Reklama

Reklama

Ong-bak

  • Thajsko Ong-bak (více)
Trailer

Ong-bak je dvesto rokov stará soška Budhu, ktorá pochádza z čias thajsko-barmskej vojny. Keď z chrámu thajskej dediny Nong Pra-du ukradne zločinec Don (Wannakit Sirioput) hlavu vzácnej sošky Ong-baka, vidiečania vyšlú do Bangkoku svojho hrdinu, mladého bojovníka Tinga (Tony Jaa), aby vrátil ukradnutú sviatosť. Sošku musí priniesť skôr, než nastane Veľký sviatok, inak dedine hrozí nepriazeň bohov, ktorá môže spôsobiť jej skazu. V hlavnom meste Ting vyhľadá krajana Humlaea (Petchtai Wongkamlao), ktorý si hovorí George a pohybuje sa ako špekulant v podsvetí. Čestný vidiečan presvedčí malého mestského gaunera, aby mu pomohol v boji za správnu vec. Mladý bojovník Ting musí poraziť nielen zlodeja Dona, ale aj jeho obludného gangsterského bossa Komtuana (Suchao Pongwilai) s elektronickými hlasivkami. Na svojej ceste musí podstúpiť mnoho zápasov, bitiek a naháňačiek, v ktorých uplatní svoje majstrovské bojové umenie Muay Thai. Jeho majster mu ho vždy zakazoval používať v súkromí, ale teraz nastal ten správny čas. Bojové majstrovstvo pomôže Tingovi poraziť zloduchov a zachrániť rodnú dedinu pred skazou. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (507)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Asijské akčňáky sice moc nemusím, ale tohle mě zaujalo. Zápletka s ukradenou hlavou Buddhy je sice dost banální, ale pro tenhle film stačí. Mladý Ting se tedy vydá ji dopravit zpět do vesnice. To ale vůbec nebude jednoduché. Během svého hledání se xkrát dostane do potyčky s někým, koho musí srovnat. Samotné turnajovky mě ani tak nebraly, jako akce a akrobacie v ulicích. Tony Jaa je neskutečně ohebný a tímhle filmem dost prorazil. Uvidím dál. "Chceš tu hlavu?" ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Kterak chudý venkovský chlapec štěstí nabyl a padouchovi s elektrolarynxem hubu rozbil. Ten film je jako dálkové letadlo: dlouho se rozjíždí, ale tím déle následně letí ve výšinách (takřka) nebeských. Pitomoučká story nejspíš přicestovala strojem času z dob dávno minulých, ale jestli patříte k lidem, jež do sebe hustili akční mlátičky nitrožilně, příjemně si zavzpomínáte. Bojové scény jsou zde přirozeně o několik tříd lepší. Zlámanými kostmi syrovější, svou choreografií přitom vtipnější a ujetější. Hlavní zásada: musí to vypadat dobře. Takže Tony Jaa v jedné neskutečné akční pasáži přeskočí bublinky vyfoukávané malými dětmi, proskočí smotaným ostnatým drátem, udělá roznožku nad několika kopími, podklouzne pod autem příliš vysokým pro přeskočení… plus spousta dalších pro efekt přidaných výstředností (ano, mohl to oběhnout), při kterých by si netrénovaný smrtelník minimálně něco natrhl. To vše často ve zpomaleném a několikrát opakovaném záběru a bez patrné výpomoci digitálními triky (maximálně nějaká ta lana). Ve všech ohledech poctivá, neošizená fyzická práce, při které byl mozek zapojován pouze minimálně a stejně často jej nejspíš budete zapojovat vy. V rámci vlastního duševního zdraví a filmového zážitku vám tak doporučuji učinit. 75% Zajímavé komentáře: Marigold, Marius, Hogun, Silverluv, Mr.Floyd ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Musím uznale pokývat hlavou, že Tony Jaa je fakt borec na konec. Většina bojových scén je zážitek, v dnešní době wire-fu a podobných nadřirozenin, takřka nevídaný. Mlátička s vyznavačem „hospodského“ stylu je geniální a neopakovatelná. Ale jak už to u podobných filmů bývá, pokud se zrovna nekope, je to nuda k posrání. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

tak tak, Tony Jaa je opravdu řezník.. Ale to na víc jak 4 rozpačité hvězdy přesto nestačí. Příběh je totiž velmi velmi jednoduchý, ostatní postavy dost nesympatické a přes neskutečné Tonyho schopnosti akční vychytávka ala (nadsázka) desetkrát opakovaný skok, a divné zpomalovačky mně opravdu neberou a po chvíli i nudí. Nicméně přestřelený záporák a honička motorových rikš jsou něco, co v Hollywoodu jen tak neuvidíte. A samozřejmě musím po třetí říct: Tony je naprosto dechberoucí a jeho thai box v ringu či v závěru je dost na to, abych ty 4 dal. Podle ukázek se těším na, aspon co se týče akce, ještě mnohem lepší dvojku. Tam snad tupý příběh už bude úplně překryt. PS: úvodní sport na stromě "přes mrtvoly" je taky dost zajimavý zvyk. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Musím priznať, že tvorcovia filmu tak ako thajske prevedenie ma spočiatku veľmi nelákalo - mal som tento snímok dlhú dobu doma, kým som naň pozrel! Avšak jeden večer sa mi stal osudným... Tony Jaa ma zasypal nesmiernym množstvom kopancov a pästí... Na oko jednoduchý príbeh plný akcie, pre thajský národ kult zvaný Ong-bak... Tony Jaa za celý film nepoužil ani raz kaskadéra. Kvôli zlomeným kostiam a natiahnutým svalom sa predlžilo aj natočenie tohto filmu. Tento snímok môže kľudne konkurovať svojim hollywoodskym protivníkom, aj napriek tomu, že rozpočet tohto filmu by nestačil ani na zaplatenie herca... Ong-bak je doslova akčným snímkom, ktorého prevedenie na dnešnom konkurenčnom poli je viac než dôstojné... 7/10 ()

Galerie (65)

Zajímavosti (17)

  • Během honičky uličkou, těsně poté, co Tony Jaa předvede pár break-danceových pohybů na stole, seskočí dolů a uteče, můžete na stěně v pozadí vidět nápis “Hi Spielberg let do it together". (Matty)
  • Snímek získal na Katalánském mezinárodním filmovém festivalu ve Španělsku nominaci na nejlepší film a režisér Prachya Pinkaew si odnesl cenu Orient Express. Na Asijském filmovém festivalu Deauville vyhrál Pinkaew Action Asia Award. (Matty)
  • Tonyho osobní trenér a spoluautor scénáře Panna Rittikrai vymyslel většinu akčních scén a sám řídil jeden z automobilů, které hlavní hrdina na konci dlouhé honičky přeskakuje. (Vojcl)

Související novinky

Soderbergh, špióni a bojová umění

Soderbergh, špióni a bojová umění

08.09.2009

Steven Soderbergh si asi umínil, že dotáhne do Hollywoodu co nejvíce holek z „jiných odvětví“. Zkusil to s pornohvězdou Sashou Grey v experimentálním The Girlfriend Experience, teď půjde divácky… (více)

Tony Jaa sa vracia

Tony Jaa sa vracia

05.08.2005

V thajskom akčnom filme Ong-Bak sa dovtedy neznámy borec Tony Jaa predviedol v plnej sile, film sa stal veľkým hitom vo viacerých kútoch sveta (a dotiahol to dokonca aj do našich kín) a Tonyho začali… (více)

Reklama

Reklama