Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka podle starofrancouzské legendy se odehrává ve středověku, na dvoře krále Pipina (F. Čapka). Král se chce oženit a na radu vévody Akilona (J. Štěpnička) se rozhodne ucházet o uherskou princeznu Bertu (K. Špráchalová). Princezna má sice drobnou vadu na kráse – příliš velká chodidla – ale na tom Pipinovi málo záleží. Vzpomíná raději na to, jak s Bertou kamarádil, když byl malý chlapec. Už tehdy obdivoval její odvahu a statečnost. Vévoda Akilon se tedy vydává do Uher požádat o ruku princezny Berty pro svého krále. Spolu s ním vyjíždí na cestu i jeho vlastní dcera (L. Krobotová). A v jeho hlavě uzrává zrádný plán… (Česká televize)

(více)

Recenze (54)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh jsem musela vidět vícekrát, abych se nad ním mohla zamyslet. Po druhém shlédnutí se mi líbil o něco víc. Ale pořád to není tak, abych si mohla zařadit mezi své oblíbené. Nezařadila bych tenhle příběh mezi pohádky. Chyběla mu pohádkovost, na kterou jsem u pohádek zvyklá. Napětí tu taky není žádné. Všechno je udělané tak, že to člověk očekává a to starofrancozskou legendu vůbec neznám. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příběh, který neoslní. 1)  Když pomineme historické nesmysly (Pipin a uherské králoství například), je docela sympatické, že pohádka si vystačí s prezentací lidských vlastností a obejde se zcela bez nadpřirozených bytostí. To by ale ta prezentace musela být přesvědčivá. Průhledná zápletka tomu rozhodně nepomáhá._____ 2)  Rovněž přeskromné exteriéry se směšnými pokusy o souboje po česku příběhu na atraktivitě nedodají. A k tomu ještě ta trojice vořechů imitujících vlky..._____ 3)  28letý Filip Čapka (král Pipin) je sexy navzdory svému deklamativnímu hereckému projevu. Ještě je tu 33letý Vilém Udatný (Renaud) a jsme hotovi. ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Nepohádkové, herecky průměrné. Pobaví až závěrečné veršotepectví Jiřího Schmitzera. Záměna princezny za služku není originální, navíc v tomto příběhu je nepohádkově drasticky zobrazený střet závisti a dobra. Krvavé scény jsou zbytečné, stejně jako natahované rytířské souboje. I rádoby popelkovské rozuzlení postrádá vtip a kouzlo. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pseudohistorický příběh, tolikrát viděný v různých pohádkách, pravda a hlavně láska vítězí nad lží a podvodem; jedno oko nezůstává suché, hlavně se tedy smějeme smíchy, když král princezně okukuje nožku a jeho družina se taktně odvrací. Nebudeme řešit detail, že u svatební noci část z nich byla přítomna. Mně se ta pohádka - pověst líbila, civilní, bez přehrávání, sympatické postavy, jenže mi uši rvala ta příšerná dvorská poezie a to tak, že mě z toho rozbolela hlava. Ne, to se neodpouští. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Pohádka překračující stín běžné studiové pohádky, ikdyž pohádkové to moc není - dokonce i nějaká ta zapíchnutá ženská, ale jinak mne to docela bavilo. Zatímco Popelka měla malý střevíc, tak zdejší hrdinka má pro změnu boty jako velikost malých lyží, takže všechen podvod bude odhalen stejným způsobem jako u Grimovské legendy. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Filmové sídlo krále Pipina (Filip Čapka) je ve skutečnosti hrad Křivoklát. (rakovnik)

Reklama

Reklama