Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studentka práv Jiřina (N. Gollová) přijede na prázdniny do rodinné vily své babičky paní Bártlové (R. Nasková). Svezou ji autem kamarádi Vašek a Karel (R. A. Strejka a A. Novotný), kteří mají trampskou chatu v nedalekém lese. U babičky Bártlové žije druhá vnučka, patnáctiletá Jarmila (S. Májová), kterou zle sužují konzervativní názory staré paní a její přísná výchova. Do vily dochází pravidelně rodinný přítel a lékař MUDr. Kosina (J. Steimar), který léčí babiččiny vesměs smyšlené neduhy. Babička nemá ráda moderní mladé muže, ale svůj názor, když student medicíny Karel svým zákrokem zachrání život nešťastně zraněnému synovi jejího zahradníka. Babička začne chodit na procházky do přírody a konečně nepotřebuje žádné pilulky… Režisér Miroslav Cikán využil velkého komediálního talentu přední členky Národního divadla Růženy Naskové a velmi oblíbené Nataši Gollové, která zastupovala v českém meziválečném filmu typ moderní, vtipné a často ztřeštěné dívky. (Česká televize)

(více)

Recenze (100)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Veskrze milá záležitost, ve které zazní celá řada nadčasových hlodů s výbornou Růženou Naskovou. Sympatický, pohledný Toníček Novotný, který se po válce, navzdory úspěšné herecké kariéře, stal mezinárodně uznávaným vědcem, odborníkem na smalty, (výsledky jeho práce používala NASA na sestrojení raketoplánů), čili nejen kořen, navíc moudrý chlap, v kombinaci s nádhernou, vzdělanou, kultivovanou Natašou Gollovou, jejíž život byl taky zajímavý (možná by dost současných mladých diváků překvapilo, že slavná Werichova Sirael, ošetřovala po válce vězně nakažené tyfem v koncentračním táboře Terezín, čím vsadila svůj život. Pokusila se tak odčinit v očích veřejnosti svůj románek s německým vojákem během protektorátu... ), dívat se na tyhle dvě šikovné, mladé hvězdy prvorepublikového filmu, v časech, kdy mají vše ještě před sebou, je vlastně docela dojemné. Mladinká Stella Májová taky potěšila a R.A. Strejka byl taky moc fajn. Celkově pohodová "babička komedie", těší mě, že nezapadla. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veselá komédia o tom, ako sa časy menia s každou generáciou, po ktorej zostane príjemný pocit. Ale nie nezabudnuteľný, ako pri tých najlepších protektorátnych filmoch, takže na lepšie tri hviezdy. –––– A také nějaké strašidlo se tu nevyskytuje? – Jmenuji sa Klára Pĕkná a jsem vychovavatelkou vaší sestřenky. –––– Mladá dáma se musí chovat vznešeně, důstojně, avšak nenuceně. ()

Reklama

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

I přes to, že jsem viděl už spoustu starých českých filmů, tak z obsazení jsem znal pořádně vlastně jen Natašu Gollovou a tak mě ostatní herci mile překvapili. Růžena Nasková se do své role naprosto hodí, stejně tak i Stella Májová a Antonín Novotný. Příjemný film, na který se opravdu dobře dívalo a místy velmi pobavil (tepláky, táborák :)). ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Obvyklé a časté téma problémů a střetů dvou rozdílných generací je v tomto filmu podáno nenápadně a mile, na pozadí prosluněné letní atmosféry. Generaci konzervativní starší dámy Bártlové symbolizuje pochmurná vila, kde má všechno své místo a panuje klid a příšeří, zatímco generaci jejích vnuček Jiřiny a Jarmily bezstarostná volnost, radost ze života a sympatie k dvěma trampům, živořícím v nedaleké boudě. Trampové jsou zde na svou dobu až revolučně představeni v tom správném světle, na čemž má dozajista zásluhu trampský nestor a písničkář Jarka Mottl svou účastí na scénáři. Pozvolný přerod starosvětské dámy na moderní rozvernou a tolerantní ženu, chodící v teplácích, na kopanou a mezi trampy je asi totéž, jako kdyby si dnešní šedesátnice načesala emo patku, sedla na Choppera a vyrazila na technopárty. :-) ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Nádherně pohodová oddychovka. Sice přerod Růženy Naskové je trochu ryhlejší, ale naprosto kouzelný. "Máte tu pěkný ohýnek. A teď mi konečně povězte, co je to ten táborák." "....Teplice, všechno to tady je, ale Tepláky nikde k nalezení." Jako vždy rozkošná Nataša Gollová, výborný Stanislav Neumann a spousta dalších. Líbilo se, rád se podívám znovu. Navíc trochu zamyšlení nad způsobem života a životní poutí nikdy neuškodí. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Filmovanie prebiehalo na zámku Břežany a v Rataji nad Sázavou. (dyfur)

Reklama

Reklama