Reklama

Reklama

Mistři

  • USA Champions
TV spot

Obsahy(1)

Pro řadu Čechů je lední hokej sakrálním prostorem, kde si realizují vlastní touhu po dokonalosti, vítězství, obdivu a moci. V takové fanoušky se mění i skupinka hrdinů, obývajících zdevastovanou vesničku kdesi v českém pohraničí. Scházejí se v průběhu mistrovství světa před skomírající televizní obrazovkou v místní hospodě, jejíž zadlužený majitel Karel už nemá odvahu po nich požadovat peníze za útratu. Chodí sem opuštěný invalida Jarda, který nenávidí Romy, poctivec Josef, jehož hlavní starostí je, aby ho za Roma nikdo nepovažoval, neurotický Pražák Pavel, pokoušející se vyhnat ze své víkendové chalupy původního německého majitele, žena hostinského Zdena, po níž pokukuje Jardův dospívající syn a jež miluje světáckého řidiče, jehož autobus zprostředkovává jediné spojení se světem Autoři nabízejí hořce drsnou, černohumornou grotesku o citové prázdnotě a lidské malosti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (210)

Compadre 

všechny recenze uživatele

Komedie? Ani náhodou! Připravte se na stále se stupňující depresi, která vás na konci filmu donutí vystřelit si mozek z hlavy a vlastně si ještě oddychnete, že máte všechno a lavně tenhle film už za sebou. Rádoby zajímavé charaktery postav jedné hospody kdesi v pohraničí slibovaly možná leccos, ale vypadlo z toho úplný hovno..jako z celýho filmu. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Místy se ve filmu odehrávají dost absurdní situace. Vyzní to jako sumarizace všech možných i nemožných zážitků, které se stanou několika lidem během hokejového šampionátu v jedné zapadlé díře. Hokejové vize jsou originálně vtipné, hlášky místy výborné, herci patřičně přírodní, akorát ta hudba je nějaká divná...ale ten film je ostatně taky nějakej ujetej. PO DRUHÉM SHLÉDNUTÍ: Uvědomil jsem si, že považovat tento film za komedii je absolutní nesmysl. Mrazilo mně v zádech, když jsem sledoval pohnutky a chování jednotlivých postav. Spousta situací už mi nepřišla tak absurdní. ()

Reklama

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Čtyři to o fous nejsou, snad kdyby byl scénář méně čitelný a předvídatelný a mělo to nějaký pořádný konec, ale to jsou jenom kdyby. Každopádně v rámci součásné české kinematografie docela "klenot". Ale je docela děs, když si uvědomím, že se mi letos z naší produkce líbil hodně(80%) jenom jeden film. Doufám, že po Štěstí změním názor. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý český film, který narozdíl od Horem pádem (jež kiny proběhlo v podobném čase) nezabaluje řešená témata (rasismus ad.) do žádných oku lahodících záběru, ani se nijak nepodbízí, není vypočítavý (to je samozřejmě jen můj názor, a je možné, že tvůrci to mysleli úplně jinak:) . Zapůsobila na mě jeho odzbrojující upřímnost, syrovost jak po formální stránce, tak co se stavby příběhu týče. Chvílemi se zdá, jako by se jednalo o nějaký dokument, v němž se prostě nikdo nechová jako ve filmu, jako ve fiktivní realitě. Třeba postava Němce nemá ve filmu zrovna moc mluvených projevů, a přesto je skvěle charakterizována, a to jen na základě svých činů, svých reakcí na vnější podněty. Je to postava se kterou lze soucítit. Film odhaluje českou neochotu přiznat si vlastní porážku, neochotu vyjít někomu vstříc, závist, už zmíněný rasismus...jako by se se tu protly všechny lidské nectnosti, které souhrnně označujeme slovem "malost". Ubohost svého jednání si "hrdinové" vynahrazují sledováním hokeje, výhrou v televizi si kompenzují vlastní prohry. Je jen škoda, že konec je tak uspěchaný. Mnohokrát se během děje vystupňovala atmosféra až do drásavosti, nepříjemné pravdomluvnosti, ke konci však jako by autorům došly nápady (či finance, nebo to snad byl záměr?), a nedokázali svůj příběh náležitě vyhrotit. Přesto jim však patří dík za všechnu tu upřímnost, a hlavně za skvělý film. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Marek Najbrt je jako zjevení mezi českými filmovými režiséry. Jeho prvotina Mistři rozhodně nezapadá do současné české filmové produkce a to je jedině dobře. Mistři je filmem hlavně o Češích, o jejich povahách a to vše je zamotané do perfektního jízlivého černého humoru. Skupinka lidí na vesnici jak z konce světa se scházejí v polorozpadlé hospodě zadluženého majitele Karla (Leoš Noha) a sledují právě probíhající mistrovství světa v ledním hokeji. A každá postava je fakt unikát! Nejvíc asi Jan Budař jako magor Bohouš, co chlastá ředidlo nebo benzin a v deliriu má pak vize, jak dopadne výsledek každého nadcházejícího utkání. A doma poslouchá Krabathor a desku Only our death is welcome a ještě Titanic. Nebo Josef (Martin Polášek), který nesnáší, když se mu nadává do cikánů, zejména nadávky od invalidy Jardy (Cyril Drozda). Prostě prdel! A co hodně filmu dodává jinší rozměr, to je hudba Petra Marka z Midi Lidi. Hodně nedoceněný snímek a tak pálím za 5!! ()

Galerie (3)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se na filmový materiál Kodak kamerou Moviecam Compact. (Terva)
  • Vo filme zaznie dvakrát pasáž z piesne “Eternal“ od českej legendárnej death metalovej kapely Krabathor. (Stanisko)
  • Většina exteriérů se natáčela ve Slavicích na Tachovsku. Točilo se ale i v doupovském vojenském prostoru a ve vesnici Krašov. (ČSFD)

Související novinky

Český lev je za námi

Český lev je za námi

07.03.2005

Poprvé v historii Českých lvů, získaly hned dva filmy stejný počet sošek. Nejúspěšnějšími snímky minulého roku jsou tedy HOREM PÁDEM a KRÁL ZLODĚJŮ. Hřebejkovo Horem pádem ale přesto zazářilo v… (více)

Reklama

Reklama