Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři exkluzivní automobily překračují hranice a projíždějící polodivokou krajinou. Černá limuzína a dva sportovní roadstery z 60. let ostře kontrastují s polorozbořenými, často zcela opuštěnými usedlostmi, zarostlými cestami a prázdnými kostely. Zvlněná krajina na obzoru pomalu přechází do vrchoviny a pozvolna se z ní vytrácejí stopy moderní civilizace. Blíže neurčené teritorium, blíže neurčený čas a přece se zdá být všechno povědomé. Šest lidí pevně usazených v bezpečí svých automobilů se vrací do míst, se kterými jsou dědičně spjati. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (154)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Vaterland je film, který rozhodně má řadu chyb. Amatérsky působící herectví či kamera je možná záměr, ale to nic nemění na faktu, že dojem z filmu razantně snižují... Přesto bych se rád velmi razantně ozval proti nařčení, že film: "nemá být pochopen, je jen samoúčelnou hříčkou pro zmatení diváka a pro potěchu menšinové skupiny filmových masochistů – tzv. erudovaných kritiků, kteří dokáži o každém jednom filmovém políčku sebevětší pitomosti napsat dvoustránkovou stať"... Základní sdělení filmu je totiž po mém soudu natolik očividné, že se tápání kolem jeho pointy jeví značně překvapivým. K mylnému dojmu, že film ve skutečnosti nemá žádný výklad nepřispívá pochopitelně ani autorovo tvrzení, že film otázky nastolí teprve časem... Rozeberme si tedy námět od začátku: Reálie filmu jsou zdánlivě jednoznačné - oblast bývalých Sudet po pádu komunistického režimu a potomci jakéhosi německého příslušníka nižší šlechty. Africké či možná jihoamerické motivy (hudba, stánek u cesty, fotografie domorodců) na počátku filmu evokují (oblíbený) obraz českého pohraničí jako krajiny svou (ne)civilizovaností Afriku či Jižní Ameriku připomínající. Dojem pouhého "přibarvování Afrikou" se začne drolit při společné večeři. Pak se objeví jiný pozoruhodný motiv, tentokrát známý z westernů - muži při návštěvě restaurace odevzdávají zbraně. Jak ze "Sedmi statečných" působí také motiv absence žen, přičemž i vysvětlení tohoto jevu je nakonec shodné. Dojem příběhu z Jižní Ameriky dokresluje i podivná řeč domorodců. Další reálie ovšem hovoří už newesternově - jejich vyzněním jsou totiž evidentně lovecké výpravy kamsi do nitra Afriky, Asie či Jižní Ameriky. Jistě ne náhodou se lovená zvířata tak nápadně "podobají lidem". Pozoruhodný je výraz "civilizovaného evropanství" při pokusu domorodců zabít ulovené "zvíře", i závěrečné fotografování vytvářející charakteristický "lovecký fetiš" v podobě skupinového snímku. Sexuální kontext lovu je poměrně zjevným poukazem na animálnost lidské sexuality. Shrnuto a podtrženo ironizuje Vaterland především "evropské" představy o civilizaci a civilizovanosti, o nadřazenosti a primitivnosti, a to se zvláštním důrazem na lidskou animálnost. Nutno ovšem upozornit na to, že Vaterland rozhodně není jenom jakousi proklamací, ale má zároveň i ambici vytvářet dramatický fantazijní příběh, který nelze bezezbytku jenom vyložit. Přesto se všem po mém soudu vyložit dá poměrně dobře a je z hlediska výkladu myšlenkově poměrně konzistentní. Rozhodně to není film "o ničem"... 7/10 ()

MáŠa 

všechny recenze uživatele

Český filmeček, docela jsem se na něj těšil, protože ukázky vypadaly vizuálně dobře, ale teď cítím spíše obrovské sklamání. Příběh je v podstatě o ničem, pakliže během snímku nenaznamenáte takovou ikonu s výjevy a po skončení filmu si nezačnete něco domýšlet. Ano, skryté poselství v tom asi bude, nějakou možná špatnou interpretaci bych měl, za film si kvůli ní znovu pouštět nebudu, protože mi to prostě za to nestojí. Film podle mě mlží až moc, mlží na špatných místech a nepodává důstojné vysvětlení. Žánr taky není jasný. Jako studentská práce na FAMU asi dobrý, ale jako celovečerní film pro masy rozhodně ne. Závěrečná scéna s režisérem to jen potvrzuje. ()

Reklama

wosho 

všechny recenze uživatele

Velice zajimyvý počin, za posledních pár let to byl pokus o něco nového co v naší malinkaté vlasti není. Celá naše produkce se zaplňuje jen pár druhy filmů-netvrdím, že to je dobře, ani špatně. Ale prostě mi to připadá jak v komančském kšeftě, jeden druh od něčeho. A proto mě tento filmeček příjemně překvapil a trošku i pobavil i nudil. Není to skvost a asi časem zapadne do temných koutů historie, což by byla škoda. Skrátka nevšední,nedokonalý film, né pro každého. ()

Mouzon 

všechny recenze uživatele

To je tak imbecilní a hnusný film - ale jakýsi úchylný vtip zde funguje natolik, že nemohu hodnotit níž. Ta schopnost postav pronášet repliky naprosto neadekvátní dané situaci mi vyrážela dech. Takhle nějak by to dopadlo, kdyby měli KONEC STARÝCH ČASŮ natáčet bratři Coenovi s totálně amatérským vybavením. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Občas to má zajímavě divné scény. Dále chválím dobrou hudbu a i práci se zvukem. Snaha natočit něco, co v Česku není, je samozřejmě chályhodná, jenže pak tu máme ten špatný zbytek, zahrnující špatně vyprávěný děj, občasné nudění i scény naprosto o ničem to srážejí prostě dolů. Ale pokus o Lynche je to zajímavý. 3* ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama