se mladý muž musí zalíbit jejímu otci a jejím třem bratrům. To se mu podaří tak, že se k nim nejprve přidá při lovu na medvěda a potom navrhne pro místní komunitu věž z hodinami. Problémy ovšem nastanou, když se zjistí, že otcem dítěte Collie je šílený syn z nenávistného rodinného klanu žijícího za řekou, jehož členové se rozhodli dítě získat zpět. Na pozadí zasněžených hor v období Velké deprese se tak Jackson dostává do krvavého sporu dvou znepřátelených rodin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kurt Russell je dosti zvláštní herec. Jeho postavy z Osmdesátek jsem si zamiloval ať už to byl MacReady, Snake Plissken, Jack Burton nebo Gabriel Cash. Bohužel poměrně často propůjčil svou osobu také postavám jako je například Wayland Jaskson. A to beru jako jasnou zradu jeho chlapáctví. 40% ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Totálne neznámy film, o ktorom pravdepodobne zabudol aj samotný Kurt Russell, že v ňom hral. A pritom to vôbec nieje zlé. Celkom dobrá postava pre Kurta Russella, krásne prostredie (krajinky) a celkom sexi mamina Kelly McGillis. A nesmiem zabudnúť na Lloyda Bridgesa, prekvapivo vo vážnej úlohe a dokonca v zápornej. Poznáme ho skôr z bláznivých komédií. Inak príbeh sa odohráva v 30tych rokoch minulého storočia a to bolo ozaj zaujímavé obdobie a ja snímky z tejto doby vyhľadávam a som rád že som natrafil aj na túto, pretože ma príjemne prekvapila. Pripomína to dokonca taký neskorý western. Snímka je vyrozprávaná v realistickom duchu, s dôrazom na zachytenie života a vzťahov v horách, na vykreslenie odlišných charakterov, na vyobrazenie panenskej prírody; končí však sentimentálnom happy-endom. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Zapadákov a Zimní lidé.¬         Psáti budu o dvou snímcích v režii téhož tvůrce, Kanaďana T. Kotcheffa, které spojuje střet světa civilizovaného vzdělaného měšťana s vidláckým světem venkova případně maloměsta, snímků Zapadákov a Zimní lidé. "Zapadákov" uvádím jako první z důvodu jeho dřívějšího natočení.¬                 Velká města skýtají podstatně jiné a širší možnosti uplatnění a způsobu života, než je tomu u maloměsta či života na venkově. Tento rozdíl je dále umocněn dosaženým stupněm vzdělání a kulturních návyků s ním spojených. Další položkou, která může dramaticky proměniti životní sloh, je rozdílné prostředí — je jistě značný rozdíl mezi životem ve Vídni a Rio de Janeiru nebo mezi venkovskou krajinou střední Evropy a touž krajinou v zapadlých oblastech kanadských lesů. V "Zapadákově" dělá tento rozdíl moderní australské velkoměsto Sydney a pouštní řídce osídlená oblast vzdálená od velkých měst, v "Zimních lidech" to je rozdíl mezi nejmenovaným velkým městem a lesnatou krajinou odříznutou od civilizace.¬                 Vzdělanci usídlení v odlehlých končinách nejsou dáni do protikladu ke vzdělancům z velkoměst jako hrubci nebo lidé syrové povahy, nicméně musí svoje chování přizpůsobit podmínkám. Ani jeden z obou snímků není psychologickou studií, ale jsou dost dobře natočeny na to, aby se divák mohl poučiti i o vnitřním světě postav příběhu — bude-li ochoten o tom přemýšleti.¬                 "Zapadákov" je natočen lépe, rozvinutí děje je přirozené a není v něm místo pro melodrama — příběh je celistvý, a syrový tak, jak byl i zamýšlen; zatímco u "Zimních lidí" je rozvin příběhu rozpačitý a syrovosti příběhu překážejí nadbytečně mnoho citově podané vložky rozmělňující celkový účin. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama